Tragom savjeta predsjednice / 'Naša djeca su zakinuta': Livadu umjesto dvorane za tjelesni ima čak 120 hrvatskih škola

Komentar o livadi ukazao je na problem koji se vuče desetljećima

16.10.2018.
7:00
VOYO logo

Neka jedu kolače - rekla je Maria Antoaneta kada je čula da francuski seljaci nemaju kruha. Imate livadu, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović učenicima u Sikirevcima, kada je čula da nemaju školsku dvoranu.

Usporedba s Marijom Antoanetom na društvenim mrežama postala je jedna od brojnih šala na račun predsjednice, ali brojnim učenicima u Hrvatskoj to nije smiješno jer livadu umjesto dvorane za tjelesni odgoj ima čak 120 hrvatskih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj komentar nije zvučao dobro i izazvao je lavinu negativnih komentara i šaljivih montaža na predsjedničin račun. No, u Sikirevcima ni 195 djece ni ravnateljica nisu joj nimalo zamjerili. Čak naprotiv.

"Za jedno selo, jednu školu, izuzetna je čast da nas posjeti izvan protokola, pa nismo ni razmišljali o davanju komentara na livadu. Mi ništa loše nismo vidjeli", zaključila je ravnateljica Osnovne škole Sikirevci Terezija Štrljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem stariji od Hrvatske 

Međutim, komentar o livadi ukazao je na problem koji se vuče ne godinama, već desetljećima.

"Dvorana čeka 40 godina, znači 40 godina nam je već onda rečeno da će za dva mjeseca doći dvorana koja će se nalijepiti na školu, međutim ona nije došla. Od 2010. čeka sva projektna dokumentacija za gradnju dvorane", govori ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok čekaju dvoranu u Sikirevcima i drugim školama su od države za utjehu dobili lopte, strunjače i druge rekvizite. Pa tjelesni vježbaju u holu, a onda sve brzo spreme prije nego u istom prostoru počne užina.

"Nezgodno je i teti kuharici i domaru koji moraju sve čistiti, bude tu i prašine. Za blagovaonicu je lijep prostor, ali za dvoranu ne u ovakvom prostoru. Godinama se snalazimo, ali vjerujem da će doći bolja vremena", objašnjava ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvuči suludo, ali djeca u Sikirevcima su sretna jer barem imaju livadu. Ona u susjednoj Babinoj Gredi ni ne smiju u dvorište prema svojoj nikad dovršenoj dvorani jer bi upala u žabokrečinu ili se nabola na armaturu. Tjelesni se ipak mora održati negdje.

Nije to sudbina samo ruralnih sredina jer takvih škola ima i u Zagrebu. Granešina je jedna od njih, a na rubu grada nalazi se još jedna s više od 400 učenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola Odra jedna je od 120 osnovnih škola u Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu. Srećom pa se ova djeca, sad kad je vrijeme relativno dobro, mogu igrati na vanjskom igralištu. Međutim, tijekom dobrog dijela godine kad je vrijeme loše, nastava tjelesnog održava se po sportskim hodnicima.

Zbog uskog prostora i skliskog hodnika, djeca su se znala i ozlijediti, a roditelji zavide školama u kojima se može baciti lopta prema košu. Pravom košu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad odemo na natjecanja, vidimo kakve su dvorane, koliko je to sadržajno i lijepo uređeno, tek tada shvatite koliko su naša djeca zakinuta. Zaista su zakinuta", povjerila se majka Ružica.

A za kraj, vraćamo se na livadu. Livadu u Sikirevcima gdje je čitava ova priča i počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nalazimo se na ledini gdje je predviđena gradnja sportske dvorane. Ovaj mali dio, ovo povišenje, to je prije tri godine financirala sa 100.000 kuna kopanje malog temeljčića za dvoranu da nam ne bi propala građevinska dozvola", kaže Terezija Štrljić, ravnateljica škole u Sikirevcima.

Dio temeljčića u 40 godina postojanja škole. Možda jedno spontano navraćanje predsjednice i jedna nespretni komentar ovdje ipak malo ubrzaju vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo