NAGORE JE U PRIMORJU, NAJBOLJE U ISTRI: / Capak iznio detalje o stanju s virusom u Hrvatskoj

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Bolnički sustav je izložen velikom pritisku, jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije 2-3 tjedna"

23.4.2021.
11:56
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da smo u proteklom tjednu u prvih pet dana imali 11.082 novozaraženih, u ovom 11.047, što je za 0,3 posto manje nego u proteklom tjednu.

Capak je kazao da 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj iznosi 745,5, dok je najmanja u Istri, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO SU ČETIRI NOVE ODLUKE STOŽERA, PROVJERITE KOJE SU MJERE I GDJE NA SNAZI: /

'Nalažu se pojačane kontrole'

Image
OVO SU ČETIRI NOVE ODLUKE STOŽERA, PROVJERITE KOJE SU MJERE I GDJE NA SNAZI: /

'Nalažu se pojačane kontrole'

"Na ljestivici zemalja EU Hrvatska je na 25. mjestu po incidenciji. Višu imaju Švedska i Cipar. Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1660,4, i na 19. smo mjestu na ljestvici zemalja EU", kazao je Capak.

"U tjednu prije ovoga smo imali 2698 pozitivnih osoba od 9233 testiranih, a tjedan prije 2599 novooboljelih od 8994 testirana. U proteklom tjednu imali smo ukupno 11.082 novooboljele osobe, a u ovom tjednu imamo 11.047 novooboljelih. Incidencija je 745,5, a najmanja je u Istarskoj županiji i najviša u Primorsko goranskoj županiji. Na ljestivici zemalja EU Hrvatska je na 25. mjestu po incidenciji. Višu imaju Švedska i Cipar. Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1660,4, i na 19. smo mjestu na ljestvici zemalja EU. U zadnja 24 sata imamo 28,8 udio pozitivnih u tetsiranima. U proteklih 7 dana je to bilo 25,7, a tjedan prije 24,7. HALMED je zaprimio 2667 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Njih 1297 je na Pfizer, 202 na Modernino cjepivo i 1166 na cjepivo Astra Zenece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Bolnički sustav je izložen velikom pritisku

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o porastu zaraženih.

"Bolnički sustav je izložen velikom pritisku, jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije 2-3 tjedna. Uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava", rekao je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliram na sve sugrađane da poštuju mjere, tako ćemo najbolje zaštititi zdravstveni sustav RH. Kad će dolaziti veće količine cjepiva, u svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno, osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou. Njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, privatni liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima koji procjenjuju opseg i broj cjepnih punktova. Dovoljno smo uigrani i promišljeni. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo