NASTAVAK PRIČE O SKANDALOZNOM 'IZVRŠENJU KAZNE': / Evo koliko su nas do sad koštale toplice za osuđenog ratnog zločinca

Image
3.1.2019.
17:04
VOYO logo

Nakon što je u rujnu otkriveno kako osuđeni ratni zločinac, Tomislav Merčep, svoju kaznu ne služi iza rešetaka ćelije nego u toplicama, sada je otkriveno i koliko to košta porezne obveznike - 65.698,67 kuna.

To je pitanje, naime, u listopadu Vladi postavio SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković kojeg je zanimalo koliko je dosad novca utrošeno na Merčepovu rehabilitaciju u toplicama koja se vodi kao dio zatvorske kazne, te kakve su projekcije budućih troškova za istu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, vlada je u studenom prošle godine odgovorila kako je ukupni trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tijekom boravka Tomislava Merčepa na liječenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio 1356 kuna, no sada su tome dodani i troškovi liječenja pa se taj iznos ukupno popeo preko 67.000 kuna, piše Jutarnji.

Image
SKANDALOZNO: /

Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep zatvorsku kaznu ne služi iza rešetaka već u toplicama

Image
SKANDALOZNO: /

Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep zatvorsku kaznu ne služi iza rešetaka već u toplicama

Vladin odgovor

"Sukladno članku 25. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji pravo na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju mogu ostvariti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata kojima su rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u slučajevima ako im je rehabilitacija potrebna radi poboljšaja zdravstvenog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti i način ostvarivanja prava na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard iz obveznog zdravstvenog osiguranja", stoji u odgovoru Vlade.

Vrhovni sud mu povećao kaznu

Vrhovni sud je u veljači 2017. godine objavio pravomoćnu presudu za ratni zločin kojom je Tomislavu Merčepu prvotna zatvorska kazna od pet i pol godina povećana na sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju presude Vrhovnog suda spomenuto je i ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, koje je sudac poistovjetio sa zločinima neprijateljske strane. “Merčepovci” su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Ustavni sud je u siječnju prošle godine odbio tužbu Tomislava Merčepa kojega je zagrebački Županijski sud u svibnju 2016. osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike