NAŠA POSLA 120 / metara ceste platili 50 milijuna kuna, a sada će mijenjati trasu

26.2.2015.
6:21
VOYO logo

Time bi se, tvrde u Banovini, zaustavilo daljnje trošenje javnog novca za kupnju derutnih nekretnina čija vrijednost ide u bescjenje, ali bi se spriječilo i ucjenjivanje od privatnih vlasnika. Da lokalna vlast ne namjerava otkupljivati preostale nekretnine uz bolnicu, potvrdio je i Anto Krželj, pročelnik gradske Službe za imovinsko-pravne poslove, izgradnju i geodeziju.

''Gradonačelnik Baldasar dao nam je nalog da se izmijeni trasa ceste kako bi se izbjegli neriješeni imovinsko-pravni odnosi, za što je potrebna izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP). Ako se izmijeni trasa ceste, to bi značilo da ne treba više otkupljivati privatne parcele. Naime, da bi se riješio preostali dio zemljišta, za ono što ulazi u samu trasu ceste bilo nam je potrebno još desetak milijuna kuna. Međutim, na trasi se nalazi i objekt koji bi buduća prometnica doslovce sjekla napola, pa nije realno očekivati da se otkupi samo dio objekta koji ulazi u trasu ceste, nego cijeli objekt, što bi povećalo troškove otkupa za još nekih šest milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, za potpuno rješenje imovinsko-pravnih odnosa bilo nam je potrebno 16 milijuna kuna. Ukupno su ostala neriješena još četiri vlasnika nekretnina na trasi ceste'', otkrio je Slobodnoj Dalmaciji pročelnik Krželj.

Kontroverzni projekt

Otkup zemljišta na trasi prometnice službenog naziva Put iza nove bolnice započeo je davne 2007. u mandatu HDZ-ova gradonačelnika Ivana Kureta te je do sada, računajući i asfaltiranje stotinjak metara ulice, utrošeno više od 50 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih osam godina, koliko traje imovinsko-pravni čvor oko pristupne ceste za Rodilište, projekt su pratile i brojne kontroverzije, a javnost se najduže zabavljala odlukom Grada da se Nedi Makjanić Kunić, dizajnerici i bivšoj gradskoj vijećnici iz redova Liste Veloga Mista, isplati čak 13,7 milijuna kuna za iseljenje njezina pogona s Firula.

U priču su se uključili i USKOK-ovi inspektori, a prvi je o neobičnom aranžmanu tadašnje vijećnice Makjanić Kunić i gradonačelnika Kureta progovorio Željko Kerum nakon dolaska na vlast 2009. godine. Njega je dizajnerica čak prijavila za klevetu, no Kerum je poslije na Općinskom sudu oslobođen svih optužbi. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/276218/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo