Kriza ne jenjava / Nema jedinstva oko migranata: 'Hrvatska će se idućih godina morati nositi s velikim teretom'

Hrvatska je u prvih sedam mjeseci zabilježila 26% pokušaja ilegalnih prelazaka te 70% više prijavljenih slučajeva krijumčarenja ljudima

20.8.2018.
21:15
VOYO logo

Italija će dopustiti svom brodu obalne straže sa 117 migranata pokupljenih prije dva dana da uplovi na Siciliju, okončavajući tako spor s Maltom, rekao je u ponedjeljak talijanski ministar prometa, no nejasno je hoće li i kada migranitima biti dopušteno da se iskrcaju.

Europska unija je istovremeno objavila da pokušava naći rješenje o rapodjeli migranata među članicama Unije, što je dan ranije zatražila Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brod Diciotti će pristati u Kataniji", rekao je ministar Danilo Toninelli na Twitteru ne navodeći detalje. "Sada Europa mora požuriti i obaviti svoj dio posla".

No, ubrzo nakon toga ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da ministar Matteo Salvini još nije dao odobrenje za uplovljavanje broda, jer čeka jamstva da će migranti otići izvan Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori su naveli da se migranti neće iskrcati dok to jamstvo ne stigne.

Malteška vlada, koja je prije šest dana primila brod Aquarius sa 141 migrantom nakon dogovora da će biti raspoređeni po Europi, odgovara da su migranti odbili pomoć i željeli ići na Lampedusu. U  međuvremenu se oglasio i austrijski kancelar Sebastian Kurz, apeliravši da se  brodovima s migrantima ne dozvoli dolazak u Europu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenja nema

Rješenje migrantske krize nije ni na vidiku. Europska je unija na summitu krajem lipnja usvojila tzv. sveobuhvatne mjere koje se temelje na prihvatnim centrima te na regonalnim platformama za iskrcaj migranata. No, to je sve ostalo na dugim štapovima. Europi u ovom trenutku trebaju brze i hitne mjere što potvrđuje događaj iz Italije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNHCR svakako je jedna od zainteresiranih strana, a Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a kazao je kako je nužno da države počnu izrađivati sustave koji će se bazirati na podjeli odgovornosti, a ne prebacivanju odgovornosti s jedne na drugu. 

"Za to je potrebna i politička volja. Svi zajedno trebamo pronaći ono rješenje koje će u središtu izbjeglice i migrante i koje će igraditi sustav koji neće niti jednu državu suočiti s time da se sama mora nositi sa time", rekao je Kapić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je prema službenim podacima, u Bosnu i Hercegovinu od početka siječnja ušlo 11.000 osoba, dok se trenutno na području Velike Kladuše nalazi oko 4.000 osoba. 

Hrvatska je u prvih sedam mjeseci zabilježila 26% pokušaja ilegalnih prelazaka te 70% više prijavljenih slučajeva krijumčarenja ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bihać postaje grad migranata

Bihać polako postaje grad migranata. Tu su jer je Bihać grad blizu granice s Hrvatskom koju žele prijeći. Među njima je i 11-godišnji Sammir iz Afganistana. Zajedno s obitelji više je puta ilegalno probao prijeći u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam policajcima da smo izbjeglice i da želimo azil", kazao je Sammir. Tvrdi i kako je hrvatska policija premu njemu bila gruba iako je MUP to više puta demantirao.

"Loši hrvatski policajci željeli su mi uzeti telefon. Nakon toga su odgurnuli mog oca koji je rekao da se ne želi tući s njima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve većeg broja migranata u BiH upravo je danas u Cazinu, Sarajevu i Bihaću krenula rekonstrukcija objekata za njihov smještaj. No većina ostaje samo zato jer ne mogu dalje, a uvjeti su katastrofalni.

"Više nemaju lijekova. Nekima su lijekovi oduzeti dok su prelazile granicu. Stoga moraju plaćati za nove", rekao je Regidor Esguerra, koordinator Liječnika bez granica za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvećim se dijelom radi o ekonomskim migrantima

Hrvatska policija ove je godine zabilježila 26 posto više pokušaja nezakonitih prelazaka granice. Radilo se o 3200 ljudi. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdi kako je policija dobro organizirana i čuva granicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne možemo utjecati, osim diplomatski, a to i radimo kroz institucije Europske unije, da se na toj ruti koja ide od Grčke preko Albanije i Bosne i Hercegovine nešto napravi jer samo tako se može smanjiti pritisak koji u konačnici dolazi na granice država članica Europske unije", poručio je ministar Božinović.

Naglašava i kako se najvećim dijelom radi o ekonomskim migrantima te stoga predviđa da će se Hrvatska idućih godina morati nositi s teretom ilegalnih migracija. Zbog toga će ove godine u sustav školovanja ući 220 više policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija dopušta uplovljavanje broda s migrantima i okončava spor s Maltom

Izvori su naveli da se migranti neće iskrcati dok to jamstvo ne stigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salvini je u nedjelju zaprijetio da će vratiti u Libiju gotovo 180 migranata koji se već tri dana nalaze na moru kod Lampeduse ako se ne pronađe europsko rješenje.

Europska unija tu je mogućnost do sada uvijek kategorički odbacivala jer Libiju ne smatra sigurnom zemljom za migrante, što nalaže međunarodno pomorsko pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod talijanske obalne straže Diciotti nalazi se od četvrtka ispred Lampeduse jer nije dobio dozvolu pristajanja u luku. Talijanska vlada traži od Malte da preuzme migrante.

No, malteška vlada, koja je u srijedu primila brod Aquarius sa 141 migrantom nakon dogovora da će biti raspoređeni po nekoliko europskih zemalja, odgovara da su migranti odbili maltešku pomoć izrazivši želju ići na Lampedusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod Diciotti je intervenirao kako migranti ne bi ušli u talijanske vode i nije ih spašavao, tvrdi malteški ministar unutarnjih poslova.

Talijanske vlasti ljute su jer je obalna straža, po Salviniju, djelovala bez pristanka Rima, a malteški odgovor dodatno ih je razljutio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo