MUP STAJE NA KRAJ DIZANJU BANKOMATA U ZRAK: /

Za tri godine svi bankomati će imati elektrokemijsku zaštitu novca

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Bankomati su postavljeni u stambenim i poslovnim zgradama, pa svaka eksplozija ugrožava sigurnost ljudi, života i imovine, a lopove bi na takva djela moglo privući i najavljeno uvođenje eura,

9.12.2019.
21:01
Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Svi vanjski bankomati koji su ugrađeni na stambene ili poslovne objekte u Hrvatskoj u iduće tri godine trebali bi imati elektrokemijsku zaštitu. Riječ je o tehnologiji kojom se bojanom tintom označavaju novčanice prilikom pljačke, a njeno obvezno uvođenje predviđeno je izmjenama Zakona o novčarskim institucijama, koje bi trebale, prema planu MUP-a, biti donesene sljedeće godine.

Image
STANARE KANTRIDE U RIJECI JUTROS PROBUDILA EKSPLOZIJA: /

Raznesen bankomat ispred trgovine, lopovi utekli automobilom

Image
STANARE KANTRIDE U RIJECI JUTROS PROBUDILA EKSPLOZIJA: /

Raznesen bankomat ispred trgovine, lopovi utekli automobilom

Broj bankomata, ali i pljački u porastu

MUP je u posljednjih nekoliko godina uočio rast broja teških krađa provaljivanjem u bankomate. U Hrvatskoj ima oko 5600 bankomata, čiji broj raste, a pripadnike MUP-a brine činjenica da se bankomati često pljačkaju izazivanjem eksplozija, čime se, zbog toga što su postavljeni u stambenim ili poslovnim zgradama, ugrožava sigurnost ljudi, života i imovine, piše Večernji. Dodatni faktor rizika je i najavljeno uvođenje eura, što znači da će vrijednost novčanica u jednom trenutku porasti za otprilike 7,5 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tintom spriječeni napadi na zaštitarske kombije

U MUP-u smatraju kako je elektrokemijska zaštita jedan od najefikasnijih načina smanjenja broja pljački bankomata te ističu kako su njome od 2007. do danas gotovo iskorijenjena razbojništva na oklopna vozila zaštitarskih tvrtki. Vjeruju kako bi se na isti način mogli smanjiti ili potpuno prestati i napadi na bankomate. No, kako nisu svi bankomati jednako ugroženi, zakonom će biti propisana i procjena rizika koja će služiti kao podloga za kategorizaciju bankomata.

"Procjena je da bi se potpuna implementacija mogla dovršiti u roku od tri godine od dana stupanja Zakona na snagu, što bi preraspodijelilo i olakšalo ukupan trošak uvođenja sustava u posebice eksterne bankomate koji su ujedno i najugroženiji uređaji po počinjenje kaznenih djela", smatraju u MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo