NEOBIČNI NASADI PROMIJENILI SU JOJ ŽIVOT: / 'Bankrotirala sam, propadali su mi restorani, a onda sam otkrila posebne biljčice'

Image

Ankica Dedić jedna je od onih koji su bili dio crne statistike, nalazila se među 330 tisuća blokiranih.

22.2.2017.
14:28
VOYO logo

Prije nego li je otkrila mikrozelenilo razbijala je glavu razmišljajući kako će platiti dugove.

'Razmišljala sam danima o vraćanju dugova, a onda sam srela prijateljicu koja mi je jednostavno bacila bubu u uho zapitavši me: “Zašto ti Ankice ne bi uzgajala microgreens?” Budući da nikada nisam bila od velikog premišljanja, jer nisam strašljiv tip osobe, a ideja mi se odmah svidjela, odlučila sam započeti novi posao', ispričala je Dedić, koju mnogi Splićani znaju kao nekadašnju vlasnicu prvog vege restorana 'Zrno' te autoricu TV emisije 'Zrno zdravog života' i istoimene kuharice, ali i uvijek vedru prodavačicu povrća na splitskom Pazaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica je i danas u blokadi, piše Slobodna Dalmacija, no polako staje na svoje noge jer potražnje za mikrozelenilom ne nedostaje. Na ovaj način mogu se uzgajati brojne vrste, a najčešće se siju suncokret, pšenica, ječam, cikla, rotkvica, grašak, mungo grah, leća, koraba, slanutak, bundeva, heljda...

Kupce ne mora tražiti, oni zovu nju

Kupce gotovo da ne mora ni tražiti, zovu je kuhari iz boljih splitskih restorana - ova je hrana pravi hit. Nije tek dekorativna, već jelima poboljšava teksturu i okus. Odličan je izvor nutrijenata, ali i dokaz da je chef koji je koristi kuhar koji prati svjetske trendove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja sam kreativna, ali ne znam s novcem. Jednostavno nisam šefica, ali zato imam duh inovatora. Uvijek sam nešto prva pokretala, inspirirala druge, a sama sam propadala. Međutim, kad se osvrnem unatrag vidim da je sve ispalo baš super', kaže Ankcija, koja je prošle godine dotakla financijsko dno.

Tada se prisjetila razgovora od prije desetak godina, koji je vodila s uzgajivačem batata iz Marine. On joj je tada preporučio da se javi poznatom hrvatskom uzgajivaču egzotičnog voća Ivanu Šulogu. Kako kaže, po duhu su mu se činili sličnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I tako sam nazvala gospodina Šuloga, i iskreno mu rekla da nisam nikakva poduzetnica već žena kojoj je sve propalo u životu makar imam odlične ideje i zamolila sam ga da mi pomogne oko uzgoja microgreensa. Kad smo se sreli uživo, on mi je rekao: 'Nema veze što si propala, ti imaš 20 godina iskustva. Sad ćemo spojiti tvojih 20 godina iskustva s mojih 20 godina i idemo dalje zajedno!', rekao joj je.

Kreativan pristup

Iako se u svijetu mikrozelenila hrana najčešće uzgaja u strogo kontroliranim uvjetima i pod umjetnim svjetlom, Ankica je uzgoju pristupila kreativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odlučila sam iskoristiti blagodati našeg podneblja pa mikrozelenilo uzgajam u poluzatvorenim prostorima, a izlažem ga i hladnoći. To moje biljčice čini snažnijima i žilavijima u usporedbi s onima iz kontroliranog uzgoja koje, pak, mnogo prije propadaju. Ipak, dogodine ću im uvesti grijanje jer mi je led ove zime uništio mnogo usjeva', objasnila je Ankcija.

Pozvala je i ostale da se okušaju u proizvodnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko može zasaditi svoju mikrosalatu na balkonu

'Danas se svi ljudi žale da nema više zdrave hrane, da se ništa ne uzgaja bez kemije, ali umjesto da grintaju i filozofiraju, neka zasade mikrogreense. Uz samo malo truda i novca svatko može uzgojiti svoju mikrosalatu na balkonu. Za nju vam ne treba ništa osim malo vode, organskog humusa ili kvalitetne zemlje i, naravno, biosjemena. U samo sedam do deset dana biljke će biti spremne za jelo, a meni se čini, s obzirom na mogući razvoj situacije na zemlji, da će biti i više nego korisno naučiti kako uzgajati svoju hranu', kaže Dedić.

Sjeme za microgreense je potrebno zasaditi u plitku posudu, biljke nije potrebno ničim prskati, a bit će dovoljno da ih zalijevate svaka dva do tri dana. Najbolje ih je držati u sjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije isto kao mini povrće

Mikropovrće nikako ne treba miješati s baby povrćem ili mini povrćem koje je ili u potpunosti dozrelo minijaturno/patuljasto povrće ili predstavlja nedozrele ubrane plodove. Kod mikropovrća je, međutim, riječ o biljci koja je tek započela svoj rast. Mikrogreensi su najsličniji klicama, no za razliku od njih, ne uzgajaju se samo na vodi, već u zemlji, a vrijeme sazrijevanja im je koji dan dulje.

Ovako uzgojene biljke najčešće se koriste u salatama, a odlične su i za zelene smoothieje. Mogu se dodavati u juhe, rižota, tjesteninu ili bilo koje drugo jelo kao sirovi dodatak za serviranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo