burne reakcije javnosti / Nadbiskup o 'slučaju Mercedes' slavonskog župnika: 'Crkva treba opravdati načine na koje troši državni novac'

Pojašnjava kako u blagajnu Đakovačko-osječke nadbiskupije dolazi oko 29 milijuna kuna državnog novca

18.12.2017.
17:17
VOYO logo

Svećenici su odrasli ljudi odgovorni za svoje postupke najprije pred Bogom, a onda i pred crkvenom zajednicom, biskupom i cjelokupnom društvenom javnošću. Drago mi je što se iz javne rasprave proteklih dana moglo prepoznati da skromnost i jednostavnost zastupaju mediji i crkvena zajednica, komentirao je nadbiskup Đuro Hranić slučaj župnika Andrije Vrbanića iz Ivanovca koji je kupnjom luksuznog automobila izazvao burne reakcije javnosti, a piše republika.eu.

"Župnikova je obaveza da pored redovitog savjetovanja i suradnje s članovima župnog ekonomskog vijeća i dade godišnje izvješće župnom ekonomskom vijeću o materijalnom poslovanju župe, te mu na uvid dade i sve račune koji prate knjigovodstvo. To znači da članovi župnog ekonomskog vijeća i mogu i trebaju pratiti i da bi im trebalo biti poznato odakle i tom župniku konkretnom novac za automobil. Da li je uzeo iz župne blagajne ili ne", smatra nadbiskup metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

Nadalje pojašnjava kako u blagajnu Đakovačko-osječke nadbiskupije dolazi oko 29 milijuna kuna državnog novca, a od čega oko četiri milijuna ode na pomoć župama. Tijekom godine od 8 do 10 milijuna kuna ode za karitativne projekte, odnosno na tri pučke kuhinje, dom za  beskućnike u Osijeku, fond za učenike i studente i druge projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, najveći dio toga ipak odlazi na održavanje i obnovu zgrada te režijske troškove.

"Zanimanje javnosti za to kako crkva raspolaže i sredstvima koja dobivamo od države, ali i drugim sredstvima jer to nisu jedina sredstva od kojih mi živimo, mene moram priznati pomalo i čudi kao sada koliko mi trošimo? Pazite mi u našoj biskupiji imamo 153 župe, ne znam koliko filijalnih crkava. Svugdje trebaš platiti struju, netko mora voditi brigu o urednosti toga. Imaš nekakva zvona. Negdje udari nekakav vjetar, salauka dođe, digne dio krova, to treba obnoviti", nadodaje Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo