kralježnica hrvatskog turizma / Na Jadranu više Nijemaca nego Splićana: Donosimo profil naših najvjernijih gostiju

U Hrvatskoj se odmara daleko najviše Nijemaca, njih oko 372 tisuće. To je preko 100 tisuća više nego Slovenaca i Hrvata

23.7.2018.
22:39
VOYO logo

Na osnovu ovih gužvi oko Splita moglo bi se zaključiti da smo opet na pragu jedne rekordne sezone, ali nije baš tako. U prvoj polovici  srpnja nisu se ponovili prošlogodišnji, spektakularni turistički dolasci. Stiglo je čak 165 tisuća turista manje nego lani a čak se i sada u hotelima i obiteljskom smještaju bez teškoća može naći slobodnih kreveta. Kao i obično najviše nam je zasad stiglo Nijemaca. 

U Hrvatskoj ih je u ovom trenutku  dvostruko više nego Splićana, čak i sa ovima u Zagrebu. 372 tisuće, najviše iz Bavarske i južnih pokrajina kojima smo najbliža auto destinacija. Obzirom da su nam to najbrojniji i najvjerniji gosti red je da ih i upoznamo. Oni. Baš oni, Nijemci, su kralježnica hrvatskog turizma. Nieferi već znaju svaku uvalu i svaki kamenčić svog Poreča jer ovdje ljetuju od 1971 godine. Gerald i njegova supruga su tu već veterani, njegov sin je u Hrvatskoj proplivao, a isto mogu reći i za psa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz malo kruškovca će im ionako lijep godišnji odmor biti još i ljepši. A obzirom da su u Hrvatskoj već 38. put vrijedi čuti i što ih smeta. "Čini mi se da se kvaliteta osoblja malo smanjila. Kao da danas sve rade na brzinu", priča Gerald Niefer.

Trenutačno se u Hrvatskoj odmara daleko najviše Nijemaca, njih oko 372 tisuće. To je preko 100 tisuća više nego Slovenaca i Hrvata, a gotovo tri puta više od Austrijanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječno na dan potroše 75 eura, što je petnaestak eura više nego što u džep posegnu Hrvati i Slovenci, ali osjetno manje od Skandinavaca i gotovo dvostruko manje od Britanaca koji troše 138 eura.

Ali - Nijemci su nam najvjerniji gosti. Gotovo svaki treći ispitani u Hrvatskoj je bio šest ili više puta. Obitelji Petras iz Kolna ovo je sedmi put. Malo se opuštaju uz pikado, ali već rade planove za ostatak odmora. Sviđa im se ono što o Brijunima vide na brošurama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova zemlja je prekrasna. Bilo bi lijepo kad bismo mogli pola godine živjeti ovdje, a pola godine u Njemačkoj. Jednom kad čovjek dođe ovdje, poželi se vratiti", priča Laila Petras.

Sad ćemo od njih samih čuti i što se Nijemcima u hrvatskom turizmu ne sviđa. Jako konkretno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj nedostaje umaka. Meso se poslužuje s...kako se zove... s ajvarom. U Njemačkoj puno kuhamo s umacima, pa hrana nije tako suha. Kontejneri sa smećem su očaj. Pored njih se ne može prolaziti. Zar se tu ne može nešto popraviti?", pita Laila Petras.

"Prometne gužve. Vozim auto, pa znam. Izvan Splita je još u redu, ali u gradu je jako teško", kazala je Yasin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji njemačke turiste poznaje u dušu jer ih i sam godinama dovodi, iz agencije u Minhenu nam pojašnjava kako Nijemci nisu škrti - nimalo, ali paze na svoj novac. "Oni koriste za to izraz abcokn, što bi mi rekli oderati. Uzeti na nekorektan način novce. Tu bi vas upozorio da se tu ne radi o velikim sumama. Nijemac je alergičan na svaki pokušaj da ga se pokuša prevariti", objašnjava Selimir Ognjenović, vlasnik turističke agencije.

Nijemci s udaljenog sjevera zemlje, ove su godine ipak došli u nešto manjem broju jer mnogi su se odlučili letjeti u jeftinu Tursku, Tunis i Egipat. Međutim, od idućeg vikenda masovno stižu najzahvalniji gosti s juga Njemačke. Bavarci i oni iz pokrajina Hessen i Baden-Wurtenberg. Turisti koji nikad nisu zakazali u razgledavanju naše obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Werneri su u Splitu od Grgura Ninskog poželjeli da im da zdravlja da se u Hrvatsku vrate još koji put. I da lijepa zemlja za odmor konačno uđe u šengen, kako prvi dio odmora ne bi uvijek morali provesti u koloni na granici. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo