PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA / Najjači udari su iza nas, vjetar polako slabi - evo kada nam se vraća sunce

Najjači udari vjetra na kopnu izmjereni su u Zagrebu - 101 kilometar na sat!

13.5.2019.
15:25
VOYO logo

Najavljeno nevrijeme jučer je stiglo u Hrvatsku, vjetar je tijekom noći i jutra čupao stabla, skidao crjepove i lomio grane. Najjači udari vjetra na kopnu izmjereni su u Zagrebu - 101 kilometar na sat! Na Jadranu, pak, najviše puše na sjevernom dijelu, pod Velebitom, Krk je imao udar od 162, Prizna 158 i Pag 144 km/h. U Dalmaciji ovaj put znatno slabije puše, jedva 50-ak kilometara na sat, i to južnije od Splita - jugo.

U Gorskom kotaru, Lici te na dijelovima Jadrana pala je vrlo obilna kiša, između 50 i 140 litara po četvornome metru, što je otprilike mjesečna količina za svibanj. Ovo neuobičajeno hladno i kišovito vrijeme pratit će nas još nekoliko dana, no neće biti toliko vjetrovito! Na kopnu vjetar polako slabi, dok će na Jadranu još malo ojačati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DANAS

Do kraja dana bit će vrlo vjetrovito te oblačno, kišovito i hladno. U velikom će dijelu zemlje puhati jak i olujni vjetar, povremeno uz orkanske udare. U unutrašnjosti će biti sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Premda vjetar polako slabi, i dalje su mogući udari do 90 km/h, što je za kopno - iznimno jako! Građevine i stabla te općenito infrastruktura unutrašnjosti Hrvatske nisu naviknuti na toliku brzinu vjetra pa će gotovo sigurno biti još srušenih stabala, odlomljenih grana, iščupanih crjepova i dijelova pročelja. Zato, čuvajte se opasnih krhotina nošenih vjetrom! Zbog svega navedenog, danas i sutra upaljen je meteoalarm DHMZ-a https://www.meteoalarm.eu/index2.php?country=HR&day=0&lang=hr_HR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu će, pak, od sjevernog dijela sve do Splita puhati bura. Pod Velebitom će biti najjača, mogući su udari do 150 km/h, drugdje na sjeveru do 100 km/h, dok će u Dalmaciji vjetar biti znatno slabiji nego jučer, a južnije od Splita puhat će jugo.

Kiša će padati u cijeloj zemlji, najviše i najčešće duž Posavine i Podravine te u Kordunu i Lici, a najmanje na Jadranu, osobito južnom. U kopnenim će predjelima vodostaji svih rijeka biti u porastu, moguće su i poplave! Za pravodobno informiranje dobro je pratiti internetske stranice Hrvatskih voda (https://vodostaji.voda.hr/). U Gorskom kotaru i Lici navečer i u noći na utorak kiša će ponegdje prijeći u snijeg, čak i u nižim predjelima, osobito oko Plitvičkih jezera gdje bi se mogao i zadržati na tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša temperatura na kopnu danas od 10 do 15 °C, na Jadranu od 13 do 18 °C, no zbog vjetra će se posvuda činiti osjetno hladnije.

SUTRA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak će na kopnu vjetar napokon oslabjeti, no ostaje oblačno i hladno uz kišu, osobito u prvom dijelu dana. Ukupno je moguće novih od 15 do 30 litara po četvornome metru. Zbog slabijeg vjetra dojam neugodna vremena bit će manji, no temperatura će se još sniziti – jutarnja oko 6 °C, a najviša dnevna neće prijeći 10 °C pa će biti hladno. U Gorskom kotaru i Lici temperatura će biti i niža, između 0 i 5 °C, padat će snijeg koji se mjestimice može hvatati za tlo te nakratko stvoriti tanji pokrivač! Zato, ako krećete na put kroz Gorski kotar i Liku, najbolje se informirati na stranicama HAK-a (https://www.hak.hr/).

Na Jadranu će utorak biti promjenjivo oblačan, uz sunčana razdoblja, osobito u Dalmaciji. Ipak, i tamo je moguće malo kiše, uglavnom ujutro, a na jugu - i predvečer. Bura će na sjeveru slabjeti, samo će još ujutro puhati jako, na udare i olujno, dok će na krajnjem jugu i dalje puhati jugo, ali samo umjereno. Jutarnja temperatura oko 10 °C, a najviša poslijepodnevna oko 15 °Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

U srijedu će na kopnu vjetar puhati još slabije nego u utorak, no ostaje oblačno, kišovito i hladno. Ponovno je moguće od 20 do 30 litara kiše po četvornome metru. Najviša temperatura - oko 12 Celzijevih stupnjeva. U četvrtak i petak još toplije, danju 16, odnosno 19 °C, gotovo bez vjetra, ali uz još dosta oblaka pa može pasti i malo prolazne kiše. Za vikend će temperatura još malo porasti pa će prijeći onu ugodnu granicu od 20 °C. Bit će sunčanih razdoblja, no u nedjelju je moguća - nova kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na Jadranu će od srijede do kraja tjedna biti promjenjivo oblačno i pomalo nestabilno.  Bit će i dosta sunčanih razdoblja, više nego na kopnu, ali povremeno može pasti i malo kiše. Bura će oslabjeti, u četvrtak okrenuti na sjeverozapadni vjetar, a u petak na jugo. I jutarnja i dnevna temperatura bit će u blagom porastu pa će za vikend biti oko 20 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, vrijeme će još danas i sutra biti prilično neuobičajeno za ovo doba godine, a onda će se od srijede postupno i polagano smirivati iako se i dalje ne može isključiti povremena kiša ili pljusak. Druga će polovina tjedna biti osjetno toplija i ugodnija nego prva, a još osjetnije zatopljenje stiže sljedeći tjedan. Još vremenskih detalja i zanimljivosti doznajte svaki dan u našoj prognozi, RTL Vrijeme, unutar RTL Vijesti u 16:30 i RTL-a Danas u 18:30.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo