simpatije prema vatrenima / Nekad šah, danas nogomet: Kako je hrvatska reprezentacija usuglasila najpoznatije svjetske rivale

Image
Foto: AP Images

1972. godine šah, a 2018. godine nogomet u fokusu tenzija između dvije svjetske velesile. Ipak su šah i nogomet slični

3.7.2018.
13:30
AP Images
VOYO logo

Davne 1972. godine ekscentričan mulac, ponašanjem razmaženog derišta, umalo je upropastio "važnu hladnoratovsku bitku" između SAD-a i Rusije. Taj osobenjak bio je Robert Bobby Fischer koji je pobjedom nad Borisom Spaskim napokon dobio toliko željeno priznanje da je najbolji šahist svijeta. 

Ne bi to niti ostvario da nije dobio svojevrsni poguranac Henrya Kissingera koji je u toj šahovskoj partiji vidio jak hladnoratovski potencijal. Tom drčnom Amerikancu, koji je Spaskiju u odlučujućoj partiji priredio pravi šok odigravši neočekivan potez, naklonio se i njegov protivnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je to bio svojevrsni ideološki poraz Rusije, morali su se nakloniti najboljem, ekscentriku koji, kako će se kasnije pokazati, ne pripada nikome, već svoju pobjedu vidi kao priznanje za ono što najbolje radi. 

'Moramo poštivati mišljenje veleposlanika'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, 46 godina kasnije, Amerika i Rusija u novoj, kako su to mnogi mediji nazvali "hladnoratovskoj bitki" naklonile su se hrvatskoj reprezentaciji. Naime, nakon što je američki veleposlanik u Hrvatskoj poručio kako će navijati za Hrvatsku na svjetskom nogometnom prvenstvu, rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj iskoristilo je priliku kako bi bocnulo Ameriku za LNG i Agrokor - iste one stvari koje su i njima iznimno primamljive.

Ipak, ruski veleposlanik Anvar Azimovobjasnio je za RTL kako se njegov kolega samo malo zaigrao. "Mislim da moj mlađi kolega nije bio u pravu. Moramo poštivati mišljenje veleposlanika. Imam veliko poštovanje prema njemu. Ukoliko navija za Hrvatsku, to mogu samo pozdraviti zato što Rusija želi sve najbolje vašoj reprezentaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što god SAD čine u Hrvatskoj i ako je to u interesu Hrvatske Rusija to može samo pozdraviti", rekao je Anvar ogradivši se od prepirke. No, ni on poput svog američkog kolege nije mogao sakriti svoje simpatije prema hrvatskoj reprezentacije koja je očito unatoč tog apsurdnog prepucavanja pomirila naizgled nepomirljive. Azimov uoči utakmice između Hrvatske i Rusije, kako kaže, objektivno misli da je hrvatska reprezentacija jača od ruske.

Potraga za slamkom jedinstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1972. godine šah, a 2018. godine nogomet u fokusu tenzija između dvije svjetske velesile. Ipak su šah i nogomet slični. Tvrdio to i El Maestro španjolskog kluba Real Betis, trener Quique Setién.

"Šah i nogomet su jako slični, povezanost napada i obrane je jako bitna čime je vitalno kontrolirati sredinu ploče ili terena", tvrdi Setién. Kada se pogleda, oba su sporta zapravo ratnička igra koja iziskuje poznavanje strategije, nadmudrivanje, mirnoću i neutralizaciju protivnikovih poteza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato nije ni pretjerano čudno da dvije svjetske velesile u fokusu imaju takve sportove koji će im, bez obzira na međusobne razmirice i poklapanja istih interesa, dati nekakvu slamku jedinstva za koju će se kratkoročno uhvatiti i barem se načelno složiti oko nečeg.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo