VIDEO: / Studenti FPZ-a se pobunili, dočekala ih policija

Studenti Fakulteta političkih znanosti, njih 130 apsolvenata koji studiraju prema predbolonjskom programu, odlukom Fakultetskog vijeća od 20.

25.9.2012.
9:27
VOYO logo

Apsolvente FPZG prisiljava se da plate 4.100 kuna čak i ako im je ostao svega jedan ispit, ne mogu dobiti titulu prvostupnika iako su riješili više od tri godine fakulteta, a moraju i čekati sljedeću akademsku godinu, navode, da bi uopće konkurirali za upis diplomskog studija! Studenti poručuju: "Spremni smo platiti koliko god je potrebno samo da nas se ne prebacuje na Bolonjski program!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to natjeralo je studente na prosvjed pred Fakultetom političkih znanosti danas u 10 sati. Na prosvjedu se okupilo 30-ak studenata, a uz njih su bili i članovi Građanske akcije i obični građani koji su im došli dati potporu. Bila je tu i policija s tri marice.

Zakošek: Nećemo podilaziti onima koji nisu izvršavali obveze

Pred fakultet je u jednom trenutku došao i dekan Nenad Zakošek. Prosvjednici koji su se okupili oko njega tražili su da se rokovi produže za još jedan semestar, kao što su produženi na drugim fakultetima. No, Zakošek je ostao odlučan u svojoj namjeri: "Gdje u svijetu možete studirati osam godina? Zašto vi mislite uopće da možete neograničeno studirati? Studenti koji su studirali po predbolonjskom programu, a nisu položili u roku od sedam godina, pokazali su se kao loši studenti. Pa ja to vidim svaki mjesec na ispitnim rokovima s kakvim znanjem dolaze. Vi ste, nažalost, najlošiji studenti", odgovarao je vidno uznemireni Zakošek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljene studente uvrijedilo je što ih je dekan nazvao lošim studentima. Svaki od njih, naime, ima svoje razloge zbog kojih se našao u ovoj situaciji. Jedna studentica je kazala da je imala zdravstvenih problema, drugi student je kazao da je studirao izvanredno i uz to radio, a uz prosvjednike je bila i jedna apsolventica, inače samohrana majka koja je operirala dva tumora, koja je srećom uspjela položiti sve ispite, ali joj je ostao diplomski rad. "Nisam ja jedina kojoj su životne okolnosti otežale privođenje studija kraju. Moja prijateljica iz Virovitice je bolesna i ne može dolaziti na fakultet. Ne tražimo ništa drugo, nego da nam se produži rok za jedan semestar", govorila je studentica.

Apsolvent FPZG-a koji je studirao kao izvanredni student dekanu je ispričao kako je fakultet upisao kao redoviti student, no zbog toga što je morao uz studiranje i raditi, prebacio se na izvanredni studij. Sada se našao u situaciji da će izgubiti diplomu, i imati tek status prvostupnika, a uz to će morati platiti još 4.100 kuna zbog dva ispita koja su mu preostala. No, njegov je prosjek ispod 3,0, na što je dekan zaključio: "Prema lošim studentima nema razumijevanja. Nitko vas ne sili da nastavite studij".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li vi svjesni kakva su vremena došla? Vodite li vi računa o socijalnom statusu studenata?", komentirao je jedan od članova Građanske akcije. "To je kao da vam banka daje kredite pod jednim uvjetima, pa ih mijenja kasnije za druge uvjete, tužite fakultet i dobit ćete ih", komentirao je jedan od građana koji su došli podržati studente.

No, bez obzira na sve zamolbe studenata, dekan je ostao pri svome - rokova više neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra prosvjed na Građevinskom fakultetu

Izgleda da su apsolventi FPZG-a samo prvi u nizu koji su se zbog nereda na fakultetima, koji se tiče uglavnom plaćanja, odlučili na prosvjed. Za sutra je najavljen prosvjed i na Građevinskom fakultetu zbog odluke o novom modelu participacije plaćanja u troškovima studiranja koju je taj fakultet usvojio samo dan prije početak upisa, koji bi trebali trajati do 28. rujna.

Iz Kriznog stožera studenata tog fakulteta ističe se da će Sveučilište 1. listopada provjeravati jesu li svi studenti platili školarine. "Tako kratak rok od svega osam dana da prikupimo drastično povećani iznos školarine predstavlja neočekivani udar na financije studenata, a sasvim je izvjesno da brojni studenti te financijske zahtjeve neće moći ispuniti", ističu studenti dodajući da "u zemlji gdje student danas plaća 8.400 kuna školarinu kako bi sutra mogao volontirati za 1.600 kuna, taj proziran pokušaj kamatarenja studenta na početku godine je kap koja je prelila čašu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo