NEKI NOVI POTICAJI / Na OPG-ovima više nećemo gledati samo traktore, stoku i njive: Stižu frizeraji i restorani

Došli ste kupiti jaja ili med pa zašto ne biste sredili i frizuru i nokte - ideja je to iz Tolušićeva Ministarstva

21.2.2019.
18:30
VOYO logo

Poljoprivrednici u Slavoniji šire svoju djelatnost - uz njihove kuće u kojima možete kupiti jaja, med ili kulen uskoro će niknuti pansioni, restorani i frizerski saloni.

Sve što trebaju napraviti jest imati kreativnu ideju i prijaviti se za mjeru Ministarstva poljoprivrede kako bi dobili nepovratnih 50.000 eura. Ako godina možda i nije bila dobra za kukuruz ili pšenicu, možda je dobra za novu frizuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se suprug vraća traktorom s oranice, Ana Bošnjaković na svom OPG-u u Nijemicima uređuje salon za friziranje i uljepšavanje: "Na jednoj strani imat ćemo stol i stolice kao čekaonicu, a uz izlog bit će mjesto za šminkanje i za ugradnju noktiju".

Povukla je, naime, bespovratnih 50.000 kuna iz europskih fondova pa sada, nakon što je cijeli život u ratarstvu, može na svom obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu ispuniti san kroz dodatnu, nepoljoprivrednu djelatnost: "To je frizerstvo, a uz to, da malo bude opširnije bit će šminkanje i ugradnja noktiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana će u salonu zapošljavati još dvije osobe, pa i resorni ministar Tomislav Tolušić poziva poljoprivrednike da iskoriste ovu mjeru: "Udružujte se, radite zajedno, nemojte biti svaki na svoju stranu rogat kao što po naravi svi jesmo i možemo raditi ovu priču''.

A Stjepan Brčić, također OPG-ovac iz Vrbanje, provest će dan sadeći pšenicu i repu, ali i on će uskoro na traktor: "Odlučio sam proširiti djelatnost na komunalne poslove'' …zamijeniti ralicom i krenuti u razgrtanje snježnih ulica i pristupnih cesta koje vode do oranica. Kroz istu je mjeru kupio strojeve za čišćenje ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cisterna koja će voziti vodu. 5.000 litara. Četku za pranje ceste koja će moći kad se iznese blato, da me netko zovne ili ja sam za sebe da očistim pa da nemamo problema s policijom", kaže Stjepan.

I poziva sve poljoprivrednike koji su po struci još i bravari, mehaničari, ugostitelji, strojari da im se pridruže njihovim nepoljoprivrednim zanimanjima jer "jako malo ima majstora koji mogu to raditi''. ''Koristio bih njihove usluge'', kaže Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na OPG-ovima više nećemo gledati samo traktore, stoku i njive, a kad pitamo majstora Luku Bujića hoće li i on ovdje na frizuru, on odvraća: ''Najvjerojatnije. Jer to će biti jedini frizerski salon. Nema drugoga''.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo