Nakon opasne vrućine stiže olujno nevrijeme

Ljeto je i službeno počelo, a meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da ovaj najduži dan u godini donosi rizik po zdravlje.

21.6.2012.
9:25
VOYO logo

Najviša dnevna temperatura u većini krajeva će se u četvrtak kretati od 33 do 38 °C. No, u drugom dijelu dana, osobito kasno poslijepodne, navečer i u noći, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim pljuskom, tučom i olujnim vjetrom, kažu u DHMZ-u.

Zbog toga se u petak u unutrašnjosti očekuje djelomično sunčano vrijeme, uz manje vrućine. Uz promjenljivu naoblaku očekuju se i u petak mjestimični pljuskovi i grmljavina, osobito na istoku, uz mogućnost lokalnog olujnog nevremena. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu će krajem dana zapuhati bura, na sjevernom dijelu i jaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u DHMZ-u su izračunali minimalne i maksimalne vrijednosti temperature zraka u proteklih sedam dana. Tako su se u kontinentalnoj Hrvatskoj temperature spustile do 7,1°C, koliko je izmjereno u Gospiću i Pargu (Zavižan 5,8°C), dok su uzduž Jadrana te vrijednosti bile uglavnom do 11,5°C, koliko je izmjereno u Puli (Knin 7,4°C, Pazin 9,1°C). Najniža vrijednost izmjerena na 5 cm od tla, 4,5°C zabilježena je u Pargu.

Maksimalne vrijednosti temperature zraka na kontinentu uglavnom iznose do 33,5°C, koliko je izmjereno u Slavonskom Brodu, a uzduž Jadrana do 35,5 °C, koliko je izmjereno u Senju (Knin 36,5°C). U proteklih sedam dana temperaturne sume su bile osjetno iznad prosjeka, zaključuju u DHMZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo