Borba za neovisnost /

Nakon sedam dana sukoba, stišali se prosvjedi u Barceloni! Tisuće prosvjednika poručuje: 'Bez nasilja'

Image
Foto: vijesti.hr

Demonstracije su se smirile kao i prosvjedi. Ova zadnja dva dana su u usporedbi s prošlim tjednom nevjerojatno mirna

21.10.2019.
23:04
vijesti.hr
VOYO logo

Sedam dana nasilnih prosvjeda nije umorilo Katalonce - i danas ih je nekoliko tisuća izašlo ispred sjedišta policije.

Ali danas prosvjeduju mirno - sukoba nije bilo, a na policiju bacaju samo balone. 
Ljuti su jer je jutros u Barcelonu stigao španjolski premijer Pedro Sanchez - obišao je dvije bolnice gdje se nalaze policajci ozlijeđeni u sukobima s prosvjednicima. 
Katalonci su izašli na ulice nakon što je devetero njihovih političara osuđeno na drakonske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je s ovom vladom. Borimo se jer oni imaju pravo glasa, a mi možemo samo šutjeti", kaže jedna od prosvjednica iz Barcelone.

Nema nasilja

Mjenjaju Ustav samo kada njima to odgovara, želimo da poslušaje naše interese. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Barceloni je za sada prilično mirno, prosvjedi su gotovi, barem za sada, javlja to RTL-ov reporter Boris Mišević.

Demonstracije su se smirile kao i prosvjedi. Ova zadnja dva dana su u usporedbi s prošlim tjednom nevjerojatno mirna. Grupe koje su organizirale prosvjede na Twitteru i društvenim mrežama šalju poruke kojima poručuju da žele mirne prosvjede bez nasilja.

Tako su zapravo i modelirali svoje prosvjede. Jučerašnje bacanje smeća jest poruka španjolskojh vladi, ali nikako nije nasilje. Današnji prosvjed organiziran ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova protekao je mirno. Prosvjednici su bacali balone, bili su jako glasni, ali sve je proteklo bez nasilja", govori RTL-ov reporter Boris Mišević dodajući kako se policija unatoč mirnim prosvjedima pripremila na najgore.

Katalonija ima dugu želju za neovisnošću, a to i sami Katalonci povezuju s Hrvatskom koja se također ne tako davno borila za svoju neovisnost. Još 2017. godine na referendumu su se izjasnili kako žele neovisnost, no taj referendum nije bio valjan jer je na njega izašlo samo onih 42 posto koji su bili za nezavisnost. No Katalonija ima svog predsjednika ima svoj jezik, svoju političku autonomiju. Ono što im je velika politička prepreka u realizaicji jest španjolski ustav koji im ne dopušta neovisnost, javlja iz Barcelone RTL-ov reporter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo