Kafkijansko iskustvo / Najpoznatiji svjetski zviždač ekskluzivno za RTL: Zgrožen sam načinom na koji me tretira hrvatski pravosudni sustav

Image
Foto: RTL

Monako ga tereti za korupciju, a on tvrdi da mu se žele osvetiti jer je naftna tvrtka morala platiti 800 milijuna dolara kazne

1.12.2020.
12:30
RTL
VOYO logo

Jonathan Taylor bio je odvjetnik u nizozemskoj naftnoj kompaniji sa sjedištem u Monaku kada je 2012. godine razotkrio mrežu mita i korupcije.

S troje djece i suprugom došao je ove godine na ljetovanje u Hrvatsku. Sletio je na dubrovački aerodrom, a onda doznao da je na Interpolovoj tjeralici. Odveden je u pritvor, pa pušten uz jamčevinu. Dva puta tjedno se mora javljati policiji i ne smije napustiti Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao za RTL u kolovozu, uzrujao je vlasti u Monaku jer je raskrinkao njihova najvećeg poslodavca privatnog sektora, tvrtku SBM Offshore.

Image
PROGOVORIO ZA RTL /

Hrvatska u središtu međunarodnog skandala! Zviždač: 'Raskrinkao sam najvećeg poslodavca u Monaku'

Image
PROGOVORIO ZA RTL /

Hrvatska u središtu međunarodnog skandala! Zviždač: 'Raskrinkao sam najvećeg poslodavca u Monaku'

''Ja sam svjedočio protiv te tvrtke za ista ta djela za koja su sada optužili mene", kazao je tada Taylor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog kraka afere izbili su nemiri u Brazilu, morala je otići predsjednica Dilma Rousseff, njezin je prethodnik završio u zatvoru. Taylor u Velikoj Britaniji ima status zaštićenog svjedoka. Iako je tjeralica izdana u svibnju, a od tada je bio i u Francuskoj, uhićen je tek na hrvatskom teritoriju.

Monako ga tereti za korupciju tužitelja u Monaku, on tvrdi da mu se žele osvetiti, jer je prethodno spomenuta naftna tvrtka morala je platiti 800 milijuna dolara kazne, a najveći je poslodavac u toj zemlji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da je slučaj u nadležnosti suda. Britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj tvrdi da prati slučaj.

Na Županijskom sudu u Dubrovniku u rujnu je donijeta odluka da će se Kneževini Monako izručiti Jonathan Taylor, jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđuje se da je udovoljeno zakonskim pretpostavkama za izručenje Kneževini Monako. (...) Izručenje Kneževini Monako izručeniku neće biti ugrožena prava iz članka 19. povelje budući da je Kneževina Monako država s izrazito visokim pravnim standardima", stoji u rješenju Županijskog suda u Dubrovniku.

Nakon odluke suda u Dubrovniku, njegovi su odvjetnici podnijeli žalbu Vrhovnom sudu u Zagrebu. Vrhovni sud ukinuo je rješenje o izručenju, a novu odluku zapravo mora donijeti isti sudac u Dubrovniku koji je ga odlučio i prvi puta izručiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Taylor je još u Hrvatskoj i to već 124 dana. Nedavno mu se supruga pridružila u Hrvatskoj kako bi mu dala podršku jer mu je mentalno zdravlje sve gore.

U ponedjeljak se sastao s britanskim ambasadorom u Zagrebu kako bi razgovarali o, kako kaže Taylor, nepravdama s kojima se suočava u hrvatskom pravosuđu i na koji bi način britanska vlada mogla intervenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekskluzivno za RTL, Taylor je opisao užasnu situaciju u kojoj se našao, kako se osjeća u Hrvatskoj i što misli o hrvatskom pravosudnom sustavu koji ga već mjesecima drži u zemlji.

"Odluka Vrhovnog suda donesena je prije 51 dan, točnije 10. 10. 2020. Vrhovni sud u Zagrebu u svojoj je odluci zatražio određene radnje Županijskog suda u Dubrovniku prema kojima, kako je bilo navedeno, treba postupati "hitno." Danas, 124 dana od mog dolaska u Hrvatsku, odluka Županijskog suda u Dubrovniku još se čeka. Britanska nacionalna agencija za kriminal obavijestila je sud da ne zahtijeva moje izručenje, jer me se ni zbog čega ne istražuje, točnije protiv mene u Velikoj Britaniji nema optužbi. Rečeno mi je da odgovor na dva pisma iz 3. studenog koja je poslao Županijski sud u Dubrovniku hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i hrvatskoj zastupnici pred Europskim sudom za ljudska prava tražeći informaciju hoću li biti suočen sa smrtnom kaznom ili mučenjem ako me hrvatske vlasti izruče Kneževini Monako, još nije dobiven. Smatram donekle ironičnim da zastupnica pred Europskim sudom za ljudska prava, čini se, ignorira moja ljudska prava ne odgovaranjem na tako važan upit."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška Dubrovčana

Susreli ste se s britanskim veleposlanikom...

"Veleposlanik je istaknuo da se pri svakoj intervenciji moraju pridržavati načela međunarodnog prava. Objasnio sam da je službeni dopis kao odgovor na pismo Županijskog suda u Dubrovniku od 20. listopada upućen hrvatskom Ministarstvu pravosuđa kojim se od njih traži da se "odmah obavijesti Ujedinjeno Kraljevstvo jer je osoba koja se izručuje, Jonathan Taylor, državljanin Ujedinjenog Kraljevstva i da se zatraži izjava u vezi s izručenjem državljanina državi izvan Europske unije (Kneževini Monako)..." Zatraženo je da bude poslan Županijskom sudu u Dubrovniku. Ja sam naglasio da bi svaki takav odgovor zahtijevao moj trenutačni povratak u Veliku Britaniju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se osjećate sada kada ste u Hrvatskoj gotovo pola godine? 

"Bila je privilegija upoznati Hrvate, posebice u Dubrovniku gdje sam zatočen. Primam značajnu moralnu podršku brojnih Dubrovčana koji me poznaju i razumiju moj slučaj. Bez takve podrške moja bi usamljenost i izolacija bila više nego što bi mogao podnijeti. Iz tog razloga, nemam ništa drugo za reći osim pohvaliti velikodušne i dobronamjerne ljude."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrožen pravosuđem

"Suprotno tome, zgrožen sam načinom na koji me tretira hrvatski pravosudni sustav. Ne samo da je pokazao oskudno poštovanje mojih ljudskih prava udaljavajući me od obitelji na tako dugo vremena, a pri čemu sam zbog toga i izgubio svoj posao.

Očajnički se želim vratiti kući svojoj obitelji što je prije moguće i nekako pokupiti dijelove onoga što mi je ovo iskustvo ostavilo. I psihički i fizički sve se teže borim sa stresom koji ova situacija nosi sa sobom. Svo ovo vrijeme tvrtku SBM Offshore nastavljaju istraživati za koruptivne radnje diljem svijeta, no naravno, ne i u Monaku koji istražuje samo mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očitovanje Ministarstva i Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava

RTL je poslao upit Ministarstvu pravosuđa i uprave te Uredu zastupnika RH pri Europskom sudu za ljudska prava s molbom da se očituju o slučaju. Ministarstvo pravosuđa nam nije odgovorilo, no ured zastupnice pred Sudom jest. U odgovoru napominju da Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava nije ovlašten odlučivati o tome hoće li pojedincu izručenjem iz Republike Hrvatske u drugu državu biti povrijeđena ljudska prava. 

"Naime, sukladno Uredbi o Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava (Narodne novine, broj: 18/2012, 84/18), ovlasti zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava ograničene su na zastupanje i obranu Republike Hrvatske kao države, odnosno njezinih tijela, u predmetima pred Europskim sudom za ljudska prava u kojima je Republika Hrvatska tužena stranka, koordinaciju izvršenja presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava te suradnju s državnim tijelima i drugim institucijama radi širenja znanja o Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i konvencijskom sustavu zaštite ljudskih prava. Slijedom navedenog, zastupnica nije ovlaštena donositi odluke u konkretnim predmetima koji se nalaze pred hrvatskim sudovima.

Međutim, zastupnica je u okviru danih joj nadležnosti može na traženje pojedinog državnog tijela dostaviti pregled prakse Europskog suda za ljudska prava sa mjerodavnim konvencijskim načelima, a zatim je na svakom nadležnom tijelu da odluči hoće li i kako ta načela primijeniti na konkretni predmet. No, napominjemo, zastupnica nikako ne može odlučivati u meritumu u konkretnom predmetu. Sukladno tome, zastupnica je i za konkretni predmet pripremila pregled mjerodavnih konvencijskih načela, te ih dostavila Županijskom sudu u Dubrovniku", stoji u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopis u pripremi

Ministarstvo pravosuđa je pak napisalo sljedeće:

"Nakon odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je ukinuto rješenje Županijskog suda u Dubrovniku vezano za izručenje Jonathana Taylora, Županijski sud u Dubrovniku uputio je dopis Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kojim je zatražio obavijest sukladno uputi Vrhovnog suda.

Navedeni je dopis Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dostavilo Ministarstvu pravosuđa i uprave te je u pripremi dopis koji će se uputiti nadležnom tijelu Kneževine Monako. Njime će se zatražiti obavijest odnosno jamstvo o poštivanju prava iz članka 19. Povelje Europske unije o temeljnim pravima, ako bude dopušteno izručenje. 
Po primitku odgovora, isti će biti proslijeđen Županijskom sudu u Dubrovniku radi daljnjeg postupanja u ovom predmetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo