Iz narančastog Dubrovnika /

Ne otkazuju se rezervacije, apartmani nešto jeftiniji. Uspije li se nešto ipak zaraditi?: 'Pa, uspije se nešto'

Najzanimljivije je da se najmanje žele cijepiti oni koji najviše žive od turizma. Ovo je priča o zaradi i zarazi iz narančaste turističke zone

19.7.2021.
22:36
VOYO logo

Britanci pripremaju i za odlazak na godišnji odmor a kako su Englezi i dobri potrošači ugostitelji od Azurne do jadranske uvijek su im se posebno radovali. Međutim sad je situacija dvojaka, osobito u Hrvatskoj.

S jedne strane Britancima se veselimo jer će nam popraviti turistički promet, s druge strane postoji strah da će nam pokvariti epidemiološku sliku. Jadranska obala je iz zelenog već otišla u narančasto a iz narančastog u crveno je lakše nego nazad u zeleno. A ako dođemo u crveno, neće nam više ni Britanci doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaz iz tog začaranog kruga bio bi lakši kad bi se ljudi cijepili, ali za razliku od 87 posto cijepljenih Britanaca, kod nas je cijepljeno samo 47 posto građana, a još je zanimljivije da se najmanje žele cijepiti oni koji najviše žive od turizma. Kako funkcioniraju zaraza i zarada. Iz lijepog narančastog Dubrovnika Andrea Žarak donijela je pregled stanja za RTL Direkt.

Turista je manje nego prije, apartmani su  zato jeftiniji, ali bolje išta nego ništa, tako bi se mogao sažeti stav dubrovačkih iznajmljivača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da cijene jesu pale u startu, ali sada se nekakvo normalno ponašanje nastavlja. Jedan klasični apartman ako je prije korone prosječna dnevna cijena bila na jednoj sezoni 100 za ovu sezoni bi možda rekao da je 70, dakle 30 posto prolaze niže cijene nego 2019. godine", objasnio je Nino Dubretić, suvlasnik agencije za privatne iznajmljivače.

Narančasta boja nije pomrsila planove niti iznajmljivačima niti hotelima, vikend je bio iznad očekivanja. 

Ivan Galov, direktor prodaje u hotelu, kazao je:

"Nije se promijenio nikakav pad rezervacija, dapače bio je 20 posto jači booking u odnosu na prošli vikend i što je još bitnije 70 posto manje otkazivanja nego prošli vikend."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13 i pol tisuća gostiju upravo uživa u Dubrovniku. U isto vrijeme 2019. turista je bilo duplo više, ali 50 posto te rekordne godine, daje nadu da bi sezona mogla potrajati. 

Ksenija Capor, prodavačica suvenira, rekla je pak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A da tako ostane, pa do 11. mjeseca. Gostiju ima do dana. Neki su malo slabiji neki malo bolji. Uspije se nešto ipak zaraditi? Pa uspije se nešto, da da. Al hoće li to biti za prezimit ne znam."

Nada za bolje sutra je i vijest o slobodnim Britancima, oni bi u Dubrovnik mogli stići ne obazirući se  na narančastu boju koju nam je dodijelila Europska unija. 

"Mislim da je za Veliku Britaniju i dalje zeleno, tako da, da, čini se u redu. Vidjet ćemo kako će ići i koliko će popuštanje trajati. Nadam se da će sve proći u redu", rekao je Neil iz Velike Britanije

Jer do danas svi su  Britanci morali u obveznu izolaciju ako se vraćaju iz Hrvatske doma na otok, ali od ponoći ne moraju. To je ukinuto. Sad im je jedini problem ako nemaju potvrdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Mato Franković komentirao je:

"Moramo biti svjesni činjenice da RH tretira Veliku Britaniju kao zemlju Trećeg svijeta što znači da postoje određeni preduvjeti kako uopće doći u RH. To je ili PCR test ili potvrda o preboljenju ili dokaz da su cijepljeni s dva cjepiva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira kako smo obojani na čijoj karti, gosti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno. 

"U Dubaiju cijelo vrijeme moramo nositi maske. Za nas je čak neobično hodati uokolo bez maske. Ali da, osjećamo se sigurno", kazao je Bruno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kate iz SAD-a rekla je:

"Sve izgleda jako opušteno, ali u pozitivnom smislu. Osjećam se ugodno i sigurno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I klubovi su spremni za siguran party. Prva zabava u zatvorenom prostoru je u četvrtak, trajat će sve do 6 ujutro, a na samom ulazu za 50 kuna možete se i testirati 

"Za njih se ne treba posebno naručivati, zajedno s našim medicinskim osobljem obave se i 3 do 5 minuta dobije se potvrda je li pozitivan ili negativan rezultat  i na osnovu tog rezultata mogu nastaviti zabavu ili nažalost napustiti klub", kazao je Vlado Raunig, direktor jednog noćnog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlu sezonu uništila su nam večernja okupljanja u klubovima i kafićima, upozoravaju iz gradske uprave i uvode strogu kontrolu mjera. A tko ih krši, kažu, izgubit će koncesiju na terasu. Gradonačelnik se prošli tjedan slikovito obratio ugostiteljima riječima ''ne ubijajte kravu zbog 'šnicela', birajte korona ili sezona''.  

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo