uhodavanje prakse / Neki građani imaju problema s novim pravilima za kreditne kartice, HNB izdao upozorenje

Image
Foto: Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL

Od sredine rujna plaćanja kreditnim karticama moraju se autorizirati pinom

5.10.2019.
10:12
Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL
VOYO logo

Za korisnike nekih kartica autoriziranje svih transakcija većih od 100 kuna nije iznenađenje, jer na taj način plaćaju već dulje vrijeme, ali sada se upisivanje pina primjenjuje na sve platne kartice. Nova pravila uvedena su zbog europskih smjernica koje traže povećanje sigurnosti prilikom platnih transakcija. 

Neki trgovci u Hrvatskoj povremeno traže upisivanje pina i onda kada je račun manji od stotinu kuna - zbog sigurnosnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izješćima iz prodavaonica, piše Novi list, dio građana ima problema s novim pravilima. Primjerice, ako ne znaju koji im je pin banka dodijelila, moraju posegnuti za gotovinom, ako je imaju u novčaniku. Međutim, nadležni kažu da te teškoće nisu neočekivane. Prilagodba novom načinu plaćanja trajat će neko vrijeme - dok se svi potrošači ne informiraju o novim propisima te dok banke, trgovci i ostali sudionici ne usklade ponašanje.

Dosad je bilo pravilo da se četveroznamenkasti pin unosi samo kad građanin koristi debitnu karticu, kojom podiže novac na bankomatu. Istodobno, počele su pripreme za nova pravila, pa je dio građana još prije nekoliko godina počeo dobivati nove kreditne kartice s mogućnošću upisivanja pina kod plaćanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Hrvatskoj narodnoj banci, europska smjernica (PSD2) dopušta beskontaktno plaćanje karticom pojedinačnog računa do iznosa od 150 eura. Većina banaka u Hrvatskoj taj je iznos bila ograničila na 100 kuna.

HNB upozorava da će se sve banke morati prilagoditi europskim propisima, kako potrošači ne bi dolazili u situaciju da zbog različite prakse ponekad ne mogu platiti račun. U bankama su neslužbeno potvrdili za Novi list da s novim pravilima ima teškoća ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi, dok se stvari ne uhodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo