Traže reviziju / Narod odlučuje: 'Kuščević djeluje protuzakonito i suprotno demokratskim standardima'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' smatra da ministar Kuščević vara hrvatsku javnost

26.10.2018.
13:26
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo


Građanska inicijativa "Narod odlučuje" smatra kako se javnost mora obavijestiti o prijevari ministra Kušćevića i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS). 

"Nakon što su shvatili da je prikupljen broj potpisa uveli su novi kriterij za odbacivanje potpisa, kojeg nije bilo na početku", rekla je Lidija Blagojević, koordinatorica građanske inicijative Narod odlučuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagojević je isto tako istaknula kako Ministarstvo uprave i APIS u međusobnom ugovoru nisu namjeravali odbaciti svako ispravljanje podataka, primjerice kada birač sam ispravi pogrešnu znamenku vlastitog OIB-a, već samo ono ispravljanje koje dovodi u sumnju vjerodostojnost potpisa. 

"Takav kriterij je logičan jer krivi OIB ne može ispraviti nitko iz inicijative jer nema uvid u OIB-ove građana, tako da se podrazumijeva da ga je sam birač ispravljao!", naglasila je Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promijena kriterija

Međutim, nakon završetka provjere potpisa, kada je ministar Lovro Kušćević shvatio da građanska inicijativa "Narod odlučuje" ima dovoljan broj potpisa, taj je kriterij za diskvalifikaciju promijenjen. Od tog se trenutka više nije priznao ni jedan potpis u kojem je nešto bilo ispravljeno, naglasila je Blagojević

To bi značilo da je za vrijeme provjere potpisa ministar Kušćević, nakon što je shvatio da je prikupljen dovoljan broj potpisa, uveo novi kriterij - da se diskvalificiraju svi ispravci, čak i ako birač ispravlja svoju vlastitu pogrešku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sakupili smo preko 405.000 potpisa i imamo 99,12 posto prikupljenih za 1. pitanje i 97,98 posto za 2. pitanje. Pozivamo Vladu da posluša volju preko 400 000 građana i raspiše referendum", poručila je Blagojević.

Ivan Šokac, volonter građanske inicijative "Narod odlučuje" smatra kako je očigledno da Lovro Kuščević djeluje protuzakonito i suprotno demokratskim standardima jer je tijekom procesa mijenjao pravila na koja se taj proces odnosio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, državni tajnik ministra Kuščevića, Darko Nekić je rekao da će građani koji zatraže provjeru potpisa moći imati uvid samo ako je potpis odbačen kao nevaljani.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje nejasno kako oni znaju da je nečiji potpis nevažeći ako je bio nečitak da ga se kao takvog nije moglo priznati, kažu iz GI Narod odlučuje. 

"Takvo postupanje Ministarstva uprave protuustavno je i krši pravo birača iz članka 45. Ustava prema kojem svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo", kazao je Ivan Šokac. Isto tako je rekao kako birač koji je točno upisao svoj OIB i onaj koji je pogriješio u unosu OIB-a, ako se može utvrditi njegov identitet, imaju, prema Ustavu, jednako biračko pravo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, jedini kriterij provjere potpisa je ustanoviti ima li osoba koja je zatražila raspisivanje referenduma status birača, a ne zna li dobro upisati svoj OIB", rekla je Katarina Duvnjak, volonterka građanske inicijative Narod odlučuje.

Osporavanje volje hrvatskih građana

"Ministar Kuščević prema svojim proizvoljnim kriterijima osporava volju 405.000 hrvatskih građana kako bi sačuvao svoju poziciju na koju je došao s tisuću glasova birača i voljom Andreja Plenkovića", rekao je Šokac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni su nepriznavanjem potpisa birača koji su zatražili raspisivanje referenduma i mijenjanje kriterija.

"To je dokaz da je cijeli proces prebrojavanja potpisa kompromitiran od premijera Plenkovića i ministra Kušćevića, s ciljem da ga se opstruira. Zato tražimo potpunu, transparentnu reviziju prebrojavanja potpisa na kojoj će biti prisutni predstavnici GI Narod odlučuje i raspisivanje referenduma kako bi se udovoljilo volji građana", rekla je Katarina Duvnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo