MOST OČAJNIČKI TREBA POTPORU OPORBE: /

Žele spriječiti rast plaća dužnosnicima, a HDZ to neće samo tako dopustiti

Image
6.12.2016.
8:30
VOYO logo

Image
DRASTIČNO RASTU PLAĆE POLITIČARA: /

Evo koliko će od Nove godine dobivati Kolinda, Petrov, Plenković...

Image
DRASTIČNO RASTU PLAĆE POLITIČARA: /

Evo koliko će od Nove godine dobivati Kolinda, Petrov, Plenković...

Most se zalagao da Vlada smanji osnovicu za izračun plaća te tako spriječi njihovo povećanje, no HDZ na to nije pristao. Stoga su u Mostu odlučili taj porast, koji bi u nekim slučajevima iznosio i do 1500 kuna, pokušati onemogućiti smanjivanjem koeficijenata.

Tako bi se koeficijent za izračun plaća predsjednika Sabora i Vlade sa 7,86 smanjio na 7,29, onaj za izračun ministarskih plaća sa 6,42 na 6,09, dok bi se zastupničke plaće ubuduće obračunavale uz koeficijent 5,27 umjesto dosadašnjeg 5,18.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitna procedura

Izvori iz Mosta naglašavaju kako će na taj način plaće ostati otprilike na aktualnoj razini. Budući da Sabor radi do 15. prosinca, a plaće bi bez ovakve zakonske intervencije rasle od 1. siječnja, Most će za svoj prijedlog tražiti hitan postupak.

HDZ je dosad isticao kako stopiranje povećanja dužnosničkih plaća smatraju populizmom, pa je za očekivati da će imati određene primjedbe na prijedlog. Vjerojatno će se o tome glasovati u Saboru, što znači da će Mostu trebati podrška oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usvajanje zakona potrebni su glasovi najmanje 76 zastupnika, pa je Mostu potrebna podrška gotovo cijele oporbe. Uvjereni su da im politički protivnici neće dati potporu u nastojanju da se spriječi rast plaća državnih dužnosnika, a mnogo toga ovisi kako će se u vezi s ovom postaviti SDP, piše Novi list.

Od njih zasad nema konkretnih stavova. Pojedinci iz SDP-a smatraju kako se Mostova inicijativa njih ne tiče te da se stranka ne bi trebala miješati između Mosta i HDZ-a.

SDP će se morati izjasniti

No, dio SDP-ovaca priznaje kako je SDP, htio to ili ne, već umiješan u cijelu priču, jer će u Saboru morati jasno artikulirati svoj stav o tom pitanju.

'Kad dobijemo na klupe taj prijedlog, ako je on suvisao lobirat ću za to da ga SDP podrži', rekao je jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se SDP pridružio Mostovoj inicijativi, ukupno bi imali 52 glasa. No, prijedlog za zadržavanje dužnosničkih plaća na postojećoj razini gotovo sigurno će imati podršku IDS-a, HSS-a i dva kluba koja je formirao Živi zid, a to je onda već 67 zastupnika, pa ih nedostaje još devet.

HNS, koji ima deset ruku u Saboru, stalno se sukobljava s Mostom, a i predsjednik stranke Ivan Vrdoljak nedavno je s kritikom komentirao prijedlog o smanjenju koeficijenata dužnosničkih plaća. No, pitanje je želi li i može li si HNS priuštiti ostati na strani HDZ-a, a protiv oporbe, i to protiveći se onemogućavanju rasta plaća dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo