VEĆE KVOTE ZA STRANCE / Napustio je domovinu i zaposlio se u Hrvatskoj: 'Plaća je sjajna'

Broj radnih dozvola za strane radnike u Hrvatskoj će se iduće godine udvostručiti.

14.12.2018.
6:15
VOYO logo

Broj radnih dozvola za strane radnike u Hrvatskoj će se iduće godine udvostručiti. Vlada je najavila povećanje kvota, pogotovo u turizmi i graditeljstvu. Poslodavci odluku pozdravljaju, a sindikati tvrde kako se tako potiče iseljavanje iz Hrvatske. 

U isto vrijeme Vlada privlači nova useljavanja pojednostavljenjem postupka dobijanja državljanstva za potomke hrvatskih iseljenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trbuhom za kruhom Stefan je s Filipina došao u Hrvatsku sušijem puniti trbuhe Dubrovčana i njihovih gostiju. "Ovdje su najsimpatičniji ljudi. Srdačni su, grad je miran, blizu planina, a na moru. Zato sam odlučio doći raditi ovdje. Plaća je sjajna i ovo je odlična prilika za mene", rekao je kuhar Stephan.

Veće kvote za strance u 2019.

A odličnu priliku svojim zaposlenicama pruža i dubrovačka snaha, tajlanđanka Noon. "Nit je jedna od mojih zaposlenica iz Laosa. S njom rade tri njene sestre i dobile su priliku zarađivati novac i slati ga svojim obiteljima", kazala je Noon Simatović, vlasnica tajlandskog salona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u 2019. u Hrvatskoj će plaću moći zarađivati još više stranaca jer Vlada planira povećati kvote za uvoz radne snage. Hrvatska je u 2018. godini odobrila gotovo 39 000 radnih dozvola za strance. Najviše u graditeljstvu i u turizmu. U 2019. broj dozvola će se gotovo udvostručit, a upravo će se u ove dvije grane najvše povećati kvote za uvoz radnika.

Ovogodišnje kvote u turizmu nisu do kraja iskorištene, ali ministar kaže - radnika ne smije nedostajati. "Po ovim potrebama koje sad imamo mislim da bi trebali doći negdje na 15 tisuća. Od toga 30% do 40% sezonci, a ostalo će biti stalnih", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada tvrdi da je prioritet zaposliti Hrvate. Statistika to potvrđuje, jer je broj nezaposlenih u godinu dana pao za 41 000, no toliko zbog zapošljavanja nego zbog iseljavanja. A to se ne riješava kvotama.

"Poslodavci se trude zadržati nisku razinu plaća na uvozu radne snage. Mislim da nema potrebe za uvozom, ali treba i vlada i lokalna zajednica i poslodavci, svi dogovorit se kako zadržati naše ljude tu. A može se", kazao je Miroslav Hrašćanec, predsjednik HURS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavniji proces dobivanja državljanstva

No, problem iseljavanja Vlada pokušava riješiti lakšim - useljevanjem. Novi prijedloz zakona će  pojednostavniti proces dobijanja državljanstva za potomke hrvatskih iseljenika. Rok za državljanstvo produljuje se do 21. godine, a nema ni teškog ispita. 

"Oni i njihovi supružnici se oslobađaju obveze poznavanja hrvatskog jezika, latiničnog pisma i hrvatske kulture i društvenoga uređenja", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu živi oko 3 milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Pitanje je samo čime ih Vlada misli privući u zemlju iz koje ljudi masovno odlaze.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo