NJEMAČKA UPOZORILA SVOJE GRAĐANE DA NE PUTUJU U DUBROVNIK; / Produljene posebne mjere za dvije dalmatinske županije

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Danas je u Hrvatskoj zabilježen 341 novi slučaj zaraze koronavirusom te tri smrti, čime je broj zaraženih osoba u ovom trenutku porastao na 2587, od čega ih je 299 na bolničkom liječenju,

9.9.2020.
7:09
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo
  • Danas je zabilježena 341 novozaražena i tri preminule osobe
  • Od 2587 aktivno zaraženih osoba, 299 su na bolničkom liječenju, a od njih su 24 na respiratorima
  • Dodatne epidemiološke mjere su uvedene u Otočcu i Brodsko-posavskoj županiji

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA

Trump u Woodwardovoj knjizi priznao da je htio umanjiti opasnost covida-19

23.53 - Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je rekao da je htio umanjiti prijetnju covida-19 priznajući istodobno da je koronavirus opasan, pokazuje nova knjiga novinara Boba Woodwarda.

Osam tjedana prije predsjedničkih izbora, objavljivanje dijelova ove knjige koju je uredio glasoviti novinar koji je razotkrio aferu Watergate, potaknulo je oštru reakciju demokratskog kandidata Joea Bidena koji je upozorio da je to bila "izdaja" američkog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svog upravljanja pandemijom koja je u Sjedinjenim Državama pokosila više od 189.000 ljudi, Donald Trump se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika, ali i znanstvenika i nekih republikanskih zastupnika.

Optužuju ga da je slao proturječne i nejasne poruke, ali i da nije pokazao suosjećanje zbog posljedica koje je prouzročio taj virus. U nizu anketa velika većina Amerikanaca oštro je osudila njegove postupke na tom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam je htio umanjiti", rekao je predsjednik u telefonskom razgovoru s Bobom Woodwardom 19. ožujka, koji se prenosi u toj knjizi pod nazivom "Bijes". "I sad je hoću umanjiti jer ne želim dizati paniku", dodao je.

Nekoliko tjedana ranije, 7. veljače, istom novinaru je rekao da je covid-19 "ubojita stvar". Knjiga koja treba izaći 15. rujna, oslanja se na 18 razgovora s Bobom Woodwardom između prosinca 2019. i srpnja 2020. snimljenih uz pristanak Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Produljene mjere za dvije dalmatinske županije

22.45 - Nacionalni stožer Civilne zaštite produljio je u srijedu nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju do 24. rujna, te do 1. studenog za Zadarsku županiju gdje je odsad broj prisutnih na "privatnim proslavama, svečanostima i karminama" ograničen na najviše 25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijedlog lokalnog Stožera civilne zaštite, načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović donio je danas odluku kojom se ograničenja u Zadarskoj županiji produžuju sve do 1. studenog.

Do tada je na snazi zabrana posjeta domovima za starije, održavanje organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima, kao i svadbenih svečanosti s više od 50 osoba. Tako je uz ovu potonju stavku dodano da "na ostalim privatnim svečanostima i proslavama te karminama može biti prisutno najviše 25 osoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na svadbi dubrovačkog gradskog vijećnika zarazilo se 15 ljudi

21.51 - Najmanje 15 osoba zaraženo je virusom Covid 19 koje se dovode u vezu sa svadbom HNS-ovog gradskog vijećnika Mihe Obradovića koja je održana 29. kolovoza u Dubrovniku, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao vjerojatni izvor zaraze na svadbama u Dubrovniku u traženom razdoblju ukupno 15 osoba je testirano pozitivno na koronavirus", stoji u odgovoru Stožera dubrovačko-neretvanske županije na upit Dubrovačkog dnevnika o tome koliko je zaraženih osoba sa svadbi koje su se održale u Dubrovniku od 28. kolovoza do 6. rujna.

Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje da se radi o 15 uzvanika iz Dubrovnika, ali da je ukupan broj zaraženih još veći. Prema neslužbenim informacijama Dubrovačkog dnevnika, na svadbi se zarazio i dio uzvanika iz metrpole i BiH. Isto tako, u toj brojci nisu kontakti, dakle sbe koje su se zarazile u kontaktu s uzvanicima te svadbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stjepo Bartulica ipak nema koronavirus

21.40 - Premda se pričalo da je Bartulica svoje gostovanje uživo na N1 odlučio otkazati te se pridružiti kao gost preko Zooma zbog toga što ima koronu, to se potvrdilo netočnim. Informaciju da je obolio od Covida Bartulica iz Domovinskog pokreta komentirao je na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tragu medijskih napisa o mom zdravstvenom stanju, istina je da sam u samoizolaciji. Sutra ću se testirati na koronu. Pravovremeno ću obavijestiti javnost o rezultatu", napisao je Bartulica na Facebooku.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorski epidemiolozi: Situacija može postati dramatična

21.30 - Nakon što je i u srijedu, drugi dan za redom, u Crnoj Gori registrirano više od 200 slučajeva zaraze koronavirusom, vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša upozorio je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i da "ide ka dramatičnoj“.

Mugoša, koji je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje, rekao je da analize te ustanove posljednjih dana pokazuju da je skoro 30 posto testiranih pozitivno na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sada molim, ne više građane, jer njih smo do sada stalno molili. Sada molimo sve one koji mogu da utječu na građane, političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih“, rekao je Mugoša.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka upozorila građane da ne putuju u Dubrovnik

21.15 - Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu upozorenje svojim građanima da zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom ne putuju u niz europskih destinacija među kojima su Dubrovnik, Prag, Ženeva i Korzika, prenosi Reuters.

Zbog širenja epidemije, Njemačka je na novi popis epidemiološki rizičnih područja dodala dvije hrvatske županije, Dubrovačko-neretvansku i Požeško-slavonsku. U Francuskoj su na popis dodane četiri regije: osim Korzike, putovanja njemačkim građanima ne preporučuju se ni u Auvergne-Rhone-Alpes, Okcitaniju i Novu Akvitaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje ne predstavlja i zabranu putovanja na ta područja ali sugerira putnicima da preispitaju svoje planove. Uz to omogućuje putnicima da otkažu putovanja bez dodatnih troškova.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepo Bartulica ima koronavirus

19.45 - U Pressing N1 televizije, Stjepo Bartulica, konzervativni intelektualac i saborski zastupnik Domovinskog pokreta, večeras će se uključiti putem Zooma jer je, kako je javio, pozitivan na koronavirus.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove mjere za Zadarsku županiju

19.33 - Nacionalni stožer civilne zaštite donio je novu odluku za područje Zadarske županije na prijedlog županijskog stožera. Na području županije na privatnim svečanostima i proslavama te na karminama može biti najviše 25 osoba. Nova mjera će biti na snazi do 1. studenog, a ranije donesene mjere produljene su do tog datuma.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka proširila mjeru obveznog nošenja maske

18.37 - Česi ponovo moraju nositi zaštitnu masku u većini zatvorenih javnih prostora zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u zemlji, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Mjera se uvodi pošto je u utorak prijavljen dosad najveći broj zaraženih, 1.164, u toj zemlji s 10,7 milijuna stanovnika, koja je članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo zajedno sa stručnjacima uvesti obvezu nošenja zaštitne maske na licu u zatvorenom prostoru (...) od četvrtka", napisao je ministar Adam Vojtech u objavi na Twitteru.

Mjera se odnosi na restorane, trgovine, škole - osim u razredima - i na radna mjesta, ako zaposlenici ne poštuju fizički razmak od dva metra. Češka je od početka pandemije prijavila gotovo 30.000 potvrđenih slučajeva i 441 umrlog.


Jandroković: 'Četiri zastupnika je u samoizolaciji, u petak će glasati preko video veze'

18.30 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je nakon sjednice Predsjedništva Sabora novinarima otkrio da se četvero zastupnika nalazi u samoizolaciji i da će zato u petak o Zakonu o obnovi Zagreba glasati preko video veze. Kako javlja N1, Jandroković je rekao da su ti zastupnici ili pozitivni na koronavirus ili samo u samoizolaciji.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Planirano je raditi iduća četiri tjedna pa ćemo vidjeti hoće li biti stanke. Trenutno su četiri zastupnika u samoizolaciji pa ćemo u petak testirati i glasanje video vezom. Otvorilo se pitanje vezano uz repliciranje predlagatelja. Zadržana su gotovo sva prava, no dio manjih klubova bi htio više sudjelovati u repliciranju predlagatelju, pogotovo ako je predlagatelj atraktivniji član Vlade. Rekli smo da dođu s pisanim prijedlozima pa ćemo to razmotriti kako napraviti da ne narušavamo epidemiološke standarde", rekao je Jandroković.

Jandroković nije htio otkriti imena zastupnika u samoizolaciji, no rekao je: "Znamo za jednog da je bolestan, a drugi su u samoizolaciji. Nisu se zarazili u Saboru koliko mi je poznato, niti su ugrozili zdravlje nekog drugog." Dodao je da za glasanje preko video veze treba potvrda kako se to ne bi zloupotrebljavalo.


Škola kod Zadra prelazi na online nastavu

16:29 - "U Osnovnoj školi Privlaka testiranjem je utvrđeno kako je jedan djelatnik škole pozitivan na koronavirus. Šest djelatnika moralo je otići u samoizolaciju, a ravnateljica škole nije bila u mogućnosti pronaći dovoljan broj zamjena. Stoga je, postupajući po uputama, odlučila u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom Općine Privlaka, organizirati nastavu po modelu C onoliko vremena koliko je potrebno dok se ne steknu uvjeti za povratak na model A, tj. 14-15 dana", objavio je zadarski stožer.


Ohrabrujući podaci iz Kine

16:25 - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na 40 dolara, poduprte ohrabrujućim podacima iz Kine koji su nakratko potisnuli u drugi plan zabrinutost za oporavak potražnje s obzirom na novi pandemijski val.


'Nosit ću se s posljedicama bolesti do kraja života'

15:55 - Spisatelj za djecu Michael Rosen rekao je da će se morati nositi s posljedicama Covida 19 do kraja života. 74-godišnjak, koji je napisao slikovnicu "Idemo u lov na medvjede", proveo je gotovo sedam tjedana u induciranoj komi na respiratoru nakon što je u ožujku primljen u bolnicu s koronavirusom. Rekao je za BBC Radio 5 da pati od "dugog Covida", kada su ljudi mjesecima kronično bolesni sa simptomima. "Psihički se osjećam dobro u sebi, ali nosim simptome od Covida-19 i intenzivne njege koja mi je spasila život", kaže. Simptomi uključuju krvne ugruške u plućima i mikro ugruške u mozgu (za što mora uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi), gubitak osjećaja u stopalima i nožnim prstima, gubitak vida i sluha, gubitak daha, nizak krvni tlak, gubitak kose i proširene vene. Kaže da je sada za njega čak i obična šetnja teža nego nekada.


Venezuela uskoro dobiva rusko cjepivo

15:46 - Predsjednik Nicolás Maduro najavio je da će rusko cjepivo protiv koronavirusa ovog mjeseca biti dostavljeno u Venezuelu na klinička ispitivanja. U televizijskom obraćanju u utorak, predsjednik je rekao da će "druga cjepiva" također stići u listopadu, iako nije precizirao koja. Novinska agencija Reuters također izvještava da će Rusija prodati Meksiku 32 milijuna doza svog cjepiva "Sputnik-V". "Sputnik-V" je licenciran za upotrebu u Rusiji nakon dva mjeseca manjih testova na ljudima. Stručnjaci kažu da su ispitivanja bila premala da bi se dokazala učinkovitost i sigurnost. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), širom svijeta testira se gotovo 180 kandidata za cjepivo. Tijelo UN-a reklo je da ni jedan od kandidata do sada nije pokazao "jasan signal" učinkovitosti na razini od najmanje 50% koju traži WHO, javlja BBC.


WTTC poziva na otvaranje zračnih koridora

15:31 - Svjetsko vijeće za putovanja i turizam-WTTC pozvalo je na otvaranje zračnih koridora između velikih svjetskih gradova i financijskih središta kako bi se nastavila poslovna putovanja koja godišnje globalno donose oko 272 milijarde američkih dolara, a zastala su zbog pandemije koronavirusa.


Nema novozaraženih u Međimurskoj županiji

15:29 - Od 11:00 sati 8.9.2020. do 11:00 sati 9.9.2020 uzeto je 71 uzoraka i svi su u obradi. Novopozitivnih nema u Međimurskoj županiji. Do sada ukupno je uzeto 4547 uzorka. Trenutno je u Međimurskoj županiji 24 aktivna slučaja, budući su 2 osobe oporavljene. U samoizolaciji se nalazi 125 osoba trenutno pozitivni i njihovi kontakti (41 osoba manje nego jučer).

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pandemija nije gotovo uopće usporila klimatske promjene

15:21 - Globalni odgovor na Covid-19 nije gotovo uopće djelovao na uzroke klimatskih promjena, prema novom velikom izvješću. Iako su se emisije ugljikova dioksida značajno smanjile tijekom karantene koncentracija dugotrajnih plinova u atmosferi nastavila je rasti. Prema studiji "United in Science" razdoblje od 2016. do 2020. vjerojatno će biti najtoplije petogodišnje razdoblje od početka mjerenja. Autori istraživanja tvrde da nepovratni utjecaj klimatskih promjena raste. U izradi izvješća koje pruža novi uvid u stanje klimatskih promjena sudjelovali su brojni stručnjaci iz velikog broja međunarodnih organizacija među kojima i UN i Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Studija pokazuje da su karantene širom svijeta imale značajni i trenutačni učinak na emisiju stakleničkih plinova uz pad dnevno izmjerenih vrijednosti u travnju 2020. za 17 posto u odnosu na godinu prije. No taj snažni pad nije održan.


U Sloveniji zbog rekordne zaraze sazvana krizna skupina

15:15 - Zbog rekordnog broja novih slučajeva zaraze koronavirusom slovenski premijer Janez Janša sazvao je sastanak krizne skupine svoje vlade za Covid-19. Potvrdio je to na konferenciji za novinare vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin, rekavši da je cilj sastanka analiza sadašnje situacije u Sloveniji i susjednim državama, kako bi se postupno smanjio broj novih zaraza, održalo djelovanje zdravstvenog sustava, ali i povećali kapaciteti za testiranje kako bi se dobila realnija slika sadašnje epidemiološke situacije. U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus bilo testirano 2560 osoba, te potvrđeno 79 novih zaraza koronavirusom, što je do sada najveći broj dnevnih zaraza od početka epidemije, ali i najveći broj testiranja u jednom danu. Kacin je kazao da je ambicija vlade da se kapaciteti za uzimanje briseva na terenu i kapaciteti dvaju laboratorija za testiranje, jednog u Ljubljani i jednog u Mariboru, znatno povećaju, za što je potrebno osigurati sredstva i nove kadrove. Laboratoriji bi u tom slučaju mogli testirati u tri smjene, 24 sata na dan, a na uzimanje brisa ne bi trebalo čekati nekoliko dana, čime bi se dobilo realnije stanje i smanjila mogućnost širenja virusa i ta je odluka sada ključna, kazao je Kacin. On je demantirao neprovjerene navode da su neke škole zbog većeg broja zaraženih već dobile instrukcije za nastavu na daljinu. Nema naputka za zatvaranje škola niti je to na vidiku, kazao je Kacin, dodavši da i dalje ostaje obveza nastave u učionicama, osim za razrede u kojima su se pojavile infekcije pa su zaraženi u karanteni, a oni koji su bili s njima u kontaktu u izolaciji.

Infektologinja Mateja Logar izjavila je popodne za Slovensku televiziju da su zadnji podaci o zarazama "alarmantni" i da se može očekivati nastavak trenda, a Nuška Jager Čakš iz Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) da je budući razvoj teško predvidjeti. Bitno više nego ranije sada je u Sloveniji riječ o lokalnom prijenosu zaraze, a ne u uvezenim slučajevima, a više je zaraza nepoznatog izvora, rekla je na konferenciji za novinare. Najviše novih zaraza u zadnja 24 sata bilo je u dobnoj skupini od 25 do 34 godina (17), u školama su potvrđene zaraze kod deset učenika i dva nastavnika, a zabrinjavaju i nove zaraze u domovima za starije. "Na žalost, ponovo bilježimo prodor virusa u domove za starije građane i broj oboljelih u toj populaciji se povećava. Naš se zdravstveni sustav tome mora prilagoditi, primjereno reagirati i ne smije biti talac Covida-19", kazao je glasnogovornik vlade za Covid-19.

Kacin je u vezi sa stanjem u susjednim državama potvrdio da se naglo povećava i broj novih zaraza u Austriji, koja je po broju zaraženih na 100.000 stanovnika već prešla broj 40, čime se potencijalno kvalificira za uvrštenje na slovensku "crvenu" listu epidemiološki nesigurnih destinacija za slovenske građane. Kazao je da se epidemiološka situacija u susjedstvu prati i analizira dva puta tjedno, od čega ovise i odluke vlade, no da je i Austrija, kao i druge susjedne države, sa Slovenijom vezana nizom bilateralnih sporazuma i suradnjom u pandemiji Covida-19. Zato će se stanje u Austriji analizirati i s vidika broja importa koronavirusa u Sloveniju, koji je srazmjerno mali, a postoji i mogućnost da se Austriju, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, tretira po regijama, pri čemu bi Beč kao jedno od većih žarišta bio tretiran kao posebna regija, kazao je Kacin.


Istekle posebne epidemiološke mjere za Vinicu i Cesticu

15:00 - Županijski Stožer civilne zaštite javio je da su danas u Varaždinskoj županiji otkrivena nova četiri slučaja zaraze koronavirusom, ali da se u istom razdoblju oporavilo njih 12 pa je sada broj aktivnih slučajeva pao na 57.

Ono što je najveća novost u dnevnom izvješću Stožera je da su prestale neke mjere za Općinu Vinica i Općinu Cestica, doznaje Varaždinski. Vinica je bila prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem je bilo obavezno nositi maske i na otvorenom, imali su 24 pozitivne osobe, a više od 300 ih je bilo u samoizolaciji.

"Pustoš" je vladala i u Cestici. Narušena epidemiološka situacija dovela je do toga da je vrh općinskog stožera donio preporuke koje se tiču nošenja maski, socijalne distance, odgodile su se manifestacije i sportski događaji te se rad trgovina organizirao u dvije smjene sa stankom za dezinfekciju.

U slučaju Vinice, kritična je bila jedna svadba i zaraženi svećenik, a kako je svadba održana 15. kolovoza, navode iz županijskog Stožera, sada zapravo i prestaje potreba za posebno naglašenim epidemiološkim mjerama u viničko-cestičkom području. U županiji je sada sveukupno u samoizolaciji 166 osoba.


Rusi će testirati svoje cjepivo na 40.000 Moskovljana

14:55 - Moskovske vlasti su objavile u srijedu da su počele testirati cjepivo protiv koronavirusa na 40.000 stanovnika glavnog grada, što je posljednja etapa ispitivanja cjepiva pompozno najavljenog u kolovozu. "Prvi sudionici su cijepljeni danas u medicinskim ustanovama Moskve", ponosno je u priopćenju istaknula zamjenica gradonačelnika Moskve Anastasia Rakova dodajući da je to "važan dan ne samo za grad već i cijelu zemlju".

Ukupno je 40.000 Moskovljanja pozvano na sudjelovanje u tom istraživanju, u koje se može uključiti svaki zdravstveno osiguran ruski državljanin. Rusija je najavila početkom kolovoza da je razvila "prvo" cjepivo protiv covida-19 koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja, a predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da se cijepila jedna od njegovih kćeri.

Cjepivo nazvano Sputnjik V, prema prvom umjetnom satelitu u povijesti, rusko cjepivo je u svijetu dočekano se skepsom, jer u trenutku kada je najavljeno nije bila provedena posljednja faza istraživanja. No, Rusi tvrde da je treća faza kliničkog ispitivanja koja uključuje više od 2000 osoba u nekoliko zemalja, počela je 12. kolovoza, dan nakon najave registriranja Sputnjika V. Više od 20 zemalja je zainteresirano za kupovinu milijardu doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovom financiranju.

Brojne zemlje sada rade na usavršavanju cjepiva protiv covida-19, od čijih posljedica je u svijetu umrlo više od 900.000 ljudi. Klinička testiranja jednog od najnaprednijih cjepiva, koje je razvilo britansko sveučilište Oxford i englesko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, prekinuta su dok se ne razjasne štetne nuspojave kod jednog sudionika.


27 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

14:22 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i 11 ženskih osoba iz Dubrovnika (za tri muške i devet ženskih osoba je utvrđena epidemiološka veza), šest muških i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (za četiri muškarca utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Dubrovačkog primorja (utvrđena epidemiološka poveznica) te dvije muške osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je deset osoba – četiri iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna iz Konavala, Župe dubrovačke i Korčule. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su tri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 11.160 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 623 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 66 slučaja kršenja samoizolacije", priopćili su iz stožera.


Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana u samoizolaciji

14:16 - Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan nalazi se u samoizolaciji jer je bila u kontaktu s jednom službenicom pozitivnom na koronavirus, priopćila je u srijedu Bjelovarsko-bilologorska županija. Bjelovarsko-bilogorska županija od nadležne epidemiološke službe dobila je obavijest tijekom utorka da je jedna službenica zaposlena u županiji pozitivna na Covid-19.

Nakon obrade svih osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom službenicom, u samoizolaciji su dvije županijske službenice i zamjenica župana Bojana Hribljan, koja je tu informaciju jučer javno objavila, kaže se u priopćenju. Napominje se da svi županijski upravni odjeli rade kao i do sada, poštujući sve preporuke i potrebne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.


294 novozareženih i 6 preminulih u BiH

14:15 - U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena 294 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je šest osoba koje su bile zaražene, podaci su zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji. U Federaciji BiH registirana su 203 nova slučaja zaraze, no nisu objavljeni podaci o broju testiranih uzoraka. U Republici Srpskoj testirali su 585 uzoraka, a utvrđeno je kako je njih 90 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Još jedan novooboljeli registriran je na području distrikta Brčko.

Uz iznimku proteklog vikenda kada je zabilježen nešto manji broj novih slučajeva zaraze, u BiH je već tjednima dnevni broj novozaraženih između 200 i 300. Zdravstvene vlasti redovito pozivaju na jače pridržavanje propisanih mjera, a posebice pozivaju na izbjegavanje masovnijih okupljanja no nema najava nametanja dodatnih restrikcija. Nastava u školama, koja je u većem dijelu zemlje počela u prvom tjednu rujna, za sada se odvija bez većih poteškoća i niti jedna škola još nije zatvorena zbog širenja zaraze.


Upala leđne moždine odgovorna za prekid testiranja cjepiva?

14:12 - Transverzalni mijelitis, upalne promjene na kralješničkoj moždini kod jednog ispitanika povod su privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv novog koronavirusa, prenosi u srijedu BBC. Sveučilište Oxford objavilo je da je privremeno prekinulo ispitivanje cjepiva koje razvija u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo. AstraZeneca opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu".

Ishodi ispitivanja raznih mogućih cjepiva širom svijeta prate se pozorno, a cjepivo AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici. Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi to cjepivo moglo biti jedno od prvih na tržištu. Treća faza ispitivanja proteklih je tjedana obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se učinkovitost cjepiva i njegova sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje i obuhvaća tisuće ispitanika i može trajati nekoliko godina.

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj skupini ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kralješničku moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije. Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list i sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanim cjepivom.

Direktor zaklade Wellcome Trust Jeremy Farrar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja cjepiva uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo, kao i da taj nadzor bude neovisan. "Ključno je da se svi podace objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su cjepiva sigurna i učinkovita te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije", dodaje Farrar.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako želi cjepivo prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, a njegove riječi pojačale su zabrinutost da bi politika prevladala nad sigurnosti u utrci za razvoj cjepiva. Sličnu zabrinutost stručna je javnost iznijela i nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da ta zemlja ima prvo cjepivo na svijetu koje su već neki dobili i to prije nego što je provedena treća faza njegova ispitivanja.

U utorak devet institucija odnosno tvrtki koje razvijaju cjepiva protiv koronavirusa javnim obvezivanjem na poštivanje svih znanstvenih i etičkih standarda u razvoju cjepiva pokušale su uvjeriti javnost da neće podleći pritiscima u potrazi za cjepivom. AstraZeneca je među njima, a tu su i farmaceutski divovi poput Johnson & Johnsona, BioNTecha, GlaxoSmithKlinea, Pfizera, Mercka, Moderne, Sanofija i Novavaxa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) gotovo 180 kandidata za cjepivo u raznim je fazama testiranja širom svijeta no nitko još nije dovršio kliničko ispitivanje. Organizacija je objavila kako ne očekuje da će cjepivo ispuniti njezine standarde za učinkovitost i sigurnost kako bi bilo odobreno ove godine zbog vremena koje je potrebno za isptiivanje sigurnosti cjepiva.

Uz Rusiju i Kina je počela davati svojim građanima cjepiva koja su u fazi razvoja i koja WHO vodi kao kandidate za cjepiva na kojima se još provode ispitivanja. Američka agencija koja odobrava puštanje na tržište lijekova i cjepiva, Uprava za hranu i lijekove (FDA) sugerirala je da bi mogla dati zeleno svjetlo cjepivima za konoravirus i prije dovršetka treće faze kliničkog ispitivanja. Prošlog je tjedna američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti pozvao američke savezne države da ukinu neke uvjete kako bi se cjepiva mogla distribuirati prije 1. studenoga, što je datum dva dana uoči američkih predsjedničkih izbora.

Vijest da je privremeno prekinuto ispitivanje cjepiva na prvi pogled može djelovati zabrinjavajuće, piše BBC, no ne radi se o rijetkoj pojavi. Svaki put kad ispitanik dođe u bolnicu, a uzrok njegove bolesti ne može se odmah otkriti - to zaustavlja ispitivanje cjepiva. BBC navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje cjepiva Oxforda i AstraZenece prekinuto od travnja kada su prvi dobrovoljci počeli primati cjepivo.

Glasnogovornik sveučilišta Oxford kaže: "U velikim ispitivanjima bolesti se slučajno događaju no mora ih se neovisno analizirati kako bi se svaki slučaj pažljivo proučio". Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja cjepiva donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, no do tada su sva daljna cijepljenja u svim zemljama u kojima se to cjepivo testira privremeno obustavljena.

Image

Glas: 'HDZ-ova Vlada pod izlikom epidemioloških potreba nameće vjeronauk u školama'

14:09 - HDZ-ova Vlada, nakon uvođenja niza diskriminirajućih odredbi pod izlikom epidemioloških potreba, sada diskriminira i djecu te im prisilno nameće katolički vjerski odgoj, poručili su u srijedu iz GLAS-a. Ministarstvo obrazovanja i znanosti ni ove godine nije osiguralo zamjenski izborni predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka, ističu u priopćenju.

Kad je već to bilo prekomplicirano, ili samo ne odgovara Crkvi pa se ne smije, Ministarstvo se, navode, čak nije ni potrudilo osigurati da se nastava vjeronauka u svim školama održava prvi ili zadnji sat. Dugi niz godina upozorava se da se time krše prava djece i diskriminira ih se na vjerskoj osnovi, a ove godine to je, tvrde, doseglo dosad neviđene razmjere jer djeca zbog epidemioloških mjera ne smiju izlaziti iz učionica i doslovno su prisiljena sjediti na nastavi vjeronauka.

To je apsolutno neprihvatljivo i nadamo se da će Vlada i nadležno Ministarstvo shvatiti da na najgrublji način krše prava djece te hitno uvesti dodatni izborni predmet za one koji ne žele pohađati vjeronauk ili barem prebaciti nastavu na prvi ili zadnji sat, poručuju iz GLAS-a.


Papa upozorio da nitko ne bi smio profitirati na pandemiji

14:07 - Papa Franjo rekao je u srijedu da nitko ne bi smio pokušavati steći gospodarsku ili političku korist od pandemije koronavirusa i da je proizvođači cjepiva ne bi smjeli smatrati samo prilikom za profit. Papa je posjetiteljima svoje tjedne opće audijencije, druge otvorene za javnost nakon šest mjeseci što su se održavale putem interneta, kazao da bi pandemija trebala potaknuti sve da rade za opće dobro.

"Nažalost, svjedočimo pojavi pristranih interesa. Primjerice, neki si žele prisvojiti moguća rješenja, kao što su cjepiva i njihova prodaja drugima”, rekao je. "Neki koriste situaciju da bi raspirili podjele, stekli gospodarske ili političke koristi, započeli ili intenzivirali sukob”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Papa Franjo je na audijenciju održanu u dvorištu San Damaso u Apostolskoj palači došao s maskom i koristio dezinficijens za ruke. Prije audijencije, obišao je okupljene vjernike, blagoslivljajući ih, primajući poklone među kojima su bili kolači, knjige i cvijeće i potpisujući poruke. Ali uvijek je držao distancu. Uglavnom je izbjegavao dodirivati ljude, uz neke iznimke, ponajprije djecu, a jednom je koristio i dezinficijens za ruke koju mu je pružio pomoćnik.

Tijekom audijencije, Papa je ocijenio da je zdravlje "zajedničko dobro” i ponovio da bilo koje cjepivo protiv novog koronavirusa mora biti dostupno svima. Papa je rekao da je, iako "politika često nije na dobru glasu”, bilo puno političara u povijesti "koji su bili sveci”, ali ih nije imenovao. Na audijenciji se okupilo oko 500 ljudi.


Berlusconi: 'Borim se s ovom vražjom bolesti, vrlo je gadna'

14:05 - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je hospitaliziran pošto se zarazio koronavirusom, kaže da se bori protiv "vražje bolesti". "Borim se s ovom vražjom bolesti, vrlo je gadna", rekao je 83-godišnji Berlusconi javivši se telefonom na politički skup njegove stranke Forza Italia.

Video snimku njegova obraćnja, dio kampanje za skorašnje regionalne izbore, objavio je Berlusconijev obiteljski list Il Giornale. Bivši premijer tvrdi da su testovi u milanskoj bolnici San Raffaele pokazali da je u "top pet bolesnika po težini infekcije". "Borim se najbolje što mogu i nadam se da ću se vratiti", rekao je.

Berlusconi je u bolnici od petka. Ondje mu je dijagnosticirana obostrana upala pluća povezana s covidom. Bivši premijer, kojeg je njegov liječnik jednom opisao "tehnički besmrtnim", ima dugu povijest zdravstvenih problem, počevši od raka prostate prije dvadesetak godina do operacije na otvorenom srcu 2016. i zapletaja cijeva prošle godine. Njegov osobni liječnik Alberto Zangrillo, koji radi u San Raffaeleu, kazao je RAI-ju da je optimist jer Berlusconi dobro reagira na terapiju.

Image
Foto: AFP

Četvero novozaraženih u Karlovačkoj županiji

13:26 - "U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji potvrđena su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, dvije muške osobe, jedna ženska osoba i jedno dijete bliski kućni kontakt već prije pozitivne osobe. Jedna osoba je iz područja Slunja, jedna iz Rakovice, jedna iz Karlovca i jedna iz Ogulina. Imamo 28 aktivnih slučajeva.

Iz zdravstvenog sustava u samoizolaciji je devet doktora medicine, 25 sestara i sedam nezdravstvenih djelatnika.U samoizolaciji se nalaze 142 osobe. U OB Karlovac su hospitalizirane četiri osobe. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 197 osoba", priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


U Varaždinskoj županiji četiri nova slučaja zaraze

13:20 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Dva nova slučaja, za sada asimptomatska, povezana su sa svadbom koja je održana 05. rujna u Varaždinu. Iz te svadbe trenutno imamo evidentirano pet pozitivnih slučajeva, a 53 osobe s područja Varaždinske županije nalaze se u mjeri samoizolacije. Druga dva nova slučaja uvezena su iz inozemstva i to jedan iz Engleske, a jedan iz Češke. U oba slučaja radi se o mlađim osobama, koje se liječe kod kuće.

Pozitivna činjenica je da u istom razdoblju imamo 12 novih osoba koje su se oporavile, te da je većini osoba povezanih sa svadbom od 15. kolovoza istekla mjera samoizolacije čime zapravo i prestaje potreba za posebno naglašenim epidemiološkim mjerama u viničko-cestičkom području. U mjeri samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 166 osoba. Broj aktivnih slučajeva pao je na 57, no broj hospitaliziranih je ostao nepromijenjen. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi osam osoba, od čega je jedna osoba strani državljanin, dok se jedna dodatna osoba još uvijek liječi u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 179 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. U posljednjih mjesec dana testirano je ukupno 3.777 uzoraka, a detektirano 111 osoba pozitivnih na COVID-19 što nam daje pojavnost virusa od 2,9% u testiranim uzorcima", priopćio je stožer.


Jedna novozaražena osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:06 - U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan je novooboljeli od koronavirusa, a ukupno je 50 aktivnih slučajeva, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek situaciju je ocijenio stabilnom i dobrom s obzirom na blizinu Zagreba, koji ima veći broj pozitivnih na dnevnoj bazi, a u koji dnevno migrira više tisuća stanovnika Krapinsko-zagorske županije.

"Na preporuku naših epidemiologa, a mi imamo potencijalna krizna žarišta – domove za starije i nemoćne s preko 1500 korisnika, jučer smo donijeli odluku o ponovnom formiranju timova, koji su od danas na terenu, obići će sve domove i napraviti kontrolu drže li se epidemioloških mjera“, rekao je Ferek Jambrek te dodao da je zasad procijenjeno da se neće ograničavati okupljanja. "Kod nas svadbe nisu toliko velike kao primjerice u Slavoniji. Ukoliko se nešto dogodi reagirat ćemo i zatražiti donošenje mjera. Moramo balansirati, jako oprezno, između gospodarstva, epidemiologije i broja pozitivnih“, kazao je načelnik krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite.

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Gordana Popijač-Cesar naglasila je da nema eksplozivnog rasta oboljelih, ali je trend u porastu. S današnjim jednim novooboljelim trenutno je 50 aktivnih slučajeva.

"U samoizolaciji je svakim danom sve više ljudi, broj kontakta tih oboljelih svakim danom je sve veći, što govori da se ljudi ipak na tim okupljanjima ne drže propisanih mjera ili zaboravljaju“, rekla je Popijač-Cesar. "Veći broj oboljelih je blaže kliničke slike, ali ovaj tjedan se počeo povećavati broj hospitaliziranih. Nije tako veliki broj, ali za našu malu županiju pet oboljelih s težom kliničkom slikom i hospitaliziranih jest“, dodala je.

Zamjenica župana Jasna Petek komentirala je početak školske godine rekavši da je je većina u modelu A, s nastavom u školi. S nastavom u školi i dijelom online dvije su srednje i najveća osnovna škola u Zaboku, a model C, u potpunosti online nastava, primjenjuje se samo u jednoj školi.

"Radi se o Osnovnoj školi Lobor zbog nemogućnosti organiziranja dezinfekcije škole i općenito čišćenja škole s obzirom da je jedan veći dio pomoćnog tehničkoj osoba u samoizolaciji. Nisu u mogućnosti osigurati sigurno pohađanje nastave, tako da online nastava u OŠ Lobor ide do 14. rujna“, rekla je Petek i dodala da se dvosmjenska nastava odvija u 70 posto škola u Krapinsko-zagorskoj županiji, a u ostalima jednosmjenska.

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula rekao je da su dosad imali nadzor na 80 prijavljenih okupljanja s više od 100 sudionika. Komentirao je i nadzor rada ugostiteljskih objekata. "Uglavnom se daju upozorenja, a zadnje vrijeme smo poslali određene dopise prema državnom inspektoratu, prvenstveno što se tiče nadzora ograničenja vremena rada ugostiteljskih objekata tamo gdje smo uočili uzastopno kršenje“, kazao je Cigula.


Najveći kineski zrakoplovni sajam otkazan zbog pandemije

12:25 - Kineska Međunarodna zrakoplovna i svemirska izložba otkazana je ove godine zbog pandemije koronavirusa i bit će održana 2022. godine, priopćio je u srijedu organizator.


Četvero novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

12:23 - Jedan desetogodišnjak s područja Virovitičko-podravske županije je zaražen virusom SARS-CoV-2. Prema epidemiološkom nalazu, dijete nije išlo u školu, već je bilo u izolaciji gdje je razvilo blaže simptome bolesti COVID-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Uz njega, još su tri osobe s područja VPŽ zaražena korona virusom.

Riječ je o tri žene, jedna je asimptomatska, a ostalo dvoje ima blaže simptome bolesti. Jedna od njih bila je sudionica svadbe u susjednoj županiji. Istodobno, jedna osoba se oporavila. U posljednja 24 sata, na testiranje na korona virus, poslano je 65 uzoraka, od toga, 59 ih je bilo negativno, četvero pozitivno, a za dvoje se još čekaju nalazi. U samoizolaciji je s područja Virovitičko-podravske županije ukupno 148 osoba. Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 98 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Od toga, trideset i osam ih je trenutno aktivno, pedeset i devet ih se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo.


18 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:56 - "Na području Zadarske županije 18 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Kao i proteklih dana u najvećem dijelu riječ je o kontaktima s ranije oboljelim osobama, a dijelu novooboljelih se utvrđuju kontakti i kretanja. Među novozaraženima je 10 muških i 8 ženskih osoba. Novozaražene osobe su sa područja Grada Zadra (11), Benkovca (1) i Biograda (1) te općina Pašman (1), Poličnik (2), Sukošan (1) i Vrsi (1)", priopćio je županijski stožer.


Britanski ministar zdravstva ne isključuje mogućnost nove karantene

11:52 - Britanski ministar zdravstva, Matt Hancock odbio je isključiti mogućnost nove karantene, unatoč uvjeravanjima premijera Borisa Johnsona kako se to neće dogoditi, piše Independent. Poručio je da je vladin cilj bio "izbjeći da ljudi koji slijede pravila moraju učiniti nešto drastičnije", ali je na pitanje o vraćanju u normalu bez karantena poručio: "Ne bih dao takav zavjet."

Ova izjava došla je nakon najave da se od ponedjeljka u Velikoj Britaniji zabranjuju okupljanja više od šest ljudi, zbog porasta broja novozaraženih osoba te nakon što je AstraZeneca obustavila testiranje svog cjepiva protiv koronavirusa.


Šestero novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:37 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije šest je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije; tri su osobe iz Knina, dvije iz Drniša, te jedna osoba s područja Grada Šibenika. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi, uglavnom kontaktima ranije oboljelih", priopćio je stožer.


53 novozaraženih u Zagrebu

11:35 - Grad Zagreb ima 53 nova slučaja zaraze. 24 osobe su kontakti, kod njih osmero, moguća je zaraza na godišnjem odmoru, 7 obrada je u tijeku, a jedan je slučaj importiran s Kosova. 98 osoba dobilo je mjeru izolacije. Novozaraženi su uglavnom mladi, no točna informacija bit će objavljena krajem tjedna, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera Grada Zagreba.


Devetero novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:20 - "U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je devet novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu Slavonski Brod 5 te po 1 osoba u općinama Garčin, Gornja Vrba, Bukovlje i Podcrkavlje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 472, dok je broj aktivnih slučajeva 99. Hospitalizirano je 11 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 474 osobe (35 osoba manje u odnosu na prethodni dan)", javljeno je iz stožera.


Sedmero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:18 - "U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirao je ukupno 293 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Pet novozaraženih osoba ima prebivalište u Osijeku, a po jedna na području općina Čeminac i Viškovci", priopćeno je.


Rekordnih 79 novozaraženih u Sloveniji

11:14 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz 2560 testova, potvrđeno 79 novih zaraza koronavirusom, čime se ukupan broj registriranih od početka epidemije povećao na 3312, od čega 519 aktivnih slučajeva, objavila je u srijedu slovenska vlada. Riječ je o rekordnom broju novih zaraza na dan od početka epidemije i povećanju za 37 zaraza u odnosu na prethodni dan. Do sada na dnevnoj razini najviše potvrđenih infekcija koronavirusom u Sloveniji bilo je zabilježeno 26. ožujka, dva tjedna nakon proglašenja epidemije, kada ih je bilo 61.

Nova su žarišta u domovima za starije osobe, gdje je 15 novozaraženih, te u školama koje su otvorene s početkom prošlog tjedna, ali se u karantenu stavljaju samo razredi u kojima je potvrđena zaraza, dok se u ostalima obrazovni proces nastavlja. Trenutno su u Sloveniji hospitalizirana 33 pacijenta zbog Covida-19, osam više nego prethodni dan, od čega je njih četvero na intenzivnoj njezi, a iz bolnica ih je otpušteno troje oporavljenih, objavilo je ministarstvo zdravstva. Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 135.


10 novozaraženih i dvoje preminulih u Zagrebačkoj županiji

11:12 - Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata deset je novooboljelih od Covida-19, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u srijedu županijski Zavod za javno zdravstvo. Jedna novozaražena osoba je u Svetoj Nedelji, tri u Zaprešiću, dvije u Velikoj Gorici, dvije u Dugom Selu, jedna u općini Pokupsko te jedna u općina Brckovljani. Dvoje umrlih je s područja grada Dugog Sela i općine Brckovljani.

Od deset novooboljelih šest su kontakt prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s boravkom u BiH, jedan je povezan s ljetovanjem na obali, dok je za dva slučaja nejasna epidemiološka anamneza. U odnosu na jučer izliječeno je 14 osoba. Samoizolacija je propisana za još 29 osoba. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 162 slučaja, a od početka epidemije ukupno je evidentirano 560 osoba kojima je potvrđen Covid-19.

Image
Foto: Ilustracija

Devetero novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

11:11 - "Koprivničko-križevačka županija ima devet novih slučajeva bolesti COVID-19, a riječ je o kontaktima ranije pozitivnih osoba s koprivničkog i križevačkog područja. Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je ukupno 41 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 181 slučajeva bolesti COVID-19", priopćili su iz tamošnjeg stožera.


Češka bilježi rekordne 1164 novozaražene osobe

10:57 - Češka je zabilježila u srijedu 1164 nova slučaja koronavirusa, što je rekordni dnevni skok broja zaraženih u toj zemlji. Dosad je u rujnu dnevni broj slučajeva bio preko 500, što je već dosta više od dnevnog vrhunca u ožujku kada je zabilježeno 377 slučajeva. Češke vlasti, koje su brzo djelovale i uvele karantenu u ožujku kako bi zaustavile širenje virusa, sada ju žele izbjeći nakon što je gospodarstvo palo za 11 posto u razdoblju od travnja do lipnja na godišnjoj razini.

Porast broja slučajeva u Češkoj među najbržima je u Europi, a stopa zaraze u zadnja dva tjedna brža je bila samo u Španjolskoj, Francuskoj, Malti, Rumunjskoj i Hrvatskoj, navodi Reuters pozivajući se na podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Međutim, broj mrtvih u Češkoj Republici ostao je niži nego u mnogim drugim europskim zemljama. Do srijede je zabilježen 441 smrtni slučaj od ukupno 29.877 slučajeva koronavirusa od početka panemije.

Prošli tjedan je porastao broj hospitalizacija, ali on je i dalje upola manji od razina viđenih ranije tijekom pandemije. Vlada navodi da su mnogi novi slučajevi asimptomatski i među mlađom populacijom.


Indija otvara škole unatoč 89.700 novozaraženih

10:54 - U Indiji je zabilježen dnevni porast od 89.706 slučajeva koronavirusa u srijedu, čime je postala druga u svijetu po broju slučajeva s 4,3 milijuna zaraženih, no vlada je unatoč tome odlučila nakon više od pet mjeseci otvoriti škole za učenike viših razreda. Najmanje 1115 smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom zabilježeno je u protekla 24 sata, čime je ukupni broj umrlih porastao na 73.890, reklo je ministarstvo zdravstva u svojem dnevnom izvješću.

Indija je druga u svijetu po broju zaraženih s 4.370.128 slučajeva, iza Sjedinjenih Država, koje imaju ukupno 6.327.793 slučaja, prema sveučilištu Johns Hopkins sa sjedištem u SAD-u.

Ministarstvo je najavilo u utorak navečer djelomično otvaranje škola od 21. rujna za učenike viših razreda. Konačna odluka ostavljena je roditeljima, koji će trebati dati pismenu suglasnost da im djeca idu u školu, reklo je ministarstvo. I dalje će biti dopušteno online učenje. Zasad se ne spominje otvaranje škole za mlađe učenike. Smjernice će biti objavljene u sklopu četvrte faze ublažavanja mjera.

Indija je uvela strogu karantenu 25. ožujka i počela je ublažavati ograničenja od sredine svibnja, unatoč porastu broja zaraženih, kako bi oživjela pandemijom pogođeno gospodarstvo. U sklopu popuštanja mjera je i nastavak prometa podzemnom željeznicom u indijskim gradovima, uključujući New Delhi i Bengaluru, u ponedjeljak. Glavno indijsko turističko odredište Taj Mahal također će se otvoriti 21. rujna, ali će se paziti na stroge sigurnosne uvjete i pravila o fizičkom razmaku.


Četvero novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:48 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata četiri su novooboljele osobe od COVID-19. Tri oboljele osobe su s područja grada Otočca te jedna oboljela osoba je s područja općine Brinje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 102 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 44 aktivnih slučaja, 57 osoba je izliječena te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 67 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 146 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćio je tamošnji stožer, koji je za Dnevnik.hr potvrdio kako se zaraza probila u domove za starije osobe u Otočcu i Udbini.

Nova korisnica Doma umirovljenika u Udbini došla je u s negativnim testom u Dom, gdje je stavljena u samoizolaciju. Drugi test na koronavirus bio je pozitivan, pa je korisnica ostala u samoizolaciji u Domu. Jedan slučaj zaraze potvrđen je i u Domu umirovljenika u Otočcu. Ta je osoba smještena u bolnicu kako bi mogla biti u samoizolaciji. Svi zaposlenici Doma su testirani i negativni su. Kontakti zaražene osobe-korisnici Doma, testirani su i njihovi nalazi se još očekuju, doznaje se.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je Hini da se za troje novooboljelih zna izvor, to su svadba i frizerski salon.


109 novozaraženih i dvoje preminulih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:23 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 864 obrađena testa danas je 109 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 54, Dicma 1, Dugog Rata 1, Hvara 1, Imotskog 3, Kaštela 11, Klisa 2, Lećevice 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Nerežišća 2, Omiša 1, Podbablja 4, Podgore 1, Pučišća 1, Sinja 5, Solina 13, Trogira 1 i Zmijavaca 4 osobe.

Od 109 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1357 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 72 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulu su dvije osobe. Muška osoba stara 77 godina i ženska osoba stara 89 godina. Preminule osobe su uz ostale komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju", izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.


Jedna novozaražena osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:18 - "U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara i kontakt je ranije oboljelih od koronavirusa u našoj županiji. Trenutno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 61 aktivan slučaj zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je u našoj županiji 301 osoba", priopćio je županijski stožer.


Plenković: 'Kad cjepivo bude verificirano, imat ćemo ga'

10:14 - Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da je na razini EU osigurano 300 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa za državljane EU, a u trenutku kada se neko cjepivo znanstveno verificira da je pravo cjepivo, Hrvatska će ga imati na raspolaganju.

"Što radi i EU i mi kada se nađemo na razini Europskog vijeća ili ministara. Gledamo kako osigurati cjepivo ne samo za Hrvate, nego za sve državljane EU. Mi smo kao EU sada rezervirali 300 milijuna doza cjepiva"; rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

U trenutku kada se neko cjepivo znanstveno verificira da je pravo cjepivo protiv korovirusa - mi ćemo ga imati na raspolaganju kao što će ga imati Njemačka i Francuska i druge članice EU, poručio je premijer. Naglasio je da hrvatska Vlada donosi odluke koje idu na korist hrvatskim građanima zdravstveno i ekonomski.

Upitan hoće li država građanima platiti cjepivo ili će oni morati sami, rekao je da taj proces traje. "Evo imamo jutros vijest da AstraZeneca isto verificira. Kada sve skupa bude jasno, ići ćemo prema tome da bude što jeftinije i da bude i besplatno, ali to u ovom trenutku nismo još detalje razmatrali. Ono što je važno, kada bude dostupno, naši će ga građani imati na raspolaganju", naglasio je Plenković.

Izrazio je i zadovoljstvo radom Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano uz zaštitu građana u pandemiji koronavirusa. "Moja podrška njima je jasna i čvrsta i bit će takva i dalje", istaknuo je Plenković podsjetivši da je Stožer civilne zaštite institucija hrvatske Vlade. "Stožer je institucija Vlade RH. Ono je ustrojeno od strane Vlade, temeljem zakona i propisa koje je donio Sabor. Oni su tu da rade na zaštiti zdravlja građana. Zadovoljan sam radom stožera, mislim da su odradili sjajan posao", rekao je

Što se tiče brojeva oboljelih od koronavirusa, očekuje da će se brojevi smanjiti, dodajući da je važna i disciplina sugrađana.


Imamo 341 novozaraženu i tri preminule osobe

10:01 - "U posljednja 24 sata zabilježen je 341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2587. Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 12626 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 206 preminulo, a 9833 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8688 osoba. Do danas je ukupno testirano 201 138 osoba, od toga 4172 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


25 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:28 - Primorsko-goranska županija ima 25 novozaraženih i 21 ozdravljelu osobu. Sedamnaest novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih osoba. Jedna je osoba došla iz Poljske, gdje se i zarazila, a za preostalih sedam utvrđuje se izvor zaraze, javili su iz županijskog stožera.


Jedna novozaražena osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:24 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je jedna nova pozitivna osoba na COVID-19 (iz Cerne). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 668, od kojih je 574 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji devet osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 110 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9145. U samoizolaciji na području županije je 307 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (4 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar i 2 druga zdravstvena radnika)", priopćili su iz Stožera.


Englezi okupljanja sveli na šest osoba

9:20 - Britanska vlada zabranjuje okupljanja više od šestero ljudi u Engleskoj od ponedjeljka zbog velikog porasta broja slučajeva koronavirusa, javlja u srijedu BBC. Downing Street je priopćio da je potrebna hitna akcija nakon što je dnevni broj potvrđenih slučajeva došao gotovo do 3000 u nedjelju. Taj je broj pao u utorak na 2460.

Dužnosnici su rekli da će od ponedjeljka sva društvena okupljanja u Engleskoj biti smanjena sa sadašnjih 30 na šest ljudi. Novi zakon primjenjivat će se na zatvorenom i na otvorenom, uključujući privatne domove, restorane i parkove. Kazna za njegovo nepoštivanje iznosi 100 funti (111 eura).

Iz novog zakona izuzete su škole, radna mjesta, vjenčanja, sprovodi i organizirani timski sportovi. Očekuje se da će premijer Boris Johnson iznijeti više detalja na tiskovnoj konferenciji u srijedu. Škotska, Wales i Sjeverna Irska donose svoja vlastita pravila u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa.

Image

U Istri četvero novozaraženih

8:53 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 376 uzoraka briseva (205 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su potvrđene četiri novozaražene osobe. U tri slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt već pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za jednu osobu. Izliječeno je devet osoba. Trenutno je 58 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 344 osobe", priopćio je istarski stožer.


Zaustavljeno ispitivanje oxfordskog cjepiva

8:51 - Farmaceutski div AstraZeneca pauzirao je ispitivanje cjepiva protiv COVIDA-19 nakon “neobjašnjive bolesti jednog od sudionika”, rekao je glasnogovornik tvrtke u utorak. Tvrtka razvija cjepivo u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford koje je počelo kasnu fazu testiranja prošli tjedan. To se cjepivo smatralo jednim od vodećih globalnih kandidata protiv koronavirusa.

Više doznajte OVDJE.


Četvero novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:34 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Dvije osobe su s područja grada Popovače te dvije s područja grada Siska. Tri osobe su žitelji Sisačko-moslavačke županije, dok je jedna osoba s područja grada Knina te radi na području grada Siska. Kod svih je poznat izvor zaraze i epidemiološka obrada je u tijeku", priopćio je tamošnji stožer.


Šestero novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:04 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze koronavirusom, 96 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 265 osoba, a ukupno je testirano 6783 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 124 uzorka, od kojih je šest pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćili su iz stožera.


Uvedene dodatne nužne mjere u Brodsko-posavskoj županiji

Jučer - Nacionalni stožer civilne zaštite donio je Odluku o uvođenju dodatnih nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije na prijedlog tamošnjeg Stožera. Nove epidemiološke mjere se primjenjuju od ponoći pa sve do 30. rujna.

Nove dodatne nužne epidemiološke mjere u Brodsko-posavskoj županiji možete pročitati OVDJE.


Od ponoći uvedene nove epidemiološke mjere u Otočcu

Jučer - Nacionalni stožer Civilne zaštite odobrio je Gradu Otočcu protuepidemijske mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa jer je ovih dana u tom gradu, kao maloj sredini, 27 aktivnih slučajeva oboljelih od COVIDA-19. Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je za Hinu da od ponoći “stupa na snagu odgađanje svih odgodivih manifestacija, ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima na 20, na svadbama i pokopima na 50, te se zabranjuju posjeti Domu za starije i nemoćne sljedećih mjesec dana”. Također, do daljnjega se u školi moraju nositi maske (osim nižih razreda) bez obzira na osiguran razmak, a maske se moraju nositi i u ugostiteljskih objektima, osim za stolom pri konzumaciji jela i pića.

Na izvanrednoj sjednici Stožera Grada Otočca odlučeno je da će se i dalje održavati nastava u osnovnoj i srednjoj školi jer je utvrđeno da nitko od oboljele djece i zaposlenika ovih dana nije bio u školi ni u kontaktu s drugim učenicima i zaposlenicima. "Ako bude potrebno, zabranit ćemo rad škola s nastavom uživo i organizirati je na daljinu, ali smatramo da to sada nije potrebno“, rekao je Kostelac. Pooštravanje mjera u Otočcu jako je važno kako bi se spriječilo širenje zaraze jer, usporedbe radi, 27 aktivnih slučajeva u Otočcu jednako je kao da je u Zagrebu 2000 oboljelih, i to moramo zaustaviti, zaključio je Kostelac.

Nove epidemiološke mjere u Otočcu možete pročitati OVDJE.


U samoizolaciji 2031 dijete

Već drugog dana provođenja nastave po modelu A – onom koji znači boravak u učionicama, a koji je odabran u većini Hrvatske – statistika bilježi 218 prosvjetnih djelatnika koji se trenutačno nalaze u samoizolaciji. Pozitivnih na koronavirus je 64. Evidencija učenika kojima je izdana mjera samoizolacije za čitavu Hrvatsku zaustavila se danas na 2031 djetetu, a 277 djece pozitivno je na koronavirus, od čega je njih 206 u dobi od sedam do 18 godina.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo