Morski organizmi u industriji /

Na dnu Jadrana se krije bogatstvo: Morski krastavci liječe stafilokok, smeđe alge umjesto antibiotika

Na Institutu Ruđer Bošković istraživanjem su došli su spoznaja zbog kojih ćemo još više cijeniti naše Jadransko more

19.10.2019.
12:31
VOYO logo

Morski krastavci za liječenje stafilokoka, smeđe alge umjesto antibiotika ili pak mikroalge kao biogorivo. Sve ovo nije daleka budućnost, već na takvoj primjeni morskih organizama u industriji marljivo rade hrvatski znanstvenici. 

Na Institutu Ruđer Bošković istraživanjem su došli su spoznaja zbog kojih ćemo još više cijeniti naše Jadransko more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijepo je izvana, no još ljepše ispod površine. Na dnu Jadranskog mora kriju se organizmi koji imaju potencijal kakav nismo mogli ni zamisliti. 

"S bogatstvom velikim bioaktivnih molekula koje se mogu iskoristiti u različitim industrijama, kao što je farmaceutska, prehrambena, agrokemijska industrija, kozmetička industrija što je nama ženama jako zanimljivo", kazala je voditeljica projekta i Centra izvrsnosti BioPorCro, Rozelindra Čož-Rakovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Institutu Ruđer Bošković u suradnji sa znanstvenicima iz cijele Hrvatske, već dvije godine provode tzv. BioProspecting, istraživanje morskog dna, kojim su došli do zavidnih rezultata.

Smeđa alga može zamijeniti antibiotike kojima se liječe ribe

"Calotrix jedna alga na granici plime i oseke, bombardirana UV zrakama od sunca razvila je nekakav svoj mehanizam gdje se brani protiv ultraljubičastog zračenja, odnosno oštećenja i producira jedan specifični kemijski spoj koji može bit kasnije za upotrebu u kremama za sunčanje", rekao je voditelj kemijskih istraživanja, Marin Roje.

Na istraživanju vrijednom 37 milijuna europskih kuna, radi 100injak ljudi. Od ronilaca biologa koji vade organizme iz mora do kemičara, biologa i drugih stručnjaka koji potom proučavaju njihove molekule.

Zaključili su i da bi smeđa alga mogla zamijeniti antibiotike kojima se liječe ribe u uzgoju, a koje potom završavaju i na tanjurima. Te alge zbog omega masnih kiselina mogle bi pomoći kod kardiovaskularnih bolesti, a sve to testiraju na - ovim ribama zebricama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete vidjeti da li nešto se može prenositi s generacije na generaciju jer se brže izmjenjuju te generacije. Možete vidjeti da li djeluje na neke sustave, da li to djeluje na sustav metabolizma, na sustav jetre, koronarni...tu se može puno toga ispitivati", rekla je Rozelindra.

U svijetu postoje istraživanja ovakvog tipa, ali ne i na ovom području. Još jedan dokaz da je Hrvatska zapravo bogata zemlja - i ljudskim i biološkim potencijalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo