Restorani ne rade pa ni ne naručuju, nema masovnih obiteljskih ručkova, a stočari ne žele gomilati zalihe i rušiti si cijenu. I tako je korona spasila hrvatske janjce.
Stado sada bezbrižno može na pašu jer je koronavirus ugasio roštilje. Vlasnici stada zato su na sto muka. Sezona janjenja je počela, ali glavni kupci - restorani i gostionice - su zatvoreni.
Stalni gosti su ga molili za dostavu
"Najviše se prodavalo prema splitskom zaleđu. Sad momentalno na te gostione ne možemo računati. Privatne stranke su kupovale za te rođendane, krstitke, čestitke, svadbe, a sad je to sve odgođeno do daljnjega", kazao je Marin Mršić iz mjesta Cerane Donje.
Očajni stočari nastoje prodati makar dio janjaca. "Nudi se preko Facebooka i interneta pečena janjetina. Kako je tko sposoban, tako i nude ljudi", kaže Ivan Vuksan iz Šopota.
Ante nije mislio raditi ni na Uskrs, ali prijatelji i stalni gosti su ga molili za dostavu. "Onda smo rekli: Ajde, peći ćemo za sebe, pa možemo tako i za njih. Međutim, to se pročulo. Susjed je rekao susjedu i ljudi su nas počeli masovno zvati. Onda smo se odlučili na dostavu od Uskrsa", kazao je vlasnik restorana u Zadru Ante Mamut.
Kilogram janjetine s ražnja 220 kuna
Do sada ima naručenih 20-ak janjaca, a do subote kada zaključuje narudžbe preko telefona i Facebooka, moglo bi ih biti još toliko. Istodobno može peći 12 janjaca, pa će neki imati i kasni blagdanski ručak. "Nisam siguran je li mi ovo reklama ili antireklama jer ne možemo mi tehnički toliko dostave podmiriti koliko bi ljudi htjeli", kaže Mamut.
Kilogram janjetine s ražnja 220 kuna, porcija mlada kapulice 15, dostava gratis. Vlasnik obiteljskog restorana s tradicijom od 4 desetljeća na dostavu se odlučio da zadrži petnaestero radnika.
"Funkcioniralo je i u ratu i za raznih nevolja i sve, ali se u ovakvoj situaciji još nikada nismo našli. Ali uz pomoć novih tehnologija se može prebroditi i najteža vremena.", kaže vlasnik restorana u Zadru Ante Kurta.
Pečenjare koje se vode kao trgovački obrti janjetinu s ražnja nude za 130 kuna. I oni imaju iste cijene kao i lani. "Moje samo mišljenje je da će biti viška na tržištu te janjetine. Smatram da cijena neće rasti", smatra Marija iz Zadra.
Stočari neće prodavati na silu
Ali, neće ni padati. Stočari, kažu, neće prodavati na silu. "Ženske ćemo ostaviti, muške poklati i podijeliti i tako. Otići će, ja se nadam. Duga je godina", kaže Mršić.
Jedno janje – sto eura. U nabavi tolika cijena stoji već godinama, a Mršić kaže da cijena neće ići niže.
Zahvaljujući koroni za ovaj će Uskrs utihnuti vjerojatno najmanje janjaca ikada.