NAJPOPULARNIJI POLITIČAR U HRVATSKOJ I DALJE JE 'NITKO': / Smanjuje se razlika između HDZ-a i SDP-a

Image

Da se parlamentarni izbori održavaju sada, početkom studenog, relativni bi pobjednik opet bio HDZ, uz izlaznost od 53 do 59 posto.

5.11.2017.
10:46
VOYO logo

Glavna oporbena stranka SDP istovremeno je zabilježila rast izborne podrške - u listopadu je ona iznosila 22,1 posto, a sada je 22,9 posto. I Most bilježi rast izborne podršle u odnosu na listopad: 8,1 posto, dok je mjesec ranije izborna podrška Mostu bila 7,8 posto.

'Nitko' treći mjesec zaredom najpopularniji političar

Na četvrtom je mjestu Živi zid kojeg bi odabralo 7,5 posto građana, što je porast od 0,9 postotnog boda u odnosu na listopad. Na petom je mjestu HSS (3,1 posto), slijedi Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s 2,3 posto, dok podršku iznad jedan posto bilježe nezavisni za Hrvatsku, IDS, HNS, HSP AS i Glas. Manje od jedan posto zabilježile su stranke Pametno, HSU, HSLS i HDSSB. Neodlučnih je bilo 12,2 posto, a ostale stranke maju skupni izbor od 2,6 posto, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o najpozitivnijem političaru, na prvom mjestu već treći mjesec zaredom nalazi se 'Nitko'. 23,3 posto građana smatra da niti jedan političar nije najpozitivniji, dok ih je u listopadu tako smatralo 21,7 posto. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na drugom je mjestu s 14 posto građana koji smatraju da je ona najpozitivnija hrvatska političarka.

Na trećem je mjestu s 11,1 posto premijer Andrej Plenković, a iza njega Ivan Pernar sa 6,9 posto izbora. Pernaru je to najveći skok pozitivnog doživljaja u mjesec dana: njegov je izbor skočiio za 3,3 postotna boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peto je mjesto s 5,8 posto zauzeo šef SDP-a Davor Bernardić, a slijede još Anka Mrak Taritaš (5,7 posto), Božo Petrov (4 posto), Zoran Milanović (2,6 posto), Damir Krstičević (2,1 posto) i Tonino Picula (1,3 posto).

Plenković i dalje najomraženiji

Kada je riječ o najnegativnijim političarima, 20 posto građana smatra da je to premijer Plenković, dok je mjesec ranije tako mislilo 18,7 posto. Na drugom je mjestu zasebna kategorija 'svi političari', a na trećem Zlatko Hasanbegović s 10,9 posto izbora. Četvrti je Milorad Pupovac, zatim Davor Bernardić, Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Karamarko, Gordan Maras i Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16,9 posto građana podupire smjer kretanja zemlje, što ukazuje na pad broja građana koji tako misle u odnosu na listopad (17,9). Njih 76,8 smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a 6,2 posto građana izjasnilo se da ne zna ide li Hrvatska u dobrom ili lošem smjeru.

Predsjednici trojka, Vladi i Saboru dvojka za rad

30,1 posto građana podupire politiku Vlade, što je također pad u odnosu na listopad, kada je tako mislilo 35,2 posto građana. 55 posto njih ne podržava politiku Vlade RH, a kada bi se to mjerilo školskim ocjenama, Vlada bi dobila 2,21 (u listopadu je ta ocjena bila 2,25).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojku je za svoj rad dobila predsjednica (3,07), a Sabor čistu dvojku.

Upitani koja je najvažnija tema proteklog mjeseca, 69,8 posto ispitanika reklo je da su to događaji unutar Agrokora. Slijedi oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću (8.5 posto), kriza u zemlji (5,1 posto) i putovanje predsjednice Grabar-Kitarović u Rusiju (4,1 posto), javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo