Teško ih je dokazati / Napad na azilanta, suzavac u klubu, govor mržnje na utakmicama...Jesu li zločini iz mržnje sve češći u Hrvatskoj?

Svaki od ovih zločina počinjenih u zadnjih deset dana mogao bi biti potaknut mržnjom, što je dobar razlog za zabrinutost

18.2.2017.
19:30
VOYO logo

Jesu li zločini iz mržnje u Hrvatskoj sve češći? Brojke pokazuju jedno, no sigurnost i strah od odmazde sasvim drugu sliku. Sinoć na tribinama košarkaške utakmice - govor mržnje, potom napad na prostorije Hajduka. Dan nakon - zavjet šutnje aktera i žrtava! 

Sinoć u Šibeniku dogodile su se ružne scene tijekom polufinalne utakmice košarkaškog Kupa Krešimira Ćosića između Cedevite i Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati nakon toga u Zagrebu napad na članove i prostorije Društva prijatelja Hajduka.

A u Karlovcu otac i sin napali su azilanta. Još je živo pamćenje na napad suzavcem na klub Super Super.

Svaki od ovih zločina počinjenih u zadnjih deset dana mogao bi biti potaknut mržnjom - dobar razlog za zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvara se jedno neugodno ozračje koje podsjeća na neka prošla vremena za koja smo mislili da su iza nas, i to sve više podsjeća na otvoreni fašizam. Nažalost", kazala nam je Branka Galić, prof. dr. sc. sociologije.

Lani je u Hrvatskoj policija evidenirala 35, a u dva nepuna mjeseca ove godine 1 zločin iz mržnje.

Njih je možda još i više, no kako su ta kaznena djela teža od običnog nasilničkog ponašanja, često ih je teže i dokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U startu možda u javnosti se ide s informacijom, ne od policije, ali javnost to percipira kao zločin iz mržnje, ali samim krim istraživanjem se tek utvrđuju činjenice", kazuje Velimir Tišma, glasnogovornik MUP-a.

Primjerice napad na azilante u Zagrebu na staru godinu okarakteriziran je kao nasilničko ponašanje, dok se onaj na klub Super Super tek treba utvrditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upad u prostorije Prijetelja Hajduka u kojem je lakše ozlijeđena jedna osoba, moglo bi biti nasilničko ponašanje ili remećenje javnog reda i mira, iako bi se mogao povezati i sa zločinom iz mržnje zbog podrijetla.

Na zgradi u kojoj se nalazi Društvo prijatelja Hajduka nema nikakvih oznaka, niti obilježja koja bi pokazala da se ono tu nalazi. Kažu nam, nisu htjeli nikoga provocirati u središtu Zagreba, pa je to razlog, a nesigurnost je pak razlog zašto nitko od članova nije medijima htio dati izjavu o sinoćnjem incidentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje o rasizmu i ksenofobiji iz Centra za mirovne studije pokazaje da 40 posto građana ima negativan stav prema romskoj nacionalnoj manjini, dok njih trideset posto isto misli o srpskoj manjini i tražiteljima azila. 

"Nekako nam se čini da trenutna politička situacija i poruke koje dolaze s nekih najviših instanci vlasti šalju poruku da nasilje ne samo da neće biti kažnjeno, nego da bi moglo biti i poželjno drušveno ponašanje", smatra Sara Lalić iz Centar za mirovne studije.

I dok je navijače u Šibeniku policija odmah procesuirala, a premijer Plenković oštro osudio govor mržnje sociolozi nemaju dvojbi oko toga da su zločini iz mržnje u porastu, a sigurnost sve manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo