pomoć diljem hrvatske / Nema više PDV-a na doniranu hranu: s police iz dućana do socijalne samoposluge, a onda u ruke potrebitih

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, a veliki trgovački lanci radije su je se riješili nego donirali jer im je država zbog toga naplatila PDV. Od idućeg utorka to će se promijeniti, pa će hrana umjesto smeća završiti na stolovima potrebitih

2.12.2015.
18:45
VOYO logo

S police iz dućana do socijalne samoposluge, a onda u ruke potrebitih. Na doniranu hranu od 8. prosinca više se neće plaćati PDV.

"U Crvenom križu je organiziran socijalni dućan. Imamo skladište i sad smo u postupku, upisujemo se u registar posrednika za doniranu hranu. Imamo skladište gdje skladištimo hranu i ona se dijeli u prostorima ovdje", rekla je Tina Debeljak iz Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni križ samo je jedan od posrednika koji će doniranu hranu raspoređivati po cijeloj Hrvatskoj, a donatori će sad lakše darovati sve što mogu jer im po novom Pravilniku o donacijama Porezna uprava na to gleda kao na manjak, ako vrijednost donacija ne prelazi dva posto prihoda.

"Postoji veliki broj tvrtki s kojima smo mi dosad surađivali, međutim nadamo se da će ovaj novi Pravilnik potaknuti one koji do sad nisu donirali da to sad učine. A ovima koji su to radili da im se olakša taj postupak", dodala je Debeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posredovanjem u doniranju hrane mogu se baviti isključivo neprofitne humanitarne organizacije. Po novom moraju biti upisani u Registar posrednika i slijediti pravila.

"Izuzetno važno da zdravstveni aspekti i kakvoća te hrane, zbog toga je i ova odrednica o doniranju od 7 dana do 90 dana prije isteka roka da se ne desi da se u onom zadnjem danu takva hrana donira", kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društveno odgovorno poslovanje za velike trgovačke lance nije nepoznanica, ali neki su radije bacili hranu nego ju donirali, upravo zbog PDV-a koji im je stvarao dodatan trošak.

"Šteta je jako velika, govorimo negdje oko 300 do 400 tisuća tona hrane se u Hrvatskoj godišnje baci", naglasio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su već pokazali da žele i mogu pomoći potrebitima, a sad se tome priključila država i olakšala onima koji imaju što donirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo