tvrda pozicija / Može li švicarski franak narušiti odnose HDZ-a i MOST-a? Iako ne govore javno, slučaj im je važan kao i INA

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Može li švicarski franak narušiti odnose HDZ-a i MOST-a? Iako to javno ne govore, u Mostu se neslužbeno može čuti kako je za njih slučaj Franak jednako važan kao što je bila važna i INA

27.9.2016.
18:20
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Arbitražnom sudu u Washingtonu stiglo je pismo - tužba Unicredit banke protiv Republike Hrvatske teška 3 i pol milijarde kuna.

S druge strane, iz Zagreba, uskoro će biti poslano pismo Bruxellesu kao odgovor Europskoj komisiji na istu temu. Ministar vanjskih poslova izbjegava o ovoj temi, ministar financija ne može reći mnogo o  sadržaju pisma, ali može o odnosu s bankama. Pokušat će naći rješenje dogovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti razgovori su bili, oni su ublaženi zbog prijevremenih izbora, ali oni će se nastaviti, i ako budemo u stanju pronaći rješenje a to je zaštita interesa štediša i građana, ako to budemo mogli onda ćemo biti izuztetno zadovoljni", rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Njihov bivši te očito i budući koalicijski partner zauzeo je čvrst stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da arbitražni postupak treba potporu apsolutno svih političkih subjekata u državi, tamo branimo interese Republike Hrvatske, to nije za dnevni politiku", tvrdi Tomislav Panenić, saborski zastupnik MOST-a.

Da u Mostu planiraju zauzeti tvrdu poziciju u pregovorima s bankama pokazao je i Božo Petrov kada je prošlog tjedna primio članove Udruge franak na sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je sastanak sa gospodinom Petrovom bio vrlo uspješan jer smo uspjeli dokazati da su argumenti na strani hrvatse države, građana i Vlade. Bankarski lobi je još uvijek izuzetno jak i osjeti se naažalost u redovima HDZa i nama je izuzetno žao zbog toga, jer tako se nacionalni interesi ne mogu obraniti", kazao je Denis Smajo iz Udruge Franak.

U HDZ-u to opovrgavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav HDZa je jasan, zaštititi hrvatske interese i hrvatske porezne obveznike", tvrdi Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

A dobri poznavatelji prilika u bankarskom sektoru i šire kažu - napetosti postoji i bit će još veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tenzije rastu između opcije da se s bankama ide na sud te opcije da se s bankama pokuša dogovoriti. To je sad potpuno političko pitanje - čak više nego ekonomsko ili financijsko - u smislu odmjeravanja snaga u vladi", pojasnio je Željko Ivanković, ekonomski analitičar.

HDZ je sada između dvije vatre. Kako bez jasnog "ne" bankama formirati Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo