Na kolege i pjevače potrošila 13 milijuna kuna!

Isplatnice iz crnog fonda blagajnica HDZ-a Branka Pavošević zakopala je u vrtu.

11.9.2011.
11:18
VOYO logo

Pokažu li se nakon provjera i ispitivanja drugih svjedoka tvrdnje blagajnice HDZ-a Branke Pavošević točnima, to će biti prvi dokaz da je HDZ predsjedničku kampanju vodio s nelegalnim sredstvima. No, ujedno bi to trebao biti i presudni element za otvaranje kaznenog postupka protiv HDZ-a kao pravne osobe.

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, Pavošević je USKOK-u detaljno obrazložila svaku iskopanu isplatnicu na kojoj je navedeno ime osobe kojoj se novac isplaćuje, iznos te u većini slučajeva i datum isplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svih tih 13 milijuna kuna, prema tvrdnjama Pavošević, otišlo je na financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2004. i 2005. godine te za njezinu kampanju u 1. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore 2007. godine. U vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine u HDZ-u su tvrdili da su u prvom krugu, primjerice, na kampanju Jadranke Kosor potrošili 4,2 milijuna kuna, no neovisne su procjene govorile o 12 milijuna. Pavošević je vodila računovodstvo HDZ-a do 2009., a privedena je sredinom srpnja ove godine zbog istrage o Fimi mediji.

Bivša blagajnica HDZ-a odlučila je o svemu progovoriti USKOK-u, pa je priznala i da je dokumentaciju o inkriminirajućem poslovanju HDZ-a zakopala u blizini štale koja je bila u vlasništvu njezinih pokojnih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Pavošević je, piše Večernji list, predala isplatnice za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor, među ostalim, na ime Antuna Vrdoljaka u ukupnom iznosu od 1,1 milijun kuna, fotografu Damiru Hoyki u iznosu od 12.000 eura, a pjevačima Ivani Kindl i Jacquesu Houdeku isplatila je 10.500 kuna. Priznala je da je na te uplatnice naknadno dopisala ''Kosor'', ''predsjednička'' i ''kampanja Kosor'' te da su pisane na dan kad je to na njima i navedeno i da su ih potpisale osobe na koje glase.

Svrhu isplate upisivala je tek naknadno zato što je navodno strahovala od gubitka posla nakon što je Mladen Barišić, blagajnik HDZ-a, uhićen zbog afere Fimi media. Zato je i odlučila skriti dokumentaciju o crnim isplatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dvije uplatnice koje glase na Antuna Vrdoljaka nema datuma, a Pavošević tvrdi da je iznos od milijun, a zatim i od 100.000 kuna tom redatelju isplaćen u kampanji Jadranke Kosor za predsjedničke izbore 2004./2005., te da je Vrdoljak te isplatnice potpisao i preuzeo iznose navedene na njima.

Na tim isplatnicama mogu se vidjeti i imena poput Ratka Mačeka, Darka Milinovića, Biance Matković, Miroslava Škore...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201107150366006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo