Morali smo platiti Vladinim dužnosnicima

U zapisniku sa suđenja Daimleru u Washingtonu tužitelj je iznio priču o načinu kupnje vatrogasnih vozila te načinu na koji je tvrtka podmitila dužnosnike Hrvatske vlade.

8.4.2010.
11:37
VOYO logo

"Daimler je izravno uplatio novac hrvatskim Vladinim dužnosnicima, kao i posrednicima, jer je znao da će ta isplata, u cijelosti ili djelomično, biti proslijeđena hrvatskim Vladinim dužnosnicima za asistenciju u vezi s Ugovorom o vatrogasnim vozilima. Na zahtjev hrvatske Vlade prije zaključivanja ovog javnog natječaja Daimler je uključio IM Metal kao dio konzorcija koji se natjecao za dobivanje Ugovora o vatrogasnim vozilima", odgovorio je tužitelj John S. Darden na pitanje suca Richarda Leona što se događalo na relaciji Daimler Hrvatska. Stoji to u zapisniku sa suđenja u Sjedinjenim Državama, koji je otkupio Večernji list.

Dokument ne otkriva imena Vladinih dužnosnika niti ičim izravno povezuje određene ljude s Daimlerom, nego o njima govori samo kao o Vladinim dužnosnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor tužitelja sucu Leonu potvrdio je i Daimlerov predstavnik Herrmann, ujedno priznajući krivnju za podmićivanje. Nakon toga je sud zatražio da se prijeđe na Daimler Export and Trade ili ETF.

Tužitelj Darden pojasnio je kako su MUP i agencija Vlade RH bili zaduženi za kupnju vatrogasnih vozila, dok su IM Metal ili IMM, inače tvrtke u vlasništvu Vlade, bili su sredstvo, a rukovoditelji izvršitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je išao tijek novca u 'hrvatske ruke'?

"Vlada je u početku odredila 75 milijuna eura kako bi MUP mogao kupiti vatrogasna vozila. Javni natječaj iz 2002. godine koji je u početku bio objavljen proglašen je nevrijedećim, a potom je 2003. godine dodijeljen posao u iznosu od 85 milijuna eura, što je bilo dostatno da MUP kupi 210 vatrogasnih vozila iz konzorcija kojim je upravljao ETF. Ta su vozila trebala biti dostavljana u tranšama između 2003. i 2009. godine. Prije nego što im je dodijeljen ugovor za vatrogasna vozila, ETF je shvatio da će biti potrebno obavljati nepravilno plaćanje službenicima hrvatske Vlade kako bi osigurali ugovor za vatrogasna vozila iz hrvatskog MUP-a. ETF je obavljao nepravilna plaćanja izravno prema službenicima hrvatske Vlade i trećim stranama s uvjerenjem da će uplate biti prenesene u cijelosti ili djelomično službenicima hrvatske Vlade, koji su trebali pomoći u dobivanju ugovora za vatrogasna vozila. Na zahtjev hrvatske Vlade i prije dodjele javnog natječaja, ETF je uključio IMM kao dio konzorcija tvrtki koje se natječu za ugovor za vatrogasna vozila. Između 2002. i 2008. godine ETF je obavio uplate u ukupnom iznosu od oko 3,02 milijuna eura prema IMM-u i/ili njegovim rukovoditeljima u vezi s ugovorom za prodaju vatrogasnih vozila hrvatskom MUP-u. Ta su plaćanja obavljena u uvjerenju da je cijeli fond ili dio fonda uplaćen zaposlenicima IMM-a, samim stranim vladinim zaposlenicima, a da je drugi dio fonda plaćen službenicima hrvatske Vlade izvan IMM-a u zamjenu za pomoć u osiguranju da konzorcij ETF dobije ugovor za vatrogasna vozila. Uz nepravilna plaćanja obavljena preko IMM-a, ETF je također obavljao nepravilna plaćanja prema korporaciji u Delawareu i korporaciji u Wyomingu ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama. Te dvije korporacije zvat ću Biotop i MRC.

ETF je potpisao ugovor s tvrtkama Biotop i MRC koje su kao mjesto osnivanja navele Delaware i Wyoming, kao što sam već opisao. ETF je primio račune od Biotopa i MRC-a koji su imali naznačene adrese u Delawareu i Wyomingu. ETF je sastavio i odobrio kreditne note Biotopu i MRC-u s naznačenim poslovnim adresama kako sam već prije spomenuo. Između 2002. i siječnja 2008. godine ETF je ukupno nepravilno uplatio oko 1,673.349 eura Biotopu i MRC-u u vezi s ugovorom za vatrogasna vozila za koje se smatralo da su u potpunosti ili djelomično isplaćeni službenicima hrvatske Vlade. Ni Biotop ni MRC nisu obavili legitimne usluge za ETF dovoljne da bi jamčile uplate ovih iznosa. Postoji još jedan slijed, časni suče, jasnih događaja koji su navedeni u pravnoj kvalifikaciji kaznenog djela. Njih neću čitati jer ih je već u dokumentima predočio okrivljenik", iznio je tužitelj Darden na suđenju Daimleru u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daimler je na kraju suđenja novčano kažnjen, te mu je određen korporativni nadzor, piše Večernji list, koji je ujedno u posjedu zapisnika sa suđenja u Washingtonu.

Prethodni članci:

arti-201004060037006 arti-201004020361006 arti-201004020044006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo