traže odštetu / Nakon afere s namještanjem natječaja Lutrija sad tuži firmu od koje je kupila softver za 1,9 milijuna kuna

Image
Foto: Promo

Sudski proces nedavno je započeo na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ako ga Fleksbit izgubi morat će Lutriji vratiti golemi novac

29.11.2021.
10:25
Promo
VOYO logo

Jedno od softverskih rješenja koje je na sumnjivom natječaju dobila tvrtka Fleksbit, prema tvrdnjama iz Lutrije, više ne radi. Zbog toga je protiv Fleksbita Lutrija pokrenula sudski postupak u kojem traži povrat isplaćenog novca.

Riječ je o 1,9 milijuna kuna. Uz to, Lutrija traži i nešto manje od 500 tisuća kuna naknade za radne sate što su ih njezini stručnjaci uložili u softver koji im je sada, kako navode u tužbi, beskoristan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudski proces nedavno je započeo na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ako ga Fleksbit izgubi morat će Lutriji vratiti golemi novac, piše Telegram.

Image
nema osnova za zadržavanjem /

Canjuga i bivša tužiteljica Puklin danas izlaze na slobodu? Nobilo: 'Čekamo službeno rješenje, ali sve ide u tom smjeru'

Image
nema osnova za zadržavanjem /

Canjuga i bivša tužiteljica Puklin danas izlaze na slobodu? Nobilo: 'Čekamo službeno rješenje, ali sve ide u tom smjeru'

Naime, USKOK je prije par tjedana pokrenuo istragu zbog sumnji u namještanje natječaja u Hrvatskoj lutriji. Zbog toga su uhićeni nekadašnji direktor Sektora logistike Hrvatske lutrije Željko Fadljević, direktor Fleksbita Tomislav Gligora i tajni član te firme Goran Puklin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uhićenima je bila i Puklinova supruga, bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin, koju se sumnjiči za odavanje tajnih informacija iz afere Agrokor. Prošli tjedan je puštena da se brani sa slobode.

Iz istražnog zatvora u međuvremenu je izašao i Željko Fadljević i to nakon što je priznao da su natječaji Hrvatske lutrije bili kreirani samo za tvrtku Fleksbit. S obzirom na uvjete u natječaju, nije bilo šanse da netko drugi dobije posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisano je da ponuditelj mora imati stručnjake kakve je imao Fleksbit, a jedan od uvjeta bila je i kompatibilnost s Oracle Fusion Cloudom. I to je imao Fleksbit. Radilo se o natječajima za informatička rješenja za koja je Hrvatska lutrija Fleksbitu platila ukupno 8,3 milijuna kuna.

U godinu i pol dana Fleksbit je od Hrvatske lutrije dobio tri ugovora za razvoj platforme za sportsko klađenje, te jedan za aplikaciju za registar ugovora. Ugovorili su i nabavu aplikativnog rješenja za HR procese. Radi se o sustavu namijenjenom upravljanju ljudskim potencijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sustav za ljudske resurse trebao je biti kompatibilan sa sustavom za obračun plaća, sustavom za upravljanje dokumentima te zaštitom na radu. Još jedan od zahtjeva je bio da u sustavu budu zaštićeni osobni podaci. Hrvatska lutrija očekivala je od Fleksbita da joj prilikom primopredaje softvera isporuči svu prateću dokumentaciju, kao i upute za korištenje na hrvatskom jeziku.

Što nije bilo u redu sa softverom?

Predstavnici Lutrije uvjeravaju kako su još 2017. počeli tražiti tvrtku koja bi i napravila to programsko rješenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2018. izabrali su Fleksbit, da bi u ožujku 2019. bio potpisan ugovor vrijedan 1,9 milijuna kuna. No već tijekom implementacije došlo je do kašnjenja i propusta. Do srpnja ove godine kada je tužba podnijeta sudu, Fleksbit navodno nije isporučio sustav u skladu s tehničkim specifikacijama navedenima u dokumentaciji o nabavi niti s Ugovorom.

“Naši zaposlenici su testirali sustav i utvrdili niz nepravilnosti zbog kojih nije podoban za rad. O svemu je obaviješten Fleksbit. Osnovno je da sustav nije preveden na hrvatski jezik što je jedan od preduvjeta za njegovo korištenje, a nije ni izvjesno hoće li uopće biti preveden.Osim toga, postavke radnog vremena nisu prilagođene radnom vremenu hrvatskog tržišta, te također ne znamo hoće li to biti napravljeno”, naveli su u tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz tužbu je priloženo i vještačenje iz kojeg proizlazi da Felskbitovo "programsko rješenje doista nije bilo u potpunosti implementirano u skladu s detaljnom Tehničkom specifikacijom".

Zbog toga osim 1,9 milijuna kuna koliko je stajao softver koji im sada ne koristi, Hrvatska lutrija traži i 460.449 kuna izgubljene dobiti. Taj se iznos odnosi na troškove radne snage i vrijeme što su ga zaposlenici Lutrije utrošili radeći na spornoj aplikaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo