nastava u klupama /

Najveći broj škola odabrao je model A, na maske se svi još privikavaju: 'Bolje je nego online nastava'

Više 52 posto učenika prošlu godinu završilo je s uspjehom odličan, što je porast u odnosu na godinu ranije

8.9.2020.
18:40
VOYO logo

Drugi dan nastave, uz maske i razmak - donio je i prve podatke o tome kako je krenula škola diljem Hrvatske. Prema izvještaju Ministarstva obrazovanja, najveći broj škola, njih više od 92 posto, odabralo je takozvani model A, odnosno nastavu u klupama. Na mješovitu nastavu ili model B, odlučilo se tek sedam posto škola, dok kontroverzni model C ili nastavu na daljinu nije odabrao gotovo nitko, odnosno tek 0,29 posto škola.

Neželjen brojke među prosvjetnim radnicima

Znamo i da se epidemija među školarcima zasad stišava. Danas imamo 206 zaraženih učenika, četiri manje nego jučer. Iz samoizolacije ih je izišlo 80, čime se broj izoliranih učenika od prvog osnovne do četvrtog srednje smanjio na 2031.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod prosvjetnih djelatnika neželjene brojke istodobno rastu. Zaraženih je 64, gotovo dvostruko više nego jučer, a u izolaciji 218. Više od 5 mjeseci, toliko je prošlo od kada su gimnazijalci Patrik i Fabijan posljednji put su sjedili u učionici, na nova pravila i mjere još se navikavaju.

''Nije skroz lako pod tim maskama, svatko ima svoju klupu, moramo biti odvojeni, nosimo maske, ali ide, može se kad se hoće'', rekao je Fabijan Barišić, učenik XIII. gimnazije u Zagrebu.

''Već smo danas počeli sa gradivom, profesori nam sve lijepo objasne, imamo taj kontakt učenik - profesor i to je bolje nego online nastava'', smatra Patrik Krnjaić, učenik XIII. gimnazije u Zagrebu.

U zagrebačkoj gimnaziji za sada se nijedan predmet ne održava na daljinu. Učenici se ne miješaju, a veliki odmor organiziran je tako da smiju izići van, što je i preporuka Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Veliki odmor traje 15 minuta, učenici se mogu prošetati i izaći na ovo veliko parkiralište, ali se ne smiju grupirati po hodnicima. Mogu izaći da pojedu hranu koju su im spremili roditelji'', objasnio je Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije u Zagrebu.

Image
Dodatna pojašnjenja /

HZJZ objavio nove upute za vrtiće i škole: Evo kada će djeca na odmor te što i kako smiju jesti

Image
Dodatna pojašnjenja /

HZJZ objavio nove upute za vrtiće i škole: Evo kada će djeca na odmor te što i kako smiju jesti

Sve ide po planu

Na nova pravila privikavaju se i u osnovnoj školi u Puli, a nastava na daljinu im ne nedostaje.

''Čudno je jer sad nema niti zvona, dolazimo u različito vrijeme. Najmlađi u 8, a mi kasnije. Mislim nije se puno toga promijenilo jer smo ipak svi skupa u razredu, ali moramo nositi maske'', kazala je Lucija Damjanić, učenica OŠ Centar u Puli.

Učitelji su se zaželjeli učenika. Ravnateljica kaže za sada sve ide po planu i što više toga nastoje održavati uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo kompletno redovnu nastavu organizirali uživo, ipak izbornu, dodatnu, dopunsku koliko je moguće uživo, a drugi dio imamo online tako a se razredi mijenjaju da ne dođe do miješanja'', izjavila je Loreta Ribarić, ravnateljica OŠ Centar u Puli.

A iako nikad manje nisu bili u učionicama, prošle školske godine broj odlikaša je porastao. Više 52 posto učenika prošlu godinu završilo je s uspjehom odličan, godinu ranije bilo ih je 46 posto. Među njima više od 99 tisuća učenika imalo je prosjek 5,0, godinu ranije takvih učenika bilo je 81 tisuća.

''To je posljedica online nastave jer je i online ocjenjivanje bilo više temeljeno na zalaganju nego na provjeri znanja. To je poplava, imamo ih 12 tisuća više nego ranijih godina'', kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Iz sindikata zato upozoravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što neće biti dobro je ako budemo iz poplave odlikaša budemo izvlačili zaključak da nisu postojali deficiti kada je u pitanju stjecanje znanja učenika prošle godine'', rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Pa će se ove godine sve to morati i nadoknaditi.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo