Mršić oslobođen jer je tužiteljici zaposlio obitelj

Ministar Tomislav Karamarko oštro je kritizirao odluku općinskog Državnog odvjetništva u Koprivnici o odbacivanju kaznene prijave protiv Darka Marinca, Željka Đurđine i Zvonimira Mršića.

9.7.2010.
13:36
VOYO logo

Prvi put u svom mandatu ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko reagirao je na postupanje Državnog odvjetništva.

U izjavi Jutarnjem listu oštro je kritizirao odluku općinskog Državnog odvjetništva u Koprivnici o odbacivanju kaznene prijave protiv Darka Marinca, Željka Đurđine i Zvonimira Mršića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neugodno sam iznenađen činjenicom da je Državno odvjetništvo u Koprivnici zanemarilo sve koordinacije s policijom vođene proteklih tjedana i mjeseci, na kojima smo do u detalje analizirali predmet, pa je kaznena prijava bila plod zajedničkog rada, a ne samo rada policije. Koordinacije su bile nužne upravo zbog mogućih političkih konotacija, a na kraju je ispalo kako upravo postupci tužilaštva u Koprivnici otvaraju prostor za politizaciju slučaja", tvrdi Karamarko za Jutarnji list.

Smatra da je rješenje o odbačaju kaznene prijave kontradiktorno u brojnim svojim detaljima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmaralište Pirovac prodano je za 1,5 milijuna kuna odnosno, gotovo za 5,5 milijuna kuna manje od njegove knjigovodstvene vrijednosti. Općinsko Državno odvjetništvo u Koprivnici opravdanje za to nalazi u činjenici da je takav sporazum s Gradom Koprivnicom postignut jer su u Podravki željeli da odmaralište i nadalje ostane na korištenju, između ostalim i podravkašima te obiteljima stradalih u Domovinskom ratu.

Grad se obvezao Odmaralište staviti u funkciju, što bi bilo u interesu socijalnim strukturama u Gradu, ali i raznim udrugama iz Podravke. Gradska uprava preuzela je tako znatne obveze, posebno u odnosu na prava radnika Podravke, kada je u pitanju korištenje odmarališta u Pirovcu. Čak i spomenuto Državno odvjetništvo smatra da se prodaja odmarališta u Pirovcu ne može promatrati isključivo s ekonomskog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to se mijenja aneksom koji mi smatramo spornim jer je ugovor izmijenjen samo u jednom manjem segmentu - kojim se Grad Koprivnica oslobađa obveze objekt dovesti u funkciju, i koji im daje mogućnost objekt prodati prije ranije definiranog roka. Moj osobni stav je kako to u potpunosti mijenja suštinu jer se više ne može govoriti o tome da je cijeli posao napravljen u interesu socijalnih struktura u Gradu i u interesu zaposlenika i sindikata Podravke, koji pokazuju visoki stupanj zainteresiranosti za odmaralište.

Upravo zato se takav aneks nije mogao potpisati bez suglasnosti Nadzornog odbora Podravke, koja je očito oštećena, a profitirali su Grad i privatni investitor. U čijim je rukama završilo odmaralište po cijeni koja je 11 milijuna kuna niža od procijenjene vrijednosti te nekretnine? Neshvatljivo je da se predstavnici Grada, odnosno SDP-a, uopće ne obaziru na štetu nanesenu Podravki, i da je to za njih samo dobro odrađen posao", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bismo mogli reći i za veći dio drugih poslova koje policija i DORH istražuju, od onih u HAC-u, do onih u HEP-u; i oni su za neke 'samo dobar posao'. Ukoliko se zauzme stav da u konkretnom slučaju nema kaznenih djela, poslat ćemo negativnu poruku javnosti o tome kako je riječ o poželjnom poslovnom modelu, tvrdi Karamarko.

Karamarko je uvjeren da odbacivanje kaznenih prijava u predmetima odmarališta Pirovac, te još dva gradska poduzeća TD Komunalac i TD Koming, nije slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono pokazuje namjeru državnog tužilaštva u Koprivnici da štiti interese gradske uprave, zbog čega imam razloga sumnjati u njihovu objektivnost. To govorim i zbog činjenice da su suprug i kći županijske državne odvjetnice u Koprivnici zaposleni u tvrtkama kojima je osnivač Grad Koprivnica. Iz tog razloga već smo zatražili od glavnog državnog odvjetnika da se provede nadzor i utvrdi utemeljenost odbačaja u sva tri spomenuta predmeta", rekao je Karamarko za Jutarnji list.

Državno odvjetništvo odbacilo je medijske napise i sumnje ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u objektivnost odvjetništva pri odbacivanju policijske kaznene prijave bivših čelnika Podravke Darka Marinca i Željka Đurđine te koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića. Nakon odbačaja prijave zbog navodnih nezakonitosti pri kupnji i prodaji Podravkina odmarališta Pirovac dio tiska je, pozivajući se na neimenovane izvore bliske policiji, objavio da je prijava odbačena jer Mršić ima dobre veze u pravosuđu. Ministar Karamarko je, pak, za Jutarnji list kazao kako ima razloga sumnjati u objektivnost koprivničkog Općinskog državnog odvjetništva, među ostalim, i zbog činjenice da su suprug i kći županijske državne odvjetnice u Koprivnici zaposleni u tvrtkama kojima je osnivač Grad Koprivnica. Na upit kakav je stav glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o Karamarkovim sumnjama glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin uputila je na priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Koprivnici u kojemu se navodi da postupanje u navedenom slučaju ni u kojem trenutku nije bilo pod utjecajem političkih, rodbinskih ili bilo kojih drugih odnosa. Odvjetništvo ističe da su tendenciozne, netočne i ničim dokazane tvrdnje da Mršić nije optužen jer ima "dobre veze u pravosuđu" i da je imao "specijalan tretman" zbog iznimno dobrih odnosa sa čelnicima lokalnog pravosuđa. Odbacuju i tvrdnju da je lokalno državno odvjetništvo primijenilo "blaži kriterij" u ocjenjivanju opravdanosti kaznene prijave. Tvrde kako je riječ o samostalnoj odluci općinske državne odvjetnice koja je radila na predmetu, donesenoj nakon razmatranja kaznene prijave te izvida koje je provelo državno odvjetništvo.(Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007080143006 arti-201006010597006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo