Kompletan program inauguracije Kolinde grabar Kitarović

13.2.2015.
14:54
VOYO logo

Sve će to biti popraćeno s deset topovskih plotuna koje će s Tuškanca ispaliti pripadnici Oružanih snaga, potvrđeno je Hini iz tranzicijskog tima izabrane predsjednice.

Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednoga sata, označit će pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak točno u podne te zvonjava zvona Crkve sv. Marka ispred koje se održava svečana inauguracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar Kitarović će na pozornicu na Markovom trgu, zajedno sa suprugom Jakovom, stupiti uz fanfare nakon pucnja Gričkog topa, gdje će je dočekati suci Ustavnoga suda, s predsjednicom Omejec.

Dolazi Uspinjačom

Do trga će stići Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana te postrojenih povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inauguraciju će uveličati i postrojena Počasno-zaštitna bojna čiji će pripadnici biti u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino" i odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, međimursku pjesmu "Dej mi Bože" a capella će otpjevati solistica Renata Sabljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Grabar Kitarović prisegne i potpiše tekst prisege, a sutkinja Omejec joj preda predsjedničku lentu, prema pozornici dolaze pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske dolazi na pozornicu. Predsjednica Republike tada daje počast zastavi, a istodobno će s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispaliti deset počasnih plotuna.

Inauguralni govor od dvadesetak minuta

U trenutku kada Predsjednica daje počast zastavi Republike Hrvatske bit će izveden recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi inauguralni govor prve hrvatske predsjednice koji će trajati 20 do 25 minuta, a potom puhački orkestar HV-a izvodi "Odu zemlji" Jakova Gotovca iz opere "Mila Gojsalića".

Folklorni ansambl "Lado" zatim će otpjevati tradicionalnu pjesmu "Lijepo pjeva za lugom djevojka", a solistica Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu "Ljubim te do bola".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca koju će izvesti četiri zbora - uz "Lado" pjevat će i zbor HRT-a, akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" te zbor mladih "Izvor".

Svečana inauguracija završava uz pjesmu "Dream for the future" zbora "Izvor", a tada će prvoj hrvatskoj predsjednici moći čestitati domaći i strani uzvanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Grabar Kitarović će nakon inauguralnog govora, zajedno sa suprugom Jakovom, sići s pozornice i sjesti u gledalište koje je podijeljeno u dva dijela.

Sjest će u prvi red sjedala s lijeve strane, gdje će biti uzvanici iz Hrvatske - bivši predsjednici, premijeri, izaslanstvo Vlade s premijerom Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Hrvatskoga sabora s predsjednikom Sabora Josipom Lekom te drugi uglednici iz političkog, kulturnog i vjerskog života zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desni dio sjedećih mjesta predviđen je za uzvanike iz inozemstva, a inaugiraciji će nazočiti 88 izaslanstva, među njima devet šefova država - predsjednik Slovenije Borut Pahor, slovački predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Mađarske Janos Ader, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko te predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Iz Srbije na inauguraciju dolazi premijer Aleksandar Vučić, Bugarsku predstavlja predsjednica parlamenta Cecka Cačeva, a Češku i Poljsku predsjednici Senata, Milan Štech i Bogdan Borusewicz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka na inauguraciju šalje predsjednika Saveznog vijeća Bundesrata Volkera Bouffiera, Europsku komisiju predstavljat će povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, SAD će predstavljati zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, a inauguraciji će nazočiti i kanadska državna ministrica hrvatskoga podrijetla Lynne Yelich.

Svečanosti na Markovom trgu nazočit će i više šefova ureda međunarodnih organizacija u Hrvatskoj (UNHCR, UNICEF, UNDP, EBRD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečani ručak za odabrane

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović za sve njih će organizirati domjenak, a 40-ak uzvanika bit će na svečanom ručku nakon kojega će predsjednica Republike održati niz bilateralnih susreta.

Grabar Kitarović će na svečanosti inauguracije na sebi imati odjeću i obuću hrvatskih dizajnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je za inauguraciju akreditirano više od 300 novinara, a veći dio njih bit će smješten u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a samo je manji dio uz pozornicu na Markovom trgu.

Za građane je preporuka da na Markov trg dođu do 10,30 sati i to isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom preko Zakmardijevih stuba ili kroz Kamenita vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo