'ISTINA O ISTANBULSKOJ' /

Most za novo prebrojavanje potpisa građanskih inicijativa: 'Kuščević i APIS su dali krive podatke'

Image
Foto: Patrik Maček/Pixsell

'Nedavno je Državni zavod za statistiku utvrdio manje od pet posto neispravnih potpisa za inicijativu'

4.9.2019.
8:34
Patrik Maček/Pixsell
VOYO logo

Most nezavisnih lista u saborsku je proceduru uputio zahtjev za ponovnim prebrojavanjem potpisa za građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", a obrazlažu to navodno netransparentnim postupkom utvrđivanja neispravnih potpisa.

"Nedavno je Državni zavod za statistiku utvrdio manje od pet posto neispravnih potpisa za inicijativu "67 je previše", što je u postotku dvostruko manje nego što su Kuščevićevo ministarstvo i APIS utvrdili u slučaju navedene dvije inicijative. Osim toga radilo se o jednom netransparentnom postupku, bez kontrole i nadzora inicijativa, nevladinih udruga i zastupnika u Hrvatskom saboru. Naravno, predlažemo da novu provjeru potpisa radi Državni zavod za statistiku", naveo je predsjednik Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaključku, Most zahtijeva ponovno prebrojavanje potpisa birača i njihove vjerodostojnosti iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative "Narod odlučuje" o promjeni izbornog zakonodavstva, kao i građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj", s tim da žele da taj zahtjev provede Državni ured za statistiku. Kao posljednji zaključak, Most naglašava da se stavlja izvan snage Zaključak Hrvatskog sabora od 15. veljače 2019. godine, kojim se utrđuje kako nije ispunjena pretpostavka iz članka 87. stavka 3. Ustava RH za raspisivanje državnog referenduma temeljem zahtjeva građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".

Konkretnije, u opširnom obrazloženju, Most navodi da se provjerom broja vjeroostojnosti uzorka od 49.952 birača, koje je odredio Državni zavod za statistiku, od ukupno 745.486 prikupljenih potpisa birača za inicijativu "67 je previše", koje je prebrojalo Minstarstvo uprave, procijenjeno je da vjerodostojnihbirača ima 708.713.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo dvostruko veće brojke utvrđenih nevažećih potpisa kod ove dvije inicijative u odnosu na inicijativu "67 je previše" ukazuju na moguće nepravilnosti i manipulacije pri utvrđivanju iznimno visokog broja nepravilnih potpisa kod inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj". Naročito naglašavamo da je sama provjea bila iznimno netransparentna, a zastupnicima  Hrvatskom saboru nije bila dozvoljena provjera potpisa", navodi Most.

Dodatno, sve ove tvrdnje u Hrvatskom saboru obrazložit će i njegovi kolege zastupnici Nikola Grmoja, Božo Petrov, Miro Bulj, Robert Podolnjak, Marko Sladoljev, Slaven Dobrović, Ines Strenja i Hrvoje Runtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo