LOKALNI IZBORI /

Neobične situacije lokalnih izbora: od misice do HDZ-ovog kandidata za Kumrovec prezimena Broz

U utrci za više od 400 načelničkih i više od stotinu gradonačelničkih pozicija u Hrvatskoj - isplivalo je mnogo neobičnih situacija

9.5.2017.
18:41
VOYO logo

U Omišu, inače utvrdi Most-a – ta stranka nema svoju listu. 
"Da nema jer je MOST platforma nezavisnih lista i podržavamo sve nezavisne liste. MOST nema dva kandidata u Omišu za gradonačelnika nego podržavamo jednog za gradonačelnika", izjavio je Ivan Kovačić iz Mosta, kandidat za dožupana splitsko-dalmatinskog. A to je nezavisni Ivo Tomasović

"Ne vidim tu nikakav problem", izjavio je nezavisni Ivo Tomasović, kandidat za gradonačelnika Omiša. Ne vidi ih ni nezavisni Ivan Barišić, kojeg isto MOST podržava – neizravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ako uđe u gradsko vijeće naravno da ćemo surađivat nakon izbora", izjavio je Ivan Kovačić, kandidat za dožupana splitsko-dalmatinskog.

"Koga MOST podržava to je nebitno", kaže Ivan Barišić, kandidat za gradonačelnika Omiša. No, to nije baš nebitno za 13 tisuća birača ovog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to zbunjuje, svakako. Meni se čini da su oni svi za svoj džep", kaže Mladenka iz Omiša.

Za džep svoje stranačke kase SDP-ovci sa zagrebačke Trešnjevke tražili su da im članovi uplate od 800 do 3.500 kuna – što su neki u stranci protumačili kao kupovinu mjesta na lokalnoj listi. "Ma kakvi" - uzvratili su prozvani - "liste su već prije bile formirane – a novac je za roštilj".

"Odredili smo određene iznose koje bi ti ljudi trebali uplatiti da bi organizirali domjenak za 400 članova SDP-a Trešnjeke jug koji sudjeluju u kampanji", izjavio je kandidat za Vijeće gradske četvrti Denis Hrestak iz SDP-a. 

Upitan je li pisalo domjenak, odgovorio je: "Ne pisalo je neka aktivnost". Od te aktivnosti su u međuvremenu odustali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova šibenska stranačka kolegica Katarina Prnjak nije odustala od politike, 2013. bila je na nezavisnoj listi – sad na listi SDP-a – inače, ona je miss Hrvatske za 2011. godinu.

"Reakcije su većinom dobre, bila sam uvjerena da će biti puno više negativnih komentara s obzirom da misice nažalost vezuju za ne baš tako lijepe epitete i tako ali iskreno nisam se našla u tako nekoj situaciji", kaže Katarina Prnjak iz SDP-a, kandidatkinja za šibensko Gradsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne baš tako lijep oblik iznuđivanja potpore za Milana Bandića. Netko se sjetio tražiti gradske sportaše i sportske saveze da se potpišu kao da su oni napisali ove riječi:

"Sretni smo što živimo u gradu kojem je na čelu gradonačelnik koji ima sluha za probleme sportaša. Sigurni smo da će se pod vodstvom Milana Bandića sport i dalje razvijati te doživljavati novi polet".

No, tu uvijek postoji opasnost – da mnogi ovo shvate kao ucjenu po principu - ako ne potpišeš, zapamtit ćemo ti to – iz Bandićeva stožera su nam danas odgovorili da oni s tim pismom nemaju veze. 
Veze itekako ima HDZ s prezimenom Broz – i to ne samo u prošlosti – jer baš u Kumrovcu njihov kandidat za načelnika općine zove se Tomica – a preziva Broz.

Kandidati u Požegi - otac i sin na različitim stranama - dok će aktualni požeško-slavonski župan HDZ-ov Alojz Tomašević tražiti novi mandat, njegov sin Silvio Tomašević kandidarao se kao nezavinsni na listi za gradonačelnika Požege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo