NOVI PRAVILNIK NA SNAZI / Ne bacajte hranu! Donirajte je onima kojima treba, i to bez plaćanja PDV-a!

Od danas se hrana može donirati bez plaćanja PDV-a. Do sada je bilo jeftinije baciti hranu nego je donirati, no i nakon stupanja na snagu Pravilnika Ministarstva poljoprivrede koji propisuje uvjete doniranja, nema kazni za one koji će nastaviti s bacanjem

8.12.2015.
18:58
VOYO logo

Police osječke socijalne samoposluge su prepune. Mjesecima s gradskim ocima traže skladište, ali neuspješno.

"I dalje ćemo ovisiti o sugrađanima jer tvrtke koje budu donirale i dalje će morati plaćati PDV jer ne ispunjavamo uvjete koje traži Ministarstvo poljoprivrede", rekla je ŠteficaČučak, predsjednica Udruge Rijeka ljubavi i voditeljica socijalne samoposluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registracija za posrednika za jedne je nemoguća misija, a drugi već djeluju. Caritasova pučka kuhinja u Osijeku predala je zahtjev i čekaju odgovor. Od danas se nadaju većim donacijama. 

"Svi koji tu doniranu hranu primaju i dalje distribuiraju krajnjim korisnicima moraju imati objekt koji je upisan u registar objekata koji posluje sa hranom jer smo podložni inspekcijama", rekla je Maja Cindrić, voditeljica Pučke kuhinje Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ljudima u potrebi svaka donacija dobrodošla, godinama je trgovcima bilo isplativije hranu baciti.

"Vrlo smo zadovoljni što će ovim novim pravilnikom kompanijama doniranje hrane biti dodatno olakšano te vjerujemo da će u budućnosti opseg donirane hrane biti znatno veći bilo direktno, bilo putem posrednika", izjavio je regionalni direktor maloprodaje u Konzumu Slavko Vulić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donirali su po potrebi, a hranu pred istekom roka prodaju na sniženju. Sve što se donira mora biti sigurno za konzumaciju.

"Pod broj jedan, mora biti u roku trajanja, a pod broj dva, ne smije biti mikrobiološki kontamionirana ili kontaminirana bilo kakvim drugačijim kemijskim kontaminatima", rekla je Andrea Gross-Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnik napokon uvodi red.

"Idemo u još bolji, transparentniji i kvalitetniji sustav, a onda ćemo tek u budućnosti razmišljati za one koji se ne pridržavaju, koji i dalje bacaju hranu koja se ne bi smjela bacati, o eventualnim modelima stimuliranja ili kažnjavanja", izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u Hrvatskoj na godinu u smeću završi oko 400 tisuća tona hrane - čak 90 kilograma po stanovniku.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo