Građani su podijeljeni / Nakon 120 godina ulaz u zagrebački Botanički vrt više nije besplatan. Pogledajte koliko ćete sada plaćati ulaz i zašto

'Jako puno radova ne možemo obavit s tim novcima. Ne možemo kupiti alat,ne možemo popravljati sve one dijelove koji nisu posjetiteljski', pojasnili su

21.2.2021.
7:00
VOYO logo

Nakon 120 godina ulaz u zagrebački Botanički vrt više nije besplatan. Iako je cijena simbolična, dio posjetitelja - negoduje. Iz Vrta pak odgovaraju da jedino tako mogu obnoviti svoj prostor, jer im iznos koji dobivaju iz Grada - nije dostatan. 

Sredinom ožujka, zagrebački Botanički vrt ponovno otvara svoja vrata, ali uz bitnu promjenu - naplatu ulaznica:

"Zbog cjelokupne korona situacije, nama su stali neki dotoci novca, recimo od iznajmljivanja prostora, od reklamnih prostora gdje smo uspjeli po par desetaka tisuća kuna skupiti. S druge strane potres nam je dodatno oštetio stare, povijesne građevine koje su bile u lošem stanju", rekao je Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta PMF-a.

Botanički je, naglašava, muzej na otvorenom, a za razliku od europskih vrtova čije ulaznice u prosjeku stoje od 10 do 20 eura - cijena će biti skromna. Najskuplja od 10 kuna za odrasle, dok bi učenici, studenti i umirovljenici izdvojili 5 kuna. Uvele bi se i godišnje karte od 300, odnosno 150 kuna.
Građani su podijeljeni.

"Pa mislim da Botanički ima puno toga za ponuditi i da cijena od 10 kuna je simbolična, i da je to sasvim ok. Mi ćemo sigurno dolaziti i kad se bude plaćalo", rekla je Tajisa Hujić, Zagreb. 
"Pa to je strašno da sve moraju građani plaćati", smatra Đurđa Otržan, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, nije u redu da se naplaćuje ulaz. Pa zato što, ako se ne varam, to je Grad Zagreb poklonio s namjerom da se ne naplaćuje", poručila je Moira Šabić, Zagreb.
 Na isto podsjeća i Tomislav Tomašević te najavljuje da će pojašnjenje o naplati tražiti na idućoj sjednici gradske Skupštine: "Botanički vrt, naravno, nije javna zelena površina, ali sva zelena infrastruktura koju imamo u gradu, mora biti dostupna građanima", rekao je Tomislav Tomašević (Možemo!), kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Image
obavijest posjetiteljima /

Što kažete na ovo? Uvode se ulaznice za Botanički vrt PMF-a: Evo koliko će vas koštati ulaz u jedan od najljepših prostora u Zagrebu!

Image
obavijest posjetiteljima /

Što kažete na ovo? Uvode se ulaznice za Botanički vrt PMF-a: Evo koliko će vas koštati ulaz u jedan od najljepših prostora u Zagrebu!



A ovu najvećim dijelom financira Grad Zagreb, i to s milijun i pol kuna godišnje, što je nedovoljno za održavanje i obnovu: 

"Jako puno radova ne možemo obavit s tim novcima. Ne možemo kupiti alat, dio za traktor, ne možemo popravljati sve one dijelove koji nisu posjetiteljski", izjavio je Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta PMF-a.

Poput recimo ove fontane koja je popucala u potresu  ili obnoviti izložbeni staklenik iz 1890., djelo, inače, istog tvorničara koji je radio carske staklenike u Beču. No, za to je potrebno čak 8 milijuna kuna kako bi Botanički vrt ponovno nosio epitet Kraljevskog, baš kao prije 120 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo