NE MORAMO UGRADITI RAZDJELNIKE? / 'Ako ih već imate, evo što trebate napraviti da ih se riješite'

Image

Zakonom nije određen nikakav inspektor, a ako već imate razdjelnike, samo zatražite dokumentaciju

21.10.2018.
21:12
VOYO logo

Hrvatski sabor uskoro bi trebao raspravljati o zakonu kojim se predviđa daljnja ugradnja razdjelnika. Razdjelnici su do sada ugrađeni u oko 104 tisuće kućanstava, a preostala je ugradnja u još oko 50 tisuća, koja je 2016. godine zaustavljena kako bi se provjerilo jesu li isti isplativi. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je prošle godine naručilo, platilo i objavilo studiju Ekonomskog instituta.

Premda je studija pokazala da je ugradnja razdjelnika ekonomski neisplativa, čini se da Ministarstvo od njih ne odustaje. Počelo je raditi na izmjenama Zakonu o tržištu toplinske energije iz 2013. godine, a u izmjenama se predviđa nastavak ugradnje razdjelnika po zakonu iz 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je HNS i njegova politika. Oni su tu priču započeli i sada je žele završiti, ali građani bi se mogli naći u iznimno teškoj situaciji odabira između dva zla. Ugradnje razdjelnika i kazni od 50.000 do 100.000 kuna", rekao je bivši ministar gospodarstva iz redova Mosta Tomislav Panenić za Dnevnik.hr. Umjesto da se samo lijepe kazne, on predlaže konkretne mjere prije nego što se samo krajnje korisnike udari po džepu.

Prije samih razdjelnika, prvo bi se trebala poboljšati energetska učinkovitost zgrada što financira EU, a moglo bi i Ministarstvo zaštite okoliša. Obzirom na to to iziskuje vremena, Panenić napominje da bi rok za ugradnju razdjelnika trebalo svakako produljiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko koraka da ih se riješite

Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline" podsjeća da Zakon koji podrazumijeva ugradnju nikada nije suspendiran, već se samo ne provodi. Ističe kako su potrošači sami shvatili da su prevareni, da su razdjelnici loši te da nimalo ne štede energiju, te su ih zbog toga prestali ugrađivati.

Prema njezinom istraživanju, tek je 17 posto građana zadovoljno s ugradnjom razdjelnika, odnosno činjenicom da su dobili manje račune za grijanje. Onima koji nisu ugradili razdjelnike poručuje da ih niti ne ugrađuju jer se i sam Zakon o toplinskoj energiji poziva na Direktivu EU, a u Direktivi jasno piše da se razdjelnici moraju ugraditi samo ako su ekonomski isplativi za vlasnike nekretnina, "a to definitivno nisu", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon ne predviđa inspektore

Napominje da prema sadašnjem Zakonu nije određen niti jedan inspektor, a niti jedna služba koja bi neposlušne građane mogla sankcionirati, a podsjeća i da nitko ne može ući u Vaš stan kako bi provjerio imate li razdjelnike.

Ukoliko već imate razdjelnike, savjetuje da ih slobodno skinete. "Prvo što se može napraviti je prikupiti 51% potpisa suvlasnika stanara zgrade i predati zahtjev za vraćanjem korektivnog faktora tvrtki koja je distributer toplinskom energijom. Nakon što se korektivni faktor vrati na 1, razdjelnici se mogu maknuti jer se obračun grijanja vraća na 'stari' sustav u kojemu se plaćalo grijanje prema kvadraturi grijanoga prostora", kaže Mrkonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo zatražoite papire...

"Drugi način je taj da se zatraži sva dokumentacija koja je bila potrebna za ugradnju razdjelnika topline od svih uključenih u proces ugradnje: predstavnika suvlasnika, upravitelja zgrade, distributera toplinske energije i tvrtke koja je ugradila razdjelnike. Ako se pokaže da je dokumentacija manjkava, a iskustva govore da to nije rijedak slučaj, stanari imaju pravo na raskid ugovora s tvrtkom koja je razdjelnike ugradila i razdjelnici se zakonito mogu skinuti, a obračun grijanja se opet vraća na stari način, prema kvadraturi", dodaje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo