JAMA UŽASA /

Napokon kreće sanacija 'crne točke' u centru Viškova: U nju su odlagali kiseli mulj iz rafinerije nafte i katran iz koksare

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Sanacija će trajati četiri godine i na mjesto jame uredit će zelenu površinu. Jama će dobiti i svoju internetsku stranicu, sve će koštati 390 milijuna kuna

2.2.2022.
16:25
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Svi ugovori su potpisani i osigurano je oko 390 milijuna kuna za konačnu sanaciju sanacijom jame Sovjak, “crne točke” u centru Viškova koja je visokoonečišćena opasnim otpadom. Narednih godinu dana trebao bi se izraditi projekt i ishodovati građevinske dozvole, donosi Novi list.

Početak radova očekuje se do kraja 2022. godine, a završetak sanacije u drugoj polovici 2026. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je u jamu od 1950-ih godina do 1990-ih odloženo oko 250 tisuća kubnih metara raznog otpada, najviše kiseli mulj iz rafinerije nafte, oko 110 tisuća kubika, zatim acetilenski mulj iz brodogradilišta, otpadni katran iz koksare, otpadna ulja iz brodogradilišta i drugi otpad.

Prema zadnjim podacima iz 2014. godine, u jami je bilo oko 150 tisuća kubika otpada, što je manje nego prije jer se količina smanjila uslijed kemijskih reakcia i drugih faktora. Sanacija će se s 85 posto financirati iz EU fondova, a 15 posto osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Fonda Siniša Kukić rekao je da je na početku svoje direktorske funkcije ovaj projekt bio jedan od njegovih ciljeva. Rekao je da će u sanaciji jame izvesti zajednica ponuditelja: varaždinska tvrtka GK Grupa, d.o.o., slovenski EKOMO d.o.o te IVICOM Consulting iz Zagreba.

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

(Goran Kovačić/PPixsell; danas je svečano najavljena sanacija jame)

Predsjednik uprave GK Grupe Robert Gotić, rekao je da se radi o prvoj sanaciji ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da 40 godina neodgovornog bacanja tekućeg opasnog otpada zahtijeva 4 godine sanacije i vrijedi 400 milijuna kuna.

Tijekom sanacije pratit će se pojedini parametri, a ako se povise, mještani koji žive u blizini jame, morat će se dislocirati. U početku se planiraju maknuti bačve, stare pontonske konstrukcije, električni i elektronički otpad. U drugoj fazi bit će uklonjen plutajući sloj ugljikovodika, zatim će se vaditi meki katran pomoću dizalice, a cijelo vrijeme čišćenja uklanjat će se i otpadne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

(Goran Kovačić/Pixsell, jama je u neposrednoj blizini kuća)

Otpad će se spaljivati u inozemstvu. Tvrdi katran ostat će na dnu jame, a jama će biti ispunjena inertnim materijalom, drenažnim i rekultivirajućim slojem te će biti postavljen obodni kanal. Jama će se zazeleniti i postati lijepo zeleno brdo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, postavit će se automatske mjerne postaje za praćenje plinova i drugih parametara, a svi rezultati će biti prikazivani na dva ekrana na glavnim cestama u Općini Viškovo. Najavljena je i izrada internetske stranice sa svim podacima.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo