MINISTAR U RTL-u DANAS / Mornar o skandalu na državnoj maturi: 'Ovo je kriminalni čin koji će Hrvatsku skupo stajati!'

Image
Foto: Goran Jakus, Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Greška s naše strane sigurno ne postoji. Nacionalni centar je na vrijeme dostavio ispite u škole. Ti ispiti su u svim školama bili spremljeni u skladu s procedurom', tvrdi Mornar

17.6.2015.
18:36
Goran Jakus, Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ponovno skandal na državnoj maturi - zbog krađe ispita, koja se dogodila u pulskoj privatnoj gimnaziji za oko 48.000 maturanata odgođeno je pisanje eseja i ispita iz hrvatskog jezika.

Policija je privela četvero osamnaestogodišnjaka i jednu četrdesetrogodišnju odobu za koje sumnja da su sudjelovali u krađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
istraga u tijeku /

Mornar potvrdio: zbog krađe ispita u Puli uhićeno pet osoba povezanih sa školom

Image
istraga u tijeku /

Mornar potvrdio: zbog krađe ispita u Puli uhićeno pet osoba povezanih sa školom

O ovom skandalu u RTL-u Danas razgovarali smo s ministrom obrazovanja VedranomMornarom.

Može li se reći da ne postoji greška sustava u smislu čuvanja i distribucije materijala, odabira koordinatora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Greška sa strane Ministarstva i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja sigurno ne postoji. Nacionalni centar je na vrijeme dostavio ispite u škole. Ti ispiti su u svim školama bili spremljeni u skladu s procedurom. Ovo što se dogodilo je kriminalni čin koji će skupo stajati Hrvatsku. Koštat će ljudskog rada, materijalnih troškova, a i bit će velika šteta za mnogo ljudi kojima su pokvareni planovi. Zato je još jednom ispričavam javnosti, ali to doista nije naša greška. Jednostavno, to je posljedica jednog kriminalnog čina. Nije bilo druge nego da odgodimo polaganje mature. Tražilo se najmanje bolno rješenje i odlučeno je ovako".

Treba li se unaprijediti sigurnost ispitnih materijala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se uvijek može raditi bolje. Kako postupiti s ispitima za državnu maturu određeno je pravilnikom, zna se da moraju biti zaključani. Ako netko to ne poštuje ili ako se dogodi provala teško je tražiti odgovornost. Mi moramo na takve situacije biti spremni, i bili smo spremni. U najkraćem smo mogućem roku pronašli način da se ispit ipak dogodi".

Čuli smo da se tiskaju novi testovi. Jamčite li da će to sve biti u pravo vrijeme na pravom mjestu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko mi je poznato, jedan dio već je stigao po školama. Do sutra u 10 sati stići će sve. Zato se i ostavio onaj jedan sat vremena, od 9 do 10 sati, za slučaj izvanredne situacije. Jamčiti ne može nitko, ali učinjeno je sve da se to odradi na najbolji mogući način.

Ovo nije prvi problem s državnom maturom, pamtimo afere s velikim greškama u ispitima, zbog čega su odgađani ispiti, a učenicima vraćani bodovi. Jedne godine došlo je do zamjene eseja. Kad će državna matura biti bez dodatnog stresa za maturante?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko radi, taj i griješi. Ja ne mogu osuđivati nekoga tko je napravio tipfeler u jednom ispitu. Naš je cilj da toga bude što manje. Teško je reći da mi možemo sve garantirati. Na nama je da radimo najbolje što možemo da se vjerojatnost pogreške što je više moguće smanje.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo