PREMINULO ŠESTERO, 280 NOVOZARAŽENIH; / Čim dobiju odobrenje, unutar jednog dana kreću s cijepljenjem. Moguće već ove godine

Image
Foto: Profimedia

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2103

16.9.2020.
6:59
Profimedia
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je danas šestero preminulih, ukupno 236
  • U svijetu je zabilježeno 29.730.066 slučajeva zaraze, preminulo je 939.192 oboljelih
  • Ustavni sud zaključio je da su zakoni o ovlastima Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Svjetska banka: Covid-19 prijeti obrazovanju djece u svijetu

23:50 - Pandemija covida-19, zbog koje su zatvorene škole, mogla bi izbrisati veliki napredak ostvaren proteklog desetljeća u obrazovanju i zdravstvu, posebice najsiromašnijih zemalja, upozorila je u srijedu Svjetska banka obavljujući godišnji Indeks ljudskog potencijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudski kapital je najvažniji za gospodarsku i financijsku budućnost zemlje", rezimirao je David Malpass, predsjednik Svjetske banke prilikom objave izvješća o Indeksu ljudskog kapitala.

Taj pokazatelj mjeri razinu koju danas rođeno dijete može dosegnuti za 18 godina na temelju zdravstvenih i obrazovnih usluga zemlje. Ali pandemija bi mogla izbrisati dostignuća ostvarena u zadnjih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali oni ističu da je čak i prije učinaka pandemije, dijete rođeno u zemlji s niskim primanjima moglo očekivati da će dosegnuti tek 56 posto svog potencijalnog ljudskog kapitala u odnosu na dijete kojem su dostupne sve razine obrazovanja i zdravstvenog sustava. Uz pandemiju će se produbiti nejednakosti među djecom.

"Mislimo da više od milijarde djece nije išlo u školu zbog covida-19", rekao je David Malpass, a to predstavlja milijarde dolara manje zarade zbog smanjenog obrazovanja, prosječno pola školske godine, i moguća napuštanja školovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da su posebno pogođene djevojčice, što je zabrinjavajuće jer je i prije krize bila izražena nejednakost prilika između djevojčica i dječaka.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni američki epidemiolog: 'Cjepivo će se pokazati učinkovitim do studenog ili prosinca'

23:00 - Ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te glavni američki epidemiolog, dr. Anthony Fauci, rekao je u srijedu kako vjeruje da se cjepivo protiv koronavirusa može dokazati sigurnim i učinkovitim do studenog ili prosinca ove godine.

Image

Foto: REX/Shutterstock Editorial/Profimedia

"Ipak bi se kladio na studeni ili prosinac ’, rekao je Fauci za vrijeme panela Kongresa hispanskog kokusa o globalnim pandemijama. Fauci je rekao da trenutno modeliranje ukazuje na to da se u ispitivanju cjepiva mora dogoditi oko 150 infekcija kako bi se moglo utvrditi učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno su ispitivanja prijavljena na više od dvije trećine - zaista blizu punog upisa na jednoj, a preko pune na drugoj", rekao je. Istaknuo je da neki ljudi, poput njega samog, misle da će vjerojatno odgovor o učinkovitosti biti spreman do studenog ili prosinca, dok su drugi rekli da bi to mogao biti već u listopadu.

"Zaista ovisi o tome gdje su mjesta i koliko je infekcija na mjestu", rekao je Fauci. "Da biste mogli dobiti odgovor prije ili nešto kasnije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fauci je rekao da se njegova projekcija za studeni ili prosinac temelji na izračunima na temelju mjesta kliničkih ispitivanja u njihovim studijama.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlin upozorio na putovanja u Beč, Budimpeštu zbog rasta zaraženih

22:30 - Njemačka savezna vlada upozorila je stanovništvo da ne kreće na nepotrebna putovanja u Beč i Budimpeštu svrstavši austrijsku te mađarsku prijestolnicu u rizično područje zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, prenose agencije u srijedu.

"Zbog velikog broja zaraženih, upozoravamo protiv nepotrebnih, turističkih putovanja u saveznu državu Beč", objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu navečer, prenosi agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beč je ranije proglašen rizičnim područjem, objavio je njemački epidemiološki Institut Robert Koch.

Više pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEMAČKA UPOZORILA SVOJE STANOVNIŠTVO: /

'Zbog velikog broja zaraženih, ne putujte u ta dva europska grada'

Image
NJEMAČKA UPOZORILA SVOJE STANOVNIŠTVO: /

'Zbog velikog broja zaraženih, ne putujte u ta dva europska grada'


Pola učenika na svijetu ne može pohađati nastavu zbog pandemije

21:57 - Pola svjetskih školaraca još uvijek ne može pohađati učionice zbog pandemije. Oko 872 milijuna, od kojih više od polovice nije moglo daljinski učit, ne smije osobno pohađati školu, rekla je izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Južna Amerika kreće s 'normalnim' životom unatoč divljanju pandemije

20:40 - "Južna Amerika započela je s normalnim društvenim i javnim životom u vrijeme kada pandemija Covid-19 još uvijek zahtijeva velike nadzorne intervencije", rekla je u srijedu regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Carissa Etienne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći na virtualnom brifingu iz Washingtona s ostalim direktorima Panameričke zdravstvene organizacije, Etienne je reklada su se slučajevi koronavirusa u pograničnom području Kolumbije s Venezuelom u posljednja 2 tjedna povećali deset puta.

Stopa smrtnosti raste u područjima Meksika, a slični se trendovi primjećuju u Ekvadoru, Kostariki i Boliviji, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Capak potvrdio: 'Izolacija za zaražene smanjuje se na 10 dana'

20:15 - Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, za Dnevnik Nove TV potvrdio je da će se izolacija zaraženih smanjiti, dok će samoizolacija i dalje trajati 14 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jučer imali sastanak na kojem smo pomno diskutirali što se u svijetu događa sa dužinom samoizolacije i izolacije. Odlučeno je da će se smanjiti izolacija. Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana", rekao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i brojke novozaraženih zadnjih dana te smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu: "Poboljšava se situacija. Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera", ističe.

Više pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tijekom zadnja 24 sata u Indiji preko 90.000 novih zaraza

20:00 - Dnevni broj zaraženih u Indiji danas iznosi 90.123, a ukupno je 5 milijuna registriranih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je da je u protekla 24 sata umrlo još 1.290 ljudi, što je ukupno 82.066. Ukupni broj indijskih slučajeva koronavirusa približava se najvećem američkom broju od više od 6,6 milijuna slučajeva i očekuje se da će ga premašiti za nekoliko tjedana.


U SAD-u preko 960 smrtnih slučajeva dnevno

19:20 - Sjedinjene Američke Države potvrdile su 34.240 novih slučajeva i pretrpjele još 961 smrtni slučaj, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To uzima ukupne brojke na 6.571.867, odnosno 195.053.


WHO: Hospitalizacija Covid pozitivnih u dobi od 15 i 49 godina u porastu

18:55 - Hospitalizacija osoba s Covidom u dobi između 15 i 49 godina se povećava, izvijestio je WHO. Njihova stručnjakinja, američka epidemiologinja dr. Maria Van Kerkhove kazala je da je moguće da ista osoba može biti zaražena i gripom i Covidom.

Dr. Mike Ryan iz WHO-a rekao je da je sezona gripe na južnoj hemisferi bila relativno lagana, iako je naglasio da bi se lako mogla pogoršati. "To može pružiti neku nadu na sjeveru", ali nema jamstva, rekao je. Ryan je rekao da vidimo "stabilizaciju" u Južnoj Americi, iako su brojevi i dalje visoki i "stabilan obrazac" u Africi. Virus još uvijek uzima danak, a mi još ne znamo njegov puni učinak, rekao je.


Kazna za nenošenje maske u Indoneziji? Kopanje grobova za one umrle od Covida

18:36 - Osmorici ljudi koji su prekršili odredbu o nošenju maski lokalne vlasti u Indoneziji naredile su da iskopaju grobove za žrtve covida-19. Provincija Istočna Java kaznila je one koji su prekršili mjere u nadi da će druge odvratiti od zanemarivanja mjera.

Image
Foto: Profimedia

The funeral atmosphere for the Covid-19 body at the Pondok Rangon Public Cemetery (TPU) in East Jakarta, Indonesia on Friday, September 11, 2020. As the number of residents exposed to more and more victims fell back, the number of burrows left for the bodies of Covid-19 patients at this burial site is only around 1,100 burrows. The Provincial Government of the Special Capital Region of Jakarta will also increase the carrying capacity for burial of the bodies of COVID-19 patients in the land of this public cemetery.,Image: 557723842, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

"Trenutno su dostupna samo tri grobara, pa sam pomislio da bih mogao i te ljude natjerati da rade s njima. Nadamo se kako ovo može odvratiti druge od kršenja mjera", rekao je političar Suyono lokalnim medijima, prenosi NY Post.

Nitko od onih koji su prekršili mjere nije bio prisiljen rukovati leševima, to rade samo lokalni zdravstveni djelatnici koji nose zaštitnu opremu preko cijelog tijela kako bi se smanjio rizik. Ovo nije prvi put da su vlasti u Indoneziji posegnuli za nekim radikalnim potezima kako bi potaknuli građane da se pridržavaju mjera. Podsjetimo, početkom rujna vlasti su uvele još jednu neobičnu mjeru.

Pročitajte više ovdje.

Češka zabranjuje rad dvoranama

18:09 - Češki ministar zdravstva, Adam Vojtěch, rekao je češkom parlamentu da vlada od petka planira zabraniti stand-up dvorane kako bi pomogla stabilizirati situaciju. Brojke će sljedećih dana neizbježno biti vrlo slične trenutnim porastima.

Vlada je trenutnu stopu širenja virusa stavila na 1,59, što znači da svaka zaražena osoba virus prenosi više od jedne druge. Vojtěch je rekao: "Moramo s tim izračunati, premda se nadamo određenom padu ili barem stabilizaciji usvojenih mjera"

Česi su u ožujku brzo naručili zaštitne maske i zatvorili granice i maloprodajne tvrtke, dovodeći epidemiju pod kontrolu. No, također brzo ukinuli ograničenja i nerado im se vraćaju. Maske su prošlog tjedna ponovno postale obvezne u zatvorenom, a barovi u Pragu trebali su se zatvoriti u ponoć.

Službenici javnog zdravstva izvijestili su da su koncentrirani na praćenje kontakata zaraženih ljudi. Vlada je priopćila kako podiže testne kapacitete te da su bolnice od utorka bile spremne udovoljiti višestrukim od 333 osobe hospitalizirane. Ministarstvo zdravstva priopćilo je u utorak da je 1.086 praznih kreveta za intenzivnu njegu i 7.870 kreveta s opskrbom kisikom.


Orban: 'Mađarska razmatra zatvaranje granica '

17:39 - Mađarska će zadržati zatvaranje granica i učiniti obaveznim nošenje zaštitnih maski u kinima, kazalištima i socijalnim institucijama, rekao je njezin premijer.

Viktor Orbán predvidio je da će drugi val pandemije doseći vrhunac neko vrijeme oko prosinca ili siječnja, dodajući da je njegova vlada ograničila cijenu Covid testova na 19.500 forinti (48,56 funti je 64,36 dolara, odnosno 53,43 eura).


U Nizozemskoj dva dana zaredom oboren dnevni maksimum zaraženih

17:17 - Broj novih infekcija koronavirusom u Nizozemskoj povećao se u srijedu za 1.542, što je dnevni maksimum drugi dan uzastopno, pokazali su podaci zdravstvenih vlasti.

Skok je uslijedio nakon povećanja od 1.379 zabilježenog prethodnog dana, a ukupan broj potvrđenih infekcija u Nizozemskoj iznosio je 86.320.


Čim dobije odobrenje, SAD s distribucijom cjepiva kreće odmah

16:30 - Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom cjepiva za covid-19 unutar jednog dana nakon dobivanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Dužnosnici ministarstva zdravstva i obrane u srijedu su se videovezom obratili novinarima, a potom objavili dokumente o planu distribucije koje će poslati saveznim državama i lokalnim zdravstvenim dužnosnicima. Vlada će saveznim državama dodijeliti cjepiva na temelju preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, vezano za posebno ugrožene skupine. Očekuje se da će u njih biti uključeni i zdravstveni radnici.

U tom dokumentu piše i kako će "ograničen broj doza cjepiva za covid-19 biti dostupan početkom studenog 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri", a da će se zaliha značajno povećati iduće godine. Dužnosnici su poručili i da rade na tome da cjepivo bude besplatno za pacijente.


Fuchs rekao da je epidemiološka situacija u školama relativno dobra

15:57 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu kako se škole, koje rade već tjedan dana, relativno dobro nose s izazovima koje im je nametnula koronakriza.

Za sada, situacija je relativno dobra, od 27.000 razrednih odjela samo ih 10 prati nastavu on-line, od ukupno 2300 škola, odgovorio je ministar HDZ-ovoj zastupnici Vesni Bedeković te istaknuo kako je poduzeto sve da se ova školska i akademska godina odvija po, što je moguće više, uvriježenim uvjetima.


Istrijani apelirali na Kurza i Janšu da ukinu mjere na granicama

15:35 - Istarska županija i svi istarski gradovi pozvali su u srijedu austrijskog kancelara Kurza i slovenskog premijera Janšu da ponovno razmotre mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija, s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri. Napomenuli su da apel austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu i predsjedniku Vlade Slovenije Janezu Janši, iz Istarske županije upućuju i u ime dobrosusjedskih odnosa. Austrija i Slovenija su Hrvatsku krajem kolovoza stavile na crvenu listu epidemiološki nesigurnih zemalja glede koronavirusa.

"Od prvih dana pojave epidemije COVID-19, Istarska županija je promptno reagirala, te prva u Hrvatskoj uvela niz ograničavajućih mjera. Pravodobni, odlučni i odgovorni potezi Stožera civilne zaštite Istarske županije, te velika disciplina naših građana, gostiju i poslovnih subjekata u pridržavanju donesenih mjera, osigurali su nam kontinuirano dobru i izrazito stabilnu epidemiološku situaciju", stoji u apelu austrijskom kancelaru Kurzu.

Dodaju kako Istarska županija i svi istarski gradovi pozdravljaju napore hrvatske Vlade da se sa susjedima i zemljama Europske unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele države.

"Taj apel Istarska županija i istarski gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala", navodi se u apelu austrijskoj Vladi. Ističe se kako stabilna i dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline. "Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Austrije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši prijatelji u Austriji“, poručili su čelnici Istarske županije i gradova.

Ponovno je u srijedu upućen i apel predsjedniku Vlade Slovenije Janši da razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija. "Glavni dio turističke sezone je iza nas, te smo i po tom pitanju pokazali, da dobrom strategijom možemo osigurati sigurno okruženje kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima", navodi se u apelu.

Dodaje se da su Istarska županija, istarski gradovi i općine od prvih dana pojave epidemije COVID-19 promptno reagirali te je u Istri situacija ostala iznimno dobra. "U ime navedenog, iskreno se nadamo da ćete poduzeti potrebne korake koji će omogućiti slobodu kretanja građana na relaciji Slovenija-Istra", poručili su potpisnici apela u ime Istarske županije i istarskih gradova.


Od vikenda dijelovi Madrida ponovno u karanteni

15:15 - Neki dijelovi Madrida bit će od idućeg vikenda ponovno zatvoreni, jer je broj osoba inficiranih koronavirusom snažno porastao posljednjih dana, priopćila je u srijedu regionalna vlast Madrida. "Moramo reagirati što je prije moguće“, rekao Antonio Zapatero, član regionalne vlade zadužen za zdravstvo, na konferenciji za medije. Najavio je mjere koje će "ograničiti slobodu kretanja i susreta s drugim osobama“. Zapatero nije naveo koje će se četvrti Madrida i okolice naći pod restrikcijama, ni kakve će točno restrikcije biti uvedene. U području regije Madrida živi oko 6,4 milijuna stanovnika.

Španjolska je među najteže pogođenim zemljama koronavirusom u Europi. U posljednjih šest mjeseci zarazilo se više od 600.000 stanovnika, a više od 30.000 ih je umrlo. Od 14. ožujka do 21. lipnja bilo je na snazi izvanredno stanje tijekom kojeg su stanovnici smjeli izlaziti na ulice samo po hranu i osnovne namirnice, a postepeno im je bio dopušten odlazak na posao te kako bi se bavili sportom. Sada nema restrikcija u kretanju i putovanjima. Dopuštena su okupljanja maksimalno deset osoba.

Situacija u Madridu je posebno zabrinjavajuća jer je ondje 40 posto od ukupnog broja novooboljelih u Španjolskoj. U posljednja 24 sata koronavirus je testom dijagnosticiran kod 1207 stanovnika u glavnom gradu. Ondje se nalaze 23 žarišta virusa, a nakon što su prošli tjedan nanove otvorene osnovne škole, a ovaj tjedan i srednje, povećao se rizik od širenja virusa. U Madridu stanovnici hodaju s maskama na licima, čije je nošenje obavezno na svim mjestima. Posljednjih dana zabilježene su veće gužve na ulicama i u prometu, jer se dio stanovnika vratio s godišnjih odmora.

Španolska je u srijedu produžila zabranu turističkih dolazaka stanovnika izvan Europske unije. Mjera donesena u srpnju produžena je do 30. rujna. Do tada u Španjolsku neće smjeti ulaziti putnici bez hitnog i opravdanog razloga. Ta se mjera ne odnosi na zemlje EU-a, pa tako ni na Hrvatsku. Njome su izuzete i neke druge zemlje poput Andore, Australije, Kanade, Južne Koreje, Tajlanda, Kine, Japana, Novog Zelanda, Gruzije, Urugvaja i Tunisa.


U Francuskoj više od 80 zatvorenih škola

14:54 - Petnaest dana nakon početka školske godine sveukupno je u Francuskoj zatvorena 81 obrazovna ustanova dok desetak sveučilišta, posebice medicinski fakulteti, broje slučajeve zaraze covidom-19, objavila su danas resorna ministarstva. Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquerje kazao da je zatvoreno preko 2000 razreda, ili "oko 0,13 posto od 60.000 školskih ustanova u zemlji. "To su još uvijek male brojke. Povratak u školu se dobro odvija, najbolje moguće u uvjetima zdravstvene krize", kazao je ministar. Po njegovim riječima, u odnosu na prošli tjedan "sada imamo skoro 1200 novih slučaja covida među učenicima", podsjetivši da se razred zatvara nakon tri potvrđena slučaja.

Image
Foto: Profimedia

Ministrica visokoškolskog obrazovanja Frédérique Vidal je kazala da su na desetak sveučilišta slučajevi covida-19 uglavnom povezani s privatnim okupljanjima na studentskim večerima i u barovima. Na medicinskom fakultetu u Montpellieru potvrđeno je u utorak 60 slučajeva zaraze među studentima, a na sveučilištu u Rennesu je 43 zaraženih studenata. Prvi studentski sindikat Fage priznao je da studenti moraju biti "odgovorniji", ali je zatražio i više sredstava kako bi se nastava bolje održavala, ukazujući na problem prevelikih grupa na predavanjima. Studenti također upozoravaju na nedostatak maski i traže otvaranje centara za testiranje. U utorak je u Francuskoj zabilježeno 8000 novih slučajeva zaraze.


U BiH se pogoršava situacija

14:38 - U srijedu su u Bosni i Hercegovini potvrđena 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog stalnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebice u područjima koja granične s Hrvatskom, krizni stožer Federacije BiH odlučio je zatražiti ponovno uvođenje stanja prirodne nesreće. Nakon testiranja nešto više od dvije tisuće uzoraka, zaraza je od utorka potvrđena kod 208 osoba iz Federacije BiH te kod 74 iz Republike Srpske. Sedam zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata.

Iako je pojedinačno najveći broj zaraženih i dalje u većim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke, iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH upozorili su kako je stanje zapravo najgore u jugozapadnom dijelu zemlje. "Situacija je teška i vrlo ozbiljna u Zapadno-hercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji", kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. U tim je županijama daleko najveći broj novozaraženih u odnosu na broj stanovnika u cijeloj BiH, jer je tamo registrirano 186, odnosno 145 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Kazao je kako su razlozi za to povratak s godišnjih odmora, ali i nepoštivanje mjera entitetskog kriznog stožera, a najveći izvori širenja zaraze u kritičnim županijama su svadbe s velikim brojem gostiju, kao i činjenica da lokalne vlasti nisu poduzimale ništa da bi to spriječile i kontrolirale. Čerkez je kazao kako će se sada od vlade Federacije BiH tražiti ponovno uvođenje stanja prirodne nesreće, no to neće značiti i dodatne restrikcije, nego uspostavu mehanizma kojim će se osigurati brže i učinkovitije donošenje potrebnih odluka ubuduće. "Distanca, maska i osobna higijena ostaju glavne mjere", kazao je Čerkez dodajući kako će tako biti sve do početka uporabe cjepiva, vjerojatno iduće godine.


15 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

14:37 - Dubrovačko-neretvanska županija u zadnja 24 sata bilježi 15 novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a 23 su izliječene, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima je šest osoba iz Dubrovnika, po tri muške i ženske osobe od kojih dvojica muškaraca i tri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Na virus su pozitivne i muškarac te dvije žene iz Metkovića, od kojih jedna žena ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivan je i muškarac iz Korčule kojem je epidemiološka obrada u tijeku, kao i pet osoba koji nemaju prebivalište u županiji, a nalaze se u Dubrovniku. Umrla osoba je 1958. godište iz Dubrovnika. Među 23 izliječene osobe njih 17 je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te jedna iz Slivnog. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 555 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, ukupno 74 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.333 uzoraka brisa.


Šest novih slučajeva u Šibensko-kninskoj županiji

14:33 - Na području Šibensko-kninske županije šest je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije. Tri su s prebivalištem u Drnišu, a dvije iz Knina. U Drnišu boravi i jedna novooboljela osoba koja ima prebivalište na području druge županije. U posljednja 24 sata testirane su 83 osobe. Trenutno je 41 aktivan slučaj oboljenja, a pet se osoba liječi u šibenskoj bolnici.


Gotovo polovica Rusa se ne misli cijepiti

14:25 - Rusija je danas potvrdila 5670 novih infekcija koronavirusom, čime je službeni broj slučajeva u zemlji porastao na 1.079.519. Ruski zdravstveni službenici predložili su neisplatu naknade za koronavirus liječnicima ako se odbiju cijepiti protiv virusa. Gotovo polovica Rusa kaže da se nikada neće cijepiti protiv koronavirusa bez obzira na zemlju u kojoj se proizvodi, pokazalo je istraživanje koje je u petak citirala web stranica RBC news, prenosi The Moscow Times.

Image
Foto: Profimedia

Nogometni klubovi zbog koronavirusa izgubili 14 milijardi dolara

14:19 - Globalna pandemija koronavirusa koštala je nogometne klubove u svijetu oko 14 milijardi dolara ili oko trećinu njihove ukupne vrijednosti, objavio je Međunarodni nogometni savez (FIFA). Posebno tijelo FIFA-e došlo je do tog iznosa, u suradnji s mnogobrojnim stručnjacima, koji su ukupnu vrijednost klubova na svijetu procijenili između 40 i 45 milijardi dolara. Iz FIFA-e upozoravaju da se gubitak od 14 milijardi odnosi na trenutno stanje, dok će gubitak biti i veći ako se pandemija nastavi.


4 nova slučaja u Međimurju

14:07 - Od jučer testiranih osoba , 4 je pozitivno i 1 osoba koja se samo administrativno vodi u Međimurskoj županiji, a boravište ima u drugoj županiji. Danas do 11h testirano je 147 osoba i svi su uzeti uzorci u obradi. Do sada je ukupno testirano 5281 osoba. Trenutno je aktivnih 21 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus te je 108 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).


Osam novih slučajeva u Krapinsko-zagorskoj županiji

14:04 - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 8 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Općine Bedekovčina (5), Grada Krapine (1), Općine Lobor (1) i Općine Sveti Križ Začretje (1). Od 8 novooboljelih, 5 osoba su poznati kontakti koji su bili u samoizolaciji. U istom je razdoblju pristiglo 88 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 83 uzoraka. Ozdravila je 1 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 55. U samoizolaciji se nalazi 301 osoba, javlja županijski stožer civilne zaštite.


Berlusconi se bojao da neće preživjeti covid-19

13:54 - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u intervjuu danas da se bojao da će umrijeti od covida-19 i da se još osjeća jako umorno i iscrpljeno. „Sve me boljelo, nisam mogao biti u istom položaju dulje od minute. Bojao sam se da neću preživjeti”, rekao je 83-godišnji Berlusconi za Corriere della Sera.

Berlusconi je proveo više od tjedan dana u bolnici San Raffaele u Milanu, gdje mu je dijagnosticirana upala pluća povezana s covidom-19. Otpušten je u ponedjeljak i oporavak nastavlja kod kuće. „Prvih dana u bolnici bojao sam se za svoj život, da”, rekao je. „Moj savjet svim pacijentima je: nemojte se prepustiti, nikada nemojte izgubiti nadu da ćete ozdraviti. Covid se može pobijediti”. „Osjećam se jako umorno, iscrpljeno. Takav je covid. Ali uspio sam svladati taj teški izazov i zato sam sretan”. Potvrdio je da je dio njegove obitelji, uključujući unuke, zaražen, ali nemaju ozbiljne simptome i svi se oporavljaju.


14 novozaraženih u Broskoj-posavskoj županiji

13:30 - U posljednja 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Petero novooboljelih je iz Slavonskog Broda, po dvije osobe su iz Nove Gradiške i općina Bebrina i Donji Andrijevci te po jedna osoba u općinama Rešetari, Gornja Vrba i Vrpolje, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

16.09.2020., Zagreb -Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Stampar nema guzve i manje se testira.

19 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:53 - Od ukupno pristigla 252 nalaza (dio od ponedjeljka i utorak, Ogulin-22) u Karlovačkoj županiji imamo 19 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 i epidemiološka obrada je u tijeku. Većina oboljelih su kontakti već ranije oboljelih osoba te su se nalazili u samoizolaciji, a za ostale je epidemiološka obrada u tijeku. Troje ih je iz Slunja, jedna osoba je iz Duga Rese i 15 iz grada Karlovca. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 230 osoba. U samoizolaciji se nalazi 209 osoba


23 nova slučaja u Osječko-baranjskoj županiji

12:51 - Za nove 23 osobe u zadnja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji, među njima i po jednom učeniku osnovne i srednje škole te djelatniku srednje škole, čiji se kontakti obrađuju. Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako je, od 320 testiranih, zaraza covidom-19 utvrđena kod osam osoba s područja Osijeka, pet sa šireg područja Đakova, četiri iz Čepina, dvije iz općine Semeljci te po jednoj iz Belog Manastira, Viškovaca, Popovca i Bilja.

U jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi zabilježen je po jedan zaraženi učenik te jedan zaraženi djelatnik u srednjoj školi. Trenutno je u osječkom KBC-u hospitalizirano 19 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je 11 s područja Osječko-baranjske županije, dok ih je osam iz susjednih županija. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 277 osoba, kažu u Stožeru.


Kina obustavila uvoz mesa iz još jedne američke tvornice

12:22 - Kina je obustavila uvoz mesa peradi američkog proizvođača OK Foodsa u saveznoj državi Arkansas, zbog potvrđene zaraze koronavirusom među radnicima, objavilo je udruženje američkih izvoznika nesa peradi i jaja.


U Sloveniji rekordan broj novozaraženih

11:51 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata, uz 3123 testiranja, potvrđena 123 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je rekordan broj od početka epidemije, objavila je u srijedu slovenska vlada. Zadnjih tjedana broj novih zaraza u stalnom je porastu, a vlada je najavila da zbog sve većeg broja hospitaliziranih očekuje preustroj bolnica i otvaranje još jedne, četvrte Covid bolnice, oko čega u pripreme u tijeku. Za razvoj epidemije i njenu kontrolu kritična će biti iduća dva tjedna, izjavio je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema podacima njegova ministarstva, trenutno je 975 aktivnih slučajeva, od čega je u bolnicama 61 oboljeli, što je vrlo veliko povećanje u odnosu na prošli tjedan. U zadnja 24 sata najviše novozaraženih, njih 18, otkriveno je u Ljubljani, 15 u Rogaškoj Slatini te 10 u Mariboru. Glasnogovornik vlade Jelko Kacin izjavio je dan ranije da Slovenija, ako stanje ostane ovakvo, ima dovoljno respiratora za sve bolesnike, istaknuvši da brojke novozaraženih pokazuju da se situacija s epidemijom ne popravlja te da se i dalje treba strogo držati propisanih epidemioloških mjera i restrikcija.

Voditeljica vladina stručnog tima Bojana Beović rekla je dan ranije za Slovensku televiziju da je broj potvrđenih infekcija na 100.000 u zadnjih 14 dana prešao 40, te da je epidemija "u opsežnom zamahu", a da je osobito brine sve veći broj hospitaliziranih pacijenata i onih koji su na respiratoru. Žarišta zaraze su privatne zabave, radna mjesta i škole, dodala je te istaknula posebno druženja u lokalima, zbog čega epidemiolozi vladi predlažu ograničenje rada gostionica i lokala u kasne noćne sate. Ona je pozvala medije da svakodnevno konkretno informiraju građane kako se zaštititi i koje mjere trebaju primjenjivati, istaknuvši da je važno da se propisane mjere dosljedno provode, za što se treba pobrinuti i država.


16 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

11:50 - Novih je 16 pozitivnih na koronavirus na području Požeško-slavonske županije. Na tiskovnoj konferenciji Županijskog stožera ukazuju o neodgovornosti većeg broja osoba. Župan Tomašević se posebno osvrnuo na situaciju u školama i i naglasio da ako ne budemo odgovorni da će sve teže te da je već sad 5 razreda s koji su u samoizolaciji. Dr. Ante Vitalija, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije naglasio je kako uz 16 novozaraženih osoba na području Požeško-slavonske županije da je trenutno 9 hospitaliziranih osoba te da je i 490 onih koji su u samoizolaciji. Epidemiolog Vitalija izražava zabrinutost i zbog prikrivanja onih koji su bili u kontaktu s pozitivnim osobama osuđujući takvo ponašanje pozivajući sve na poštivanje propisanih epidemioloških mjera jer je situacija dosta ozbiljna. Također je naglašeno kako će se predložiti produžavanja propisanih mjera, javlja Požega.eu.


Rusija će prodati 100 milijuna doza cjepiva Indiji

11:37 - Ruski državni investicijski fond postigao je dogovor o prodaji 100 milijuna doza ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnik-V, farmaceutskoj kompaniji u Indiji, rekao je izvor blizak sporazumu u srijedu, piše Reuters. Očekuje se da će uslijediti klinička ispitivanja ruskog cjepiva u Indiji te da će biti provođena zajedno s indijskom firmom koja je kupac cjepiva, navodi izvor. Ispitivanja i dogovor o opskrbi ovise o odobrenju indijskih regulatornih tijela.

Ruski državni investicijski fond već je postigao sporazume o opskrbi ruskim cjepivom s Kazahstanom, Brazilom i Meksikom. Također je prethodno postignut sporazum o partnerstvu u proizvodnji 300 milijuna doza cjepiva Sputnik-V u Indiji. Fond će kasnije u srijedu objaviti ime tvrtke, rekao je izvor. Ruski Sputnik-V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Velika klinička ispitivanja, odnosno fazu III., s najmanje 40 tisuća sudionika, Rusija je pokrenula 26. kolovoza, ali ispitivanja još nisu završena.


27 novozaraženih u Zagrebu

11:27 - U Gradu Zagrebu detektirano je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za novinare. Testirano je preko 800 osoba. Od 27 novih, 13 su kontakti ranije zaraženih. Zabilježena su i dva pozitivna učenika iz 2 škole. Ukupno su 44 učenika i jedan nastavnik zbog toga u samoizolaciji.


11 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:07 - U Zadarskoj županiji 11 je novozaraženih osoba koronavirusom, a ukupno je aktivno 189 slučajeva, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite. Među novozaraženima sedam je žena i četvorica muškaraca, na području Zadra četvero, u Poličniku troje, u Pakoštanima dvoje te po jedna osoba u Sukošanu i na otoku Viru. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 531 osoba, a završio je za njih 7126. Na Covid odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 14 pacijenata, a od toga ih je dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici evidentirali su jedno kršenje samoizolacije.


5 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:06 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata pet (5) je novooboljelih osobe od covida-19. 3 oboljele osobe su s područja grada Otočca te 2 s područja grada Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 116 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 48 aktivnih slučaja, 67 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.


Kina cijepila na desetke tisuća ljudi

10:52 - Kina cijepi desetke tisuća svojih građana eksperimentalnim cjepivom protiv novog koronavirusa te je privukla pažnju međunarodne javnosti usprkos zabrinutostima stručnjaka glede sigurnosti cjepiva koja nisu prošla uobičajene faze ispitivanja. Kina je u srpnju pokrenula hitan program razvoja cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 i nudi tri ekperimentalne doze koje razvijaju laboratorij državnog farmaceutskog giganta China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech izlistan na američkoj burzi. Četvrto cjepivo, iza kojeg stoji CanSino Biologics, kineska je vojska odobrila za upotrebu još u lipnju.

Peking nije objavio podatke o primjeni cjepiva na ciljane skupine u zemlji, poput medicinskog osoblja, transportnih radnika i radnika koji rade na tržnicama hrane. Kineska grupacija Sinopharm, koja razvija dva cjepiva, i Sinovac su potvrdili da je do sada cijepljeno najmanje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Sinopharm je priopćio da je isporučio stotine tisuća doza jer jedno od njihovih cjepiva podrazumijeva dvije ili tri doze da bi se osoba smatra cijepljenom. Među cijepljenima su izvršni direktori Sinovaca i Sinopharma, šef vojnog odjela za medicinska istraživanja te stručnjakinja za biosigurnost u Kineskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (CDC) Guizhen Wu. "Do sada, od onih koji su cijepljeni, nitko nije obolio. Nismo zabilježili nikakve neželjene nuspojave", kazala je i dodala da će barem jedno od cjepiva biti potpuno spremno za javnu upotrebu do studenoga.


6 novih slučajeva u Zagrebačkoj županiji

10:26 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva koronavirusa, a izliječeno je 15 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Od novooboljelih dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s privatnom proslavom, jedan sa zarazom u zdravstvenom sustavu, dok je za dva slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 58 osoba. U samoizolaciji je jedan razred OŠ Rugvica zbog pozitivnog učenika te jedna vrtićka skupina u vrtiću Velikoj Gorici zbog pozitivne odgajateljice. Epidemiološka obrada je u tijeku. Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirane su 623 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 435 osoba, a 13 ih je umrlo. Trenutno je aktivno 175 slučajeva.


13 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:12 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 13 je novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Petero novooboljelih osoba je s područja Bjelovara, troje iz općine Rovišće, po dvoje iz Daruvara i općine Đulovac te jedna osoba iz Velike Pisanice. Među novooboljelima je jedan učenik koji je pohađao nastavu u Osnovnoj školi Rovišće, zbog čega je u samoizolaciji jedan razred i četvero nastavnika, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


71 novi slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:11 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 679 obrađenih testova danas je 71 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 32, Dugopolja 2, Imotskog 1, Kaštela 2, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Omiša 3, Otoka 1, Segeta 1, Selca 2, Sinja 11, Solina 7, Supetra 5 i Trilja 1 osoba. Jedna je osoba preminula.


Zekanović: 'Bit ću solidaran i nositi masku'

10:09 - Iako je prebolio zarazu koronavirusom pa, kako ističe, više nikoga ne može zaraziti, Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) poručio je danas da će biti solidaran te i dalje nositi zaštitnu masku, koja je u Sabornici obvezna. "Masku nosim uredno, a uz zastupnički, odnedavno imam i imunitet na koronavirus, ne mogu nikoga zaraziti, niti mogu biti zaražen, pa bih volio da se odluka o nošenju maski promijeni, na način da je svi koji su preboljeli zarazu i imaju antitijela ne moraju nositi", rekao je Zekanović prije početka saborskog "aktualnog prijepodneva".

Drago mi je da ste ozdravili i vratili se, ali molim Vas da, dok vrijede ovakva pravila, ako ni iz čega drugoga, onda iz solidarnosti, nosite masku. Nosim je i ja iako sam iza pleksiglasa, odgovorio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ok, ako je iz solidarnosti, bit ću solidaran dok vrijede ovakva pravila, uzvratio je zastupnik.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj je 280 novozaraženih, 6 je preminulo

10:00 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 280 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2103. Među njima je 293 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 20 pacijenata. Šest osoba je preminulo. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14029 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 236 preminulo, a 11690 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8505 osoba. Do danas je ukupno testirano 236 938 osoba, od toga 6353 u posljednja 24 sata.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.


Osam novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:37 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je osam novih pozitivnih osoba, a jedna je osoba preminula, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Troje novooboljelih je iz Vukovara, dvoje iz Vinkovaca te po jedna osoba iz Bošnjaka, Gradišta i Borova.


11 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:13 - Primorsko-goranska županija danas bilježi 11 novozaraženih osoba pozitivnih na koronavirus. Šestero su kontakti ranije oboljelih osoba, a dvoje ih je povezano s već poznatim žarištima zaraze. Za preostalo troje novoobljelih se još utvrđuje izvor zaraze i kontakti.


Dugoročne posljedice covida-19 su još nepoznate

9:11 - Potencijalno dugoročne posljedice covida-19 još uvijek nisu poznate, osobito kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Ženevi. "Znamo da se djeca i adolescenti mogu zaraziti i da mogu zaraziti druge. Znamo i da ovaj virus može biti smrtonosan za djecu, no i da ona obično obolijevaju od blažeg oblika bolesti. Istaknuo bih da je vrlo malo teških i smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 među djecom i adolescentima", rekao je prvi čovjek WHO-a, a prenosi Tass. "Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da je manje od deset posto registriranih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda bolesti uočeno među osobama mlađim od dvadeset godina.“

Dodao je da je u svakom slučaju potrebno provesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolijevanja od težih oblika covida-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima. Istaknuo je da potencijalno dugoročne posljedice na zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvijek nisu poznate. I premda djeca uglavnom ne obolijevaju od težih oblika covida-19, ona pate na druge načine, rekao je Ghebreyesus. U mnogim zemljama je rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja cijepljenje poremećen u vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom na činjenicu da milijuni djece širom svijeta mjesecima nisu pohađali nastavu, pojasnio je direktor WHO-a. On smatra da bi, usred iznimno teških posljedica za djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebala biti posljednja opcija. Ako vlasti neke države i donesu takvu odluku, ona bi trebala biti privremena te bi se trebala uvoditi na lokalnoj razini i u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih. Sigurnost djece u školskim ustanovama nije samo zadaća škola, vlada ili obitelji, ona je istodobno zadaća svih nas, istaknuo je Ghebreyesus.


Tri nova slučaja u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:04 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobeod zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Popovače, jedna osoba s područja grada Petrinje,te jedna osoba s područja općine Lekenik.


SAD bi mogao imati cjepivo za nekoliko tjedana?

8:55 - Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da bi SAD moga imati cjepivo za tri ili četiri tjedna, dok neki američki javnozdravstveni dužnosnici apeliraju na oprez zbog ubrzanog postupka. Trump je, govoreći za ABC, branio svoju ulogu u odgovoru na koronavirus te je kazao da će cjepivo biti spremno za distribuciju do predsjedničkih izbora 3. studenog. "Vrlo smo blizu dobivanja cjepiva", rekao je. "Ako želite znati istinu, prethodnoj administraciji trebale bi možda godine da razviju cjepivo zbog Agencije za lijekove (FDA) i svih odobrenja. Mi dobivamo cjepivo za nekoliko tjedana... Moglo bi biti tri tjedna, četiri tjedna", kazao je.

Ranije je ovoga mjeseca Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, rekao za CNN kako većina stručnjaka vjeruje da će cjepivo biti gotovo do studenog ili prosinca. "Moguće je imati cjepivo i do listopada, ali mislim da to nije vjerojatno", rekao je Fauci. Drugi stručnjaci navode da znanstveno kredibilno cjepivo neće biti dostupno do početka 2021. Trump je odgovarao na pitanja gledatelja i voditelja ABC-a Georgea Stephanopoulosa u gradskoj vijećnici Philadelphije. Kazao je kako je njegova odluka o zabrani putovanja iz Kine i Europe u SAD spasila tisuće, ako ne i milijune života.

Također je branio Amerikance koji se protive nošenju maski te je kazao da su i eksperti poput Faucija mijenjali svoje mišljenje o toj problematici tijekom krize. Gotovo 6,6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u SAD-u, daleko najviše na svijetu, uz gotovo 195 tisuća smrtnih slučajeva. Trump je rekao da SAD ima toliko slučajeva zato što testira više nego druge zemlje. Upitan o izjavama, s početka pandemije, kada je umanjivao opasnost od koronavirusa i govorio da će virus nestati, Trump je odgovorio da nije umanjivao opasnost. "Nisam umanjivao, zapravo, na mnogo načina sam uvećavao, što se tiče djelovanja. Moje je djelovanje bilo vrlo snažno", rekao je Trump.


Nema novozaraženih u Istri

8:37 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 236 uzoraka briseva (106 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 46 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 288 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Trump vjeruje da bi virus otišao i bez cjepiva

8:36 - Američki predsjednik Donald Trump nastavlja tvrditi da će koronavirus "nestati", tvrdeći da bi mogao nestati bez cjepiva. Trump je također rekao da razvoj imuniteta krda može pomoći da se bolest izgubi, a neki su liječnici, uključujući Scotta Atlasa, zagovarali tu strategiju. “Ne želim biti neiskren. Ne želim da ljudi paničare i bit ćemo u redu. Bit ćemo u redu i to će nestati, a vjerojatno će sada otići puno brže zbog cjepiva. Prošlo bi bez cjepiva, George, ali puno će brže nestati s cjepivom ”, rekao je Trump. „I razvit ćeš, razvit ćeš krdo, poput mentaliteta krda. Bit će razvijeno krdo i to će se dogoditi, to će se sve dogoditi, ali s cjepivom mislim da će vrlo brzo nestati ”, rekao je Trump, javlja CNN.


Dva nova slučaja u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:25 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je osobama mlađe životne dobi s koprivničkog područja. Šest osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 29 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 194 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 104 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


U Indiji više o pet milijuna zaraženih

8:23 - Broj potvrđenih infekcija koronavirusom u Indiji premašio je pet milijuna, te je tako druga zemlja na svijetu nakon SAD-a po broju zaraženih. Čini se da se virus širi mnogo brže u Indiji nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a dnevni slučajevi prešli su 90.000 tijekom pet dana do utorka. Više od 80.000 oboljelih je umrlo, dok dolaze izvještaji o nestašici kreveta za intenzivnu njegu i opskrbu kisikom. Ali stopa smrtnosti niža je nego u mnogim zemljama s velikim brojem slučajeva. Porast zaraza dolazi dok vlada nastavlja ukidati ograničenja i mjere u cijeloj zemlji kako bi pokušala potaknuti gospodarstvo koje je izgubilo milijune radnih mjesta od početka epidemije, javlja BBC.

Image
Foto: Profimedia

A medical worker collects a swab sample from a man for a Rapid Antigen Test (RAT) for the Covid-19 coronavirus, at a government health center in New Delhi on September 16, 2020. India's total coronavirus cases passed five million on September 16, health ministry data showed, as the pandemic extends its grip on the vast country at an ever-faster rate.,Image: 558197314, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Tišim govorom raspršuje se manje virusa

8:01 - Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici. Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvdre znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta. "Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje 'tihih zona' u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama", napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima. Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica. "Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom", kazao je glavni autor studije William Ristenpart. "Napučena, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojemu nema mnogo ljudi, ali se ondje nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju".


UN-ova Opća skupština planira summit o pandemiji do kraja godine

7:01 - Opća skupština Ujedinjenih naroda planira do kraja prosinca u New Yorku održati sastanak na vrhu na temu pandemije covida-19, uz fizičku prisutnost, rekao je u utorak novi predsjednik tog tijela Volkan Bozkir. Taj bivši turski ministar rekao je na tiskovnoj konferenciji da je ovo izvanredno zasjedanje skupštine predviđeno u "prvom tjednu studenog". Diplomati kažu da se nekoliko zemalja nedavno ipak nije složilo s tim nadnevkom, ocijenivši da je prerano za takav skup dok svijet, napose Sjedinjene Države, nastavlja borbu sa širenjem bolesti a da je nije stavio pod kontrolu.

U razgovorima koji se trenutačno vode spominje se prvi tjedan prosinca, doznaje se od istog izvora. Volkan Bozkir, koji predlaže što brži povratak na fizičke sastanke u UN-u, koji je u ožujku uglavnom prešao na videokonferencije, misli da se ovaj sastanak o covidu trebao održati čak "u lipnju". "Politički tempo je važan. Kad ne napraviš stvari na vrijeme gubiš vezu između tog sastanka i ljudi koji s njega očekuju rezultat", obrazložio je. "Dok god zdravstveni uvjeti budu dopuštali, planiram fizički dolazak na zasjedanje Opće skupštine", rekao je također njezin predsjednik, požalivši što nijednom dužnosniku nije odobreno da idući tjedan osobno sudjeluje na UN-ovu velikom godišnjem diplomatskom skupu.

"U našem diplomatskom poslu nema alternative za osobni susret jer se samo tako može ostvariti dugoročno razumijevanje stajališta drugih i postići nagodbe", istaknuo je. Dodao je da je desetak predsjednika država, pa tako i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavilo svoj fizički dolazak idućeg tjedna u UN gdje će održati govor. Uvođenje dvotjedne karantene u SAD-u za dužnosnike koji žele doći "priječi njihov fizički dolazak", požalio se. Volkan Bozkir je dodao da ne zna hoće li američki predsjednik Donald Trump, koji je ljetos izrazio želju da idući tjedan dođe u New York, biti iznimka.


Europa je na prekretnici zbog porasta broja zaraženih koronavirusom

7:00 - Europa je na prekretnici u borbi s koronavirusom zbog porasta broja zaraženih, početka školske godine i dolaska jeseni, upozorio je u utorak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije. Vrijeme je da prekinemo "lov na fatamorganu" i donesemo teške odluke kako bismo zaštitili najranjivije i omogućili da djeca idu u školu, pa i po cijenu neizbježnih žrtava, rekao je ravnatelj za krizne situacije WHO-a Michael Ryan. "U Europi će se ljudi uskoro početi vraćati u zatvorene prostore. Infekcijski pritisak će se pojačati", rekao je Ryan na virtualnoj tiskovnoj konferenciji. Moraju se načiniti ustupci kako bi mladi i stariji sudjelovali u društvenom životu, istaknuo je. "Jedini način je da odrasli održavaju dovoljan razmak i tako pomognu da se smanji broj zaraženih". "Što je važnije: povratak naše djece u školu ili otvaranje noćnih klubova i barova?", upitao je.

WHO je u petak prijavio dosad najveći broj novozaraženih u jednome danu, 53.873 slučaja. Maria Van Kerkhove, zadužena za upravljanje covidom-19 u WHO-u, ocijenila je da se porast broja zaraženih u Europi dijelom može pripisati povećanom testiranju i praćenju. No, upozorila je, "bolest je sada ponegdje dosegnula višu razinu nego što je bila u travnju i u svibnju. Taj zabrinjavajući trend možemo sa sigurnošću potvrditi", rekla je na istoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali WHO, UN-ova organizacija za školstvo, znanost i kulturu (UNESCO) i UN-ov Fond za djecu (UNICEF) a koja je bila posvećena povratku djece u školu.

Ryan i Van Kerkhove su objavili aktualizirani vodič o zdravstvenim mjerama za suzbijanje covida-19 u školama. "Ne postoji nulta stopa opasnosti", istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nakon devetomjesečne krize imamo jasniju sliku o tome kako novi koronavirus djeluje na djecu, premda na mnoga pitanja još nemamo odgovora, rekao je. Udio mlađih od 20 godina u ukupnom broju zaraženih manji je od 10 posto a među umrlima ih je manje od 0,2 posto. Škole se ne trebaju zatvarati, osim "u krajnjem slučaju", na područjima gdje se koronavirus naglo širi, ocijenio je. Direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay istaknula je da se polovina djece školske dobi u svijetu još nije vratila u klupe i da se 11 milijuna djevojčica možda uopće neće vratiti u školu.


Roditelji u Bugarskoj prosvjeduju protiv nošenja maski u školama

Jučer - Početak nove školske godine u Bugarskoj, nakon šestomjesečne karantene, bio je obilježen prepirkom o nošenju maski i posebno namijenjenim izolacijskim prostorijama. Nova školska godina počela je u utorak s provjerom temperature svih 700 tisuća učenika, dok su se proslave u školskim dvorištima održale u skladu s epidemiološkim mjerama. Zasad će samo oko 300 učenika učiti od kuće na zahtjev svojih roditelja, rekao je ministar obrazovanja Krasimir Valčev.

U ovom istočnoeuropskoj zemlji, zaštitne maske ne moraju se nositi u razredima, no obavezne su u hodnicima. Bijesni roditelji koji su tražili slobodu odlučivanja o tome kada će i hoće li njihova djeca nositi maske, prosvjedovali su ispred ministarstva obrazovanja u Bugarskoj. Uspostava izolacijskih soba - gdje učenici koji imaju groznicu ili druge simptome covida-19 moraju boraviti dok po njih ne dođu roditelji - također je kod nekih izazvala ogorčenost. Roditelji se žale da bi izolacijska soba mogla izazvati osjećaj krivnje među učenicima koji završe unutra. U zemlji koja s blizu 7 milijuna stanovnika, u utorak su zabilježena 4402 aktivna slučaja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo