PERFORMANS ZELENE AKCIJE /

Na Trgu osvanulo 40 bušotina: 'U tajnosti drže ugovore. Hoće li Ministarstvo dopustiti fracking?'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pod koncesijama su čitavo Zagorje, Međimurje i Banovina te područja krških rijeka Karlovca i Gorskog kotara i Like

16.7.2019.
15:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Aktivisti su na glavnome zagrebačkom trgu razvili veliku kartu Hrvatske prema kojoj Vlada RH  priprema koncesije za masovno istraživanje i eksploataciju nafte i plina u većini kontinentalne Hrvatske.

Također su po Trgu postavili 40 bušotina koje simbiliziraju samo neke od lokacija gradova, rijeka i planina za koje će, prema planu Vlade, uskoro biti potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vlada RH planira dati većinu kopnenog teritorija RH u koncesiju naftnim i plinskim tvrtkama te do 2040. godine povećati nacionalnu proizvodnju nafte i plina, piše Zelena akcija.

Image

Na Trgu osvanulo 40 bušotina: 'U tajnosti drže ugovore. Hoće li Ministarstvo dozvoliti fracking?'

Image

Na Trgu osvanulo 40 bušotina: 'U tajnosti drže ugovore. Hoće li Ministarstvo dozvoliti fracking?'

16 novih polja za naftu

Radi se o 16 novih istražnih polja za naftu i plin koja se protežu sve od Vukovarsko-srijemske preko Zagrebačke i Ličko-senjske do Splitsko-dalmatinske županije. Pod koncesijama su i čitavo Zagorje, Međimurje i Banovina te područja krških rijeka Karlovca i Gorskog kotara i Like. Unutar tih prostora nalaze se mnoga područja bogata vodom, poljoprivredom te prirodnim ljepotama, kao i velik dio mreže zaštićenih područja Natura 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zelene akcije poručuju kako trenutna Vlada i njezin “ministar fosilnih goriva" Tomislav Ćorić ovaj proces skrivaju od javnosti te kako, osim dijela struke, šira javnost nije ni upoznata s činjenicom da je nedavno završio natječaj za dodjelu koncesija za Panonski bazen i sjevernu Hrvatsku, a da je novi natječaj za pojas Dinarida otvoren do 10. rujna.

"U tajnosti se drže i ugovori te uvjeti i tehnologije za istraživanje i eksploataciju pa se postavlja pitanje hoće li Ministarstvo  dopustiti nekonvencionalnu metodu hidrauličkog frakiranja stijena (tzv. fracking). To bi imalo izuzetno štetan utjecaj na lokalno stanovništvo, zalihe pitke vode te bioraznolikost, a uzrokovalo bi povećanje ispuštanje stakleničkih plinova. Podsjećamo, prije tri godine su u prvom krugu natječaja za blokove uz Savu i Dravu koncesije dobili kanadski Vermilion Oil i INA", kažu iz Zelene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo