MMF SAVJETUJE PROMJENE KOJE ĆE MNOGE UPLAŠITI: / Masovni otkazi, veća dob za mirovinu, skuplje dopunsko...

Image
Foto: Pixsell

Međunarodni monetarni fond (MF) bio je u Hrvatskoj, a nakon obavljenih konzultacija, objavljeni su zaključci o hrvatskom gospodarstvu.

27.10.2017.
15:31
Pixsell
VOYO logo

MMF u svojoj analizi ističe kako se gospodarski oporavak u Hrvatskoj nastavlja i treću godinu zaredom, uz pomoć poboljšanih makroekonomskih politika. Ipak, naglašavaju kako su realni dohoci u Hrvatskoj i dalje ispod razine onih u Europskoj uniji i da će njihovo podizanje na razini EU-a zahtijevati i fiskalne i strukturne reforme, prenosi dnevnik.hr.

'S tim u vezi nužno je nastaviti modernizirati javni sektor, posebno zdravstveni i obrazovni sustav te stručno osposobljavanje i pravne procese', ističe MMF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoziraju rast BDP-a

Što se predviđanja tiče, MMF prognozira da će BDP u Hrvatskoj u 2017. godini porasti 3,1 posto, a u 2018. 2,8 posto, najviše zbog privatne potrošnje i prihoda od turizma.

Investicije u Hrvatsku su usporene, smatra MMF, no postoje izgledi da se povećaju. Ipak, ne provedu li se strukturne reforme, rast BDP-a će u srednjoročnom razdoblju usporiti na dva posto, a to je niži rasto od onog u usporedivim zemljama s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MMF savjetuje uvođenje poreza na nekretnine

'Suveren i pravedniji porez na imovinu mogao bi omogućiti smanjenje poreza, koji su manje poticajni za rast. Suveren i dobro osmišljen porez na nekretnine, zasnovan na objektivnim kriterijima, bio bi pravedniji i stvorio bi veće prihode u odnosu na postojeću komunalnu naknadu. Tim bi se dodatnim prihodima moglo kompenzirati daljnje smanjenje opterećenja porezom na dohodak, parafiskalnih nameta, pa i PDV-a. Važno je da svako smanjenje poreznih stopa ima neutralan učinak na prihode', naglasio je MMF.

Smanjenje velikog broja zaposlenih u javnom sektoru

MMF također smatra kako je Hrvatskoj potrebna reforma državne uprave, s ciljem smanjenja velikog broja zaposlenih u javnom sektoru te omogućavanje napredovanja prema učinku, što bi pridonijelo poboljšanju javnih usluga. Mišljenja su da bi trebalo povećati doprinose za dopunsko osiguranje, ali i razmotriti vraćanje HZZO-a u okvir državne riznice kako bi se postigla bolja kontrola dospjelih neplaćenih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno povećanje dobi za mirovinu

Što se mirovinskog sustava tiče, on je na neodrživoj putanji, smatraju u MMF-u, dodavši kako mu trebaju ključne reforme. MMF preporučuje dodatno povećanje dobi za umirovljenje te smanjenje poticaja za prijevremeno umirovljenje.

Kada se radi o socijalnoj politici, MMF smatra da se socijalna davanja trebaju usmjeriti i racionalizirati tako da se njima smanjuje destimulacija rada, a istodobno štite ranjive skupine građana, prenosi dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo