nove provokacije /

Nakon presude, Šešelj za RTL poručio: 'Uskoro dolazim u Zagreb. Imam diplomatski pasoš, moraju me pustiti'

Vojislav Šešelj presudu je slušao u Beogradu, iako je tvrdio da će je prespavati. Za RTL je izjavio da se za svoja djela ne kaje, i da bi ih ponovio

11.4.2018.
18:41
VOYO logo

"Živjela velika Srbija" - riječi su to sada ratnog zločinca i četničkog vojvode Vojislava Šešelja. Prema pravomoćnoj presudi u Haagu Šešeljeva oslobađajuća presuda prije dvije godine je ukinuta. Proglašen je krivim jer je svojim huškačkim govorima, posebno 6. svibnja 1992. poticao na zločine i progon vojvođanskih Hrvata. Sudac koji je oslobodio Gotovinu, ipak mu je pronašao krivnju. 

"Ubrzo nakon Šešeljeva govora mnogi Hrvati i drugi nesrbi napustili su Hrtkovce, zbog prisile, šikaniranja, zastrašivanja", kazao je Theodor Meron, predsjedavajući žalbenog vijeća. Šešelj je već najavio da se u Haag dobrovoljno više nikada ne vraća, presudu je dočekao u Beogradu. "Ja sam ponosan na sve svoje ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i spreman sam da ih ponovim", kazao je Šešelj za RTL.

Šešelj je proglašen krivim za tri od devet točaka optužnice. Premalo za njegove žrtve.  "Mislim da je sve to sramotno, jer na ovim prostorima su terorizirali narod paravojne postrojbe koje su direktno povezane ili poslane iz radikalne stranke na čijem čelu su bili Šešelj, Nikolić i vučić", kazao je Ivan Mujić iz Lovasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas se sjeća kako su ih pod nišanom Šešeljevi Beli Orlovi- četnička paravojska tjerala na minsko polje. Žalbeno vijeće nije uzelo u obzir njegov huškački govor u Vukovaru. Također nije dokazano da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata. 

"Tužiteljstvo nije dokazalo da je raspravno vijeće pogriješilo u presudi da nije postojao udruženi zločinački pothvat, koji uključuje Šešelja", kazao je Meron. Šešelj je proglašen krivim za tri od devet točaka optužnice. Premalo za njegove žrtve. Šešelj koji je od danas i na papiru slobodan čovjek, Hrvatsku rado spominje prije godinu dana najavio je dolazak. Za RTL je kazao kako u Zagreb dolazi uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ga je uhitila još 1992, no ubrzo oslobodila, a kasnije i abolirala. On je sada zastupnik u Skupštini Srbije, gdje mu je stranka treća parlamentarna snaga, i na sve načine pokušava doći na vlast. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo