Nakon Splita i Zagreb otvara dućan za siromašne

Prvi socijalni dućan, u kojem oni najugroženiji mogu dobiti 20-ak osnovnih živežnih namirnica, otvoren je u Splitu, a u četvrtak će biti otvoren i u zagrebačkim Gajnicama.

16.12.2009.
17:29
VOYO logo

Splitska Udruga Most postoji od 2000. godine, a do sada je raznim akcijama pomagala siromašnim obiteljima.

"Jedna od tih akcija krenula je nedavno, a cilj je da se za najugroženije obitelji u Splitu, upravo u ovo predblagdansko vrijeme, otvori dućan u kojem će dobiti osnovne prehrambene proizvode i higijenske potrepštine", kazala je za net.hr Đordana Barbarić, predsjednica Udruge Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Most je srednjim i osnovnim školama, te fakultetima poslala dopis u kojem su zamolili da svaki učenik, profesor ili student, ako je u mogućnosti, donese jedan proizvod iz kategorije osnovnih živežnih namirnica.

Školarci su se odazvali pozivu, a volonteri udruge su u subotu organizirali buvljak, gdje su prodajom raznih artikala, CD-ova, DVD-ova, ukrasa, knjiga, fotografija, igračaka, VHS kazeta, skupili još 14 tisuća kuna kako bi kupili još neke prehrambene proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Centra za odgoj na Brdima u Splitu dobili su dvije prostorije koje su volonteri uredili.

Dućan je otvoren u utorak, a radit će do kraja tjedna od 9 do 17 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji dođu po pomoć mogu dobiti oko 26 proizvoda, od brašna, šećera, riže, hrenovki, slastica do četkica za zube, sapuna i šampona.

Na popisu za pomoć je 248 obitelji, od kojih je 160 o akciji obavijestio Centar za socijalnu skrb, dok su ostali korisnici oni koji u Udrugu Most dolaze već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je želja da ovaj dućan bude otvoren nekoliko dana barem jednom mjesečno. No, za to će nam trebati pomoć i uključivanje više ljudi u cijeli projekt", kazala je Barbarić.

U zagrebačkim Gajnicama otvara se socijalni dućan

I glavni grad Lijepe naše također će u četvrtak dobiti prvi socijalni dućan, i to za podjelu pomoći u naravi, a nalazit će se u Gajnicama na adresi Crnojezerska 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dućan se otvara u sklopu zajedničkog projekta Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i tvrtke Lidl Hrvatska. Prostor u kojem će biti smješten dućan Caritas je dobio na korištenje od Grada Zagreba.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo