NAKON BRUTALNIH KAZNI, SUOČIT ĆETE SE I S NOVIM METODAMA NADZORA NA CESTI: / HAC će se služiti i optičkim varkama

Image
Foto: Pixsell

Hrvatske autoceste najesen počinju s pilot-projektom postavljanja 3D horizontalne signalizacije na čvorištima i odmorištima

13.8.2019.
20:57
Pixsell
VOYO logo

Osim odredbi novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima su predviđene novčane kazne od 10.000 do 20.000 kuna za vožnju u suprotnom smjeru, 2000 kuna za nepridržavanje sigurnosnog razmaka te pet do 15.000 za vožnju za najmanje 50 kilometara na sat veću od dopuštene i 2000 kuna za vožnju od 30 do 50 kilometara na sat iznad ograničenja, vozači će se suočiti i s novim metodama reguliranja prometa i nadzora brzine na autocestama.

Naime, Hrvatske autoceste najesen planiraju krenuti s pilot-projektom uvođenja horizontalne 3D signalizacije, koja se, zasad, planira postaviti na 10 čvorišta i pet odmorišta, javlja Večernji list te dodaje kako bi se krajem godine trebalo krenuti i s postavljanje signalizacije za održavanje razmaka među vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VOZAČI, PAMET U GLAVU! Od sutra nove kazne u prometu i bit će brutalne: /

Neke se penju i do tri prosječne plaće! Evo detalja

Image
VOZAČI, PAMET U GLAVU! Od sutra nove kazne u prometu i bit će brutalne: /

Neke se penju i do tri prosječne plaće! Evo detalja

Optičke varke

Trenutno vozače u vožnji suprotnim smjerom "ometaju" znakovi s nacrtanom rukom i natpisom "Stop - krivi smjer" te strelice i vibro-crte. Sada se planira postavljanje nove horizontalne signalizacije koja bi stvarala optičku varku naleta na šiljke ili na veliku izbočinu na cesti.

Zakonom propisani razmak na brzim cestama i autocestama iznosi dvije sekunde, stoga će HAC postavljanjem dodatne signalizacije na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozila, pokušati osigurati sigurnu udaljenost između vozila. U zona duljine 1500 metara će na svakih 70 metara biti postavljena oznaka koja bi vozačima trebala pomoći u vizualizaciji propisane dvije sekunde. Navodi se kako je sigurna udaljenost između vozila barem dva takva razmaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, na autocestama će se pojaviti i novi znakovi na kojima će pisati “Držite razmak” i “Budite odgovorni”. Njima će se vozače upozoravati kako je telefoniranje u vožnji ili vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova smrtonosna.

Tri načina mjerenja brzine

Do sljedećeg se ljeta očekuje i postavljanje kamera za nadzor brzine, koje će mjeriti brzinu na tri načina. Jedan način je mjerenje brzine u presjeku ceste, što će se primjenjivati ispred tunela, mostova i vijadukata. Drugi je način određivanje brzine između dvije točke pomoću utvrđivanja vremena za prelazak dionice između točaka. Treći način uključuje postavljanje prenosivih kamera ispred zona radova na autocestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo