Mravak u 15 godina zaradio stan, pet kuća, zemljište...

Ivanu Mravku blokirana je imovina, kao osiguranje u postupcima koji se protiv njega vode.

21.6.2010.
10:57
VOYO logo

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, koji se posljednjih mjesec i pol dana nalazi u pritvoru, u HEP-u je radio petnaestak godina, a prema vlastitim tvrdnjama, imao je plaću od 19 tisuća kuna.

arti-201006140906006Kako piše Jutarnji list, sada će mu kao osiguranje naknade štete u slučaju osuđujuće presude biti blokirana imovina. Za početak, blokirana mu je nova kuća u Primoštenu od 160 kvadrata, koja se prostire na 500 kvadrata zemljišta i u nivoima se spušta od ceste do mora, a vrijedna je oko 250.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom, planinska kuća na Bjelolasici sagrađena na terenu od 500 kvadrata, do koje se nalazi dokupljena oranica od 600 kvadrata. Planinska kuća od 30-ak kvadrata nalazi se dva kilometra od HOC-a Bjelolasica, a procjenjuje se da vrijedi između 50.000 i 70.000 eura.

Mravak posjeduje i zemlju na otoku Pagu od 500 kvadrata, na kojoj još nije uspio sagraditi kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rodnom Vukovaru Mravak ima tri naslijeđene kuće, a dvije je darovnim ugovorom prepustio djeci, odrasloj kćeri i sinu. Kuća u Vukovaru je naslijeđena, pa je vjerojatno neće blokirati.

Također, Mravak je u Zagrebu, u Miramarskoj 38, otkupio stan koji je dobio na korištenje od HEP-a i prepisao ga na kćer. Zanimljivo je i da cijela obitelj Mravak ima prijavljeno prebivalište u Vukovaru, a svi rade u Zagrebu – supruga u Dalekovodu, a sin, kći i donedavno tata Mravak u HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni još nisu donijeli odluku što će točno od navedene imovine blokirati, a još uvijek se provjeravaju i računi Ivana Mravka, piše Jutarnji.

Podsjetimo, s mjesta predsjednika Uprave HEP-a Mravak je smijenjen prije devet mjeseci. Pokrenuta su tri postupka, gdje ga se zajedno s drugim osumnjičenicima tereti za štetu od 640 milijuna kuna. Prvo je izbila afera zbog Rade Buljubašića, koji je tri godine primao plaću u HEP-u, a nije dolazio na posao, pa je smijenjena Uprava HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su otkrivene pronevjere u HEP-u teške 600 milijuna kuna, za koje su osumnjičeni Damir Polančec, Ivan Mravak i Ivan Koštan jer su za HEP kupovali skupu struju, kada je tržišna cijena bila na vrhuncu, a potom je nerealno jeftino, preko šibenskog TLM-a, prodavali mostarskom Aluminiju. Na kraju je otkriveno i primanje mita, a Mravak je navodno izravno sudjelovao u namještanju dodjele poslova za HEP i od izvođača radova tražio mito od najmanje 16 milijuna kuna. Osim Mravka u pritvoru su završili direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić i direktor tog poduzeća Ante Matić.

Mravak je navodno od dvojice direktora primio 700.000 kuna mita za jedan posao, a dogovor o isplati mita od čak dva milijuna eura za drugi posao propao je jer je smijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji USKOK-a sumnjaju da 'provizije' poput ove od dva milijuna eura nisu završile samo u džepovima Mravka i Ćubelića, te da nisu sami razradili kako izvući novac iz tvrtke, čija je blagajna bila prazna i morali su podizati kredite. Stoga, istraga o sumnjivim poslovima HEP-a ide dalje kako bi se utvrdilo kome se sve slijevao novac.

Prethodni članci:

arti-201006150801006 arti-201006140576006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo