'VIRUS ĆE OSTATI MEĐU NAMA' / Dr. Nela Sršen zatečena 'mjerama' u Hrvatskoj: 'Bila sam u restoranu, nisam se osjećala sigurno pa sam otišla van'

Image
Foto: Screenshot/HRT

Dodala je da će virus ostati među nama, ali način na koji ćemo se ophoditi prema virusu, to je ono gdje znanost i politika trebaju pronaći pravi put

26.10.2021.
14:39
Screenshot/HRT
VOYO logo

Liječnica u Sveučilišnoj bolnici u Padovi dr. Nela Sršen izjavila kako je Stožer u Hrvatskoj radi najbolje što može te kako ne vjeruje da je Hrvatska u jako lošoj situaciji.

"Jedina stvar koja mene kao čovjeka može zbuniti jest kad se netko izdvaja iz Znanstvenog savjeta i govori neke možda kontradiktorne stvari jer ja kao čovjek - koji nije siguran ili se nije cijepio, koji je neodlučan - trebam da mi netko s dozom sigurnosti na pozitivan način prenese činjenicu da je cijepljenje jedino i najbolje oružje, a ne da mi stvara pomutnju i nesigurnost. To bi mogla biti kritika za neke od znanstvenika koji se izdvajaju. Mislim da bi u cijeloj priči trebao biti jedan autoritet koji će iznositi sve Vladine odluke", rekla je Nela Sršen, za HTV-ov Studio 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIRUS POD KONTROLOM, ALI NE I GRAĐANI /

Dr. Nela Sršen tvrdi da treba uvesti obavezno cijepljenje: 'I sama sam isprva bila skeptična spram cjepiva'

Image
VIRUS POD KONTROLOM, ALI NE I GRAĐANI /

Dr. Nela Sršen tvrdi da treba uvesti obavezno cijepljenje: 'I sama sam isprva bila skeptična spram cjepiva'

Virus će ostati među nama

Dodala je da će virus ostati među nama, ali način na koji ćemo se ophoditi prema virusu, to je ono gdje znanost i politika trebaju pronaći pravi put.

"Mislim da smo na dobrom putu, ali treba stimulirati sve koji su neodlučni ili odgađaju da se cijepe", kaže Sršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatično stanje s početka epidemije otkrilo je sve nedostatke talijanskog zdravstvenog sustava. Sršen je rekla da je Italija reagirala u rekordnom vremenu i nadoknadila sve nedostatke te poboljšala zdravstveni sustav.

"Gledajući na to danas, jedno bolno iskustvo, ali puno toga nas je naučilo, puno toga smo promijenili - način ponašanja i mentalitet, nadam se u pozitivnom smislu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra strana covid-potvrda

Sršen je rekla da je nakon masovnog uvođenja zelenih propusnica (covid-potvrda) u Italiji naglo skočio postotak onih koji su se odlučili cijepiti, a dosad su bili neodlučni ili su odgađali cijepljenje.

"To je i bila svrha i to je pozitivna strana zelenih propusnica. Italija je postigla visok postotak, više od 82 posto procijepljene populacije. Vidimo što se događa u Engleskoj, Izraelu, uspoređujući se s drugim zemljama mislim da smo u jednom pozitivnom smjeru", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zamolila sam prijatelje da izađemo na terasu'

Otkrila da je vikend provela u Hrvatskoj dodajući da je divan osjećaj uživati bez restrikcija i propusnica. Međutim, ukazala je na jedan paradoks:

"Ušla sam u restoran, u jednom trenutku sam osjetila kao da se meni skida ta sloboda, a moja sloboda je bila ta da se držimo mjera, da imamo poštovanja jedni prema drugima, da smo manje-više kontrolirani. Ako uđem u zatvoreni prostor gdje ima puno ljudi, ja ne mogu biti mirna znajući da oko mene mogu biti ljudi koji nisu cijepljeni. Osjetila sam se nesigurno pa sam zamolila prijatelje da izađemo na terasu", kaže doktorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo