dodatan stres / Neizvjesnost uoči mature po novim pravilima: 'Mi i dalje nismo sigurni da je to konačna odluka'

Punktovi za provjeru identiteta i upute maturantima pred školom te razmak u učionicama od najmanje 2 metra

10.5.2020.
12:27
VOYO logo

Bez povratka u školske klupe ovu godinu će završiti maturanti koje u ovoj situaciji čeka i državna matura. Nakon što je odlučeno da će polagati i izborne predmete stigle su i epidemiološke preporuke kako bi matura trebala izgledati.

Neizvjesnost oko mature

Iva i Nikola maturanti su iz Zagreba, jedno želi studirati medicinu, a drugo psihologiju, neizvjesnost oko toga hoće li na maturi pisati i izborne predmeti i kada će polagati koji ispit stvorilo im je kažu dodatan stres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je jednako onih koji bi pisali izborne i onih kojima to baš ne odgovara, ali mislim da to sad nije važno, važno je donijeti odluku koja će biti trajna i na koju svi možemo računati'', rekla je maturantica Iva Šimundić.

''Mi dalje ne znamo jel ovo sto posto sigurna odluka i da će se održati do pisanja mature. Psihologiju i logiku su stavili isti dan, a isti fakulteti traže te predmete, fizika i matematika su dosta blizu'', kazao je maturant Nikola Topolovec.

Ove godine nova pravila za polaganje državne mature. Punktovi za provjeru identiteta i upute maturantima pred školom te razmak u učionicama od najmanje 2 metra. Ravnatelji srednjih škola oko organizacije polaganja mature imaju još puno pitanja.

''Ima jako puno škola zgrada u kojima su 2 ili 3 škole i gdje pristupa 200 ili 300 učenika, neke su na ulici i ne možemo realizirati ono što piše da osiguramo natkrivene punktove gdje učenici čekaju. U našoj školi do sad je bilo 10-15 učenika, sada će biti od 5 -7 to je dvostruko više učionica ali i dežurnih učitelja'', izjavila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U LIPNJU 2020. /

Roditelji i učenici ovo su željno iščekivali! HZJZ objavio upute za provođenje državne mature

Image
U LIPNJU 2020. /

Roditelji i učenici ovo su željno iščekivali! HZJZ objavio upute za provođenje državne mature

Nisu sve škole u istoj situaciji. U zagrebačkom MIOC-u 220 je maturanata, a ravnateljica kaže škola ima dovoljno učionica i sve uvjete za polaganje mature po novim epidemiološkim pravilima.

''Kritični momenti su ulazak i izlaz učenika. Naših 8 razrednih odjela mogu koristiti 6 ulaza i izlaza u školu i možemo kvalitetno organizirati dolazak i dolazak, provjeru izjava i identiteta i sve za sigurno pisanje mature'', opisala je ravnateljica XV. gimnazije u Zagrebu Ljiljana Crnković.

Kako je na kraju odlučeno, pisat će se i obvezni i izborni dio mature ali u dva bloka.
Obvezni predmeti pisat će se prvi, od 8. do 24. lipnja, s tim da će se ispiti na osnovnoj i višoj razini pisati u različite dane. Izborni predmeti pišu se u drugom bloku od 25. lipnja do 3. srpnja. Konačni rezultati mature očekuju se 20. srpnja, a još ostaje otvoreno pitanje kako će i kada učenici strukovnih škola obraniti svoje završne radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo